– un pom de Craciun va costa intre 10 si 30 de lei, fara TVA, in functie de specie si de talia acestuia – insa, cel mai probabil, pretul se va tripla la comercianti
In acest sezon, Directia Silvica Bacau va recolta din sursele proprii 4.280 de pomi de Craciun (fata de 4.000, in 2014), din categoria brazi. Majoritatea pomilor provin din culturile specializate, respectiv de la 3.420 bucati de la Ocolul Silvic Fântânele, restul copacilor restul fiind recoltati din regenerari naturale in urma operatiunilor de ingrijire a arboretelor tinere – 600 de bucati de la Ocolul Silvic Tg. Ocna, 160 bucati de la Ocolul Silvic Ciobanus si 100 de la ocolul Silvic Darmanesti.
Cel mai probabil, oferta silvicultorilor bacauani va fi depasita de cererea pietei de Sarbatori, situatie determinata de retrocedarile facute, in ultimii ani, de catre stat, Directia Silvica pierzând multe din suprafetele impadurite.
Prin urmare, nu se mai pot face recoltari ca in anii trecuti, context in care silvicultoriii vor fi nevoiti sa refuze multe cereri venite de la particulari. Astfel, comerciantii vor fi nevoiti sa se indrepte spre ocoalele silvice din alte judete, de regula, din nordul tarii.
Preturi ca-n 2013
Vesti bune pentru comerciantii de brazi care, in acest an, vor putea face achizitii de la Directia Silvica beneficiind de preturile valabile in urma cu doi ani. Asta nu va insemna neaparat ca si clientii vor avea parte de brazi ieftini, stiut fiind ca la pretul de achizitie se adauga si partea de câstig a vânzatorului.
Cert este ca, la achizitie, la poarta Directiei Silvice, un pom din categoria brad de 0,7-1,3 metri, costa 20 de lei, unul de talia 1,31 – 2,0 metri poate fi cumparat cu 25 de lei, ajungând ca pentru un brad ceva mai aratos – 2.01 – 3.0 metri – comerciantul sa plateasca 30 de lei. In schimb, pomii de Craciun din categoria molid vor avea un pret de achizitie situat intre 10 si 20 de lei, in functie de talie. In toate cazurile enuntate, preturile sunt fara TVA.
„La transportul pomilor de Craciun nu se mai utilizeaza crotalii asa cum s-a facut in anii anteriori. Transportul acestora se va face din depozite primare, de la drum auto forestier sau din depozite finale, in baza avizelor de insotire emise in conformitate cu prevederile aplicatiei WOOD TRACKING (Radarul Padurilor), introdusa in anul 2014”, a precizat Viorel Ghelasa, directorul Directiei Silvice Bacau.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.