24 octombrie 2024
ActualitateDioxina pune afacerile pe chituci

Dioxina pune afacerile pe chituci

Firmele bacauane se plang ca ajung la sapa de lemn

Societatea din Poiana Sarata unde a ajuns cea mai mare cantitate de carne suspecta a fi infestata cu dioxina se plange ca ramane fara clienti. De saptamana trecuta, de cand a inceput isteria carnii de porc posibil otravita cu dioxina, afacerile procesatorilor de carne au intrat in declin. Veterinarii bacauani au pus sub sechestru peste 600 kilograme de carne si 40 kilograme derivate din carne provenite din lotul importat din Irlanda.



Firma din Poiana Sarata a achizitionat la data de 25 noiembrie, 549 kilograme de carne de porc lucru cap de la o societate din Cluj. Marfa nu a fost data la procesat, fiind depozitata in congelatorul unitatii. Asa se face ca la data de 12 decembrie, atunci cand s-a dat alerta nationala legata de posibila infestare cu dioxina a carnii de porc provenita din Irlanda, veterinarii bacauani au gasit cele 549 de kilograme neatinse. Marfa a fost sechestrata, iar cateva zile mai tarziu firma din Cluj, de la care a fost achitionata, a venit in Poiana Sarata si a ridicat intreaga cantitate de marfa. Necazurile investitorilor bacauani insa nu s-au sfarsit. Clientii, dar si consumatorii au devenit suspiciosi, iar vanzarile au scazut simtitor. „Daca la societatea noastra s-ar fi procesat macar un gram de carne din acel lot si ar fi fost dat in consum, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor ar fi mers pe filiera si ar fi depistat imediat lotul respectiv. Insa carnea luata de la Cluj a fost gasita in congelator. Noi am facut aprovizionarea in avans, pentru ca in luna decembrie este vanzarea cea mai buna. Cazul firmei noastre probabil ca este unic in tara, cantitatea de carne de provenienta Irlanda fiind neatinsa”, ne spune Mihaela Munteanu, directorul general al firmei din Poiana Sarata.

Carnea si preparatele suspecte sunt sub sechestru

Administratorii firmei spun ca au muncit din greu sa isi faca un renume pe piata locala si nationala, iar de cand cu isteria carnii de porc infestata cu dioxina merg in pierdere. „Unitatea noastra este recunoscuta pe piata locala si cea nationala. Acum am ajuns in faza in care ne suna clientii si ne intreaba daca mai pot cumpara marfa de la noi. Si asa vanzarile in aceasta perioada au scazut drastic. Este pacat ca munca noastra de ani de zile se iroseste din cauza unei suspiciuni”, mai spune directorul Munteanu. Pana in momentul de fata, veterinarii bacauani au pus sechestru peste 600 kilograme de carne si 40 kilograme derivate din carne posibil infestate cu dioxina. Inspectorii de la DSVSA sustin ca nu este niciun pericol daca cetatenii consuma carne de porc sau preparate, pentru ca loturile suspecte de infestare cu dioxina au fost retrase de pe piata.
Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img