Teza la fizica. Elevii: militieni. Vine profisorul de fabricat militieni si da subiectul: Bai, ia sa scrieti voi acolo: aDisocierea electrolitica a apei, in ioni, cationi, anioni!” Priceput? Timp de transpirat intelectual: o ora. Sarjantul Fotache il roaga pe caprarul Matache sa stea mai cas, ca sa poata copia si el, ca e atufa”. Bai, sa traiti, te las, zice Matache, da” mai schimba si tu pe ici, pe colo, sa nu se prinda istia, ca ne da afara din Militie! Dupa teza, pe hol: Bai, ai copiat?… La marele fix, zice Fotache. Bai, intreaba cu frica-n san Matache, dar ai mai schimbat, asa, ca sa nu…? Fara probleme, ba! Unde-ai scris tu Ion, io am scris Gheorghe!
Putintica fizica
Un ion este un atom, o molecula sau in general un grup de atomi care are o sarcina electrica nenula. Un atom neutru din punct de vedere electric are un numar de electroni egal cu numarul de protoni din nucleu si se poate ioniza prin schimbarea acestui echilibru. Astfel, daca pierde unul sau mai multi electroni devine un ion pozitiv, numit si cation pentru ca este atras de catod (electrodul negativ) daca primeste unul sau mai multi electroni devine un ion negativ, numit si anioni pentru ca este atras de anod (electrodul pozitiv). Ionii se pot gasi in solutii obtinute prin dizolvarea unor substante in solventi sau sub forma unui gaz care contine particule incarcate electric. in acest din urma caz mediul ionizat se numeste plasma si intrucat are proprietati diferite de cele ale solidelor, lichidelor si gazelor este considerat a reprezenta o a patra stare de agregare a materiei. Cuvantul ion a fost introdus de Michael Faraday. in limba greaca ?aa (ion) este participiul prezent de la ?aaaa ienai (a merge) si deci inseamna mergator. Anion si cation provin de la ?aaaa (anion), respectiv aSaaaaa (cation), insemnand aurcator” si acoborator”. Similar, anod si catod deriva din ?aaaaa anodos si aSaaaaaa kathodos, care inseamna urcare si, respectiv, coborare, din ?aaa odos (directie). in limba romana acesti termeni au intrat prin intermediul limbii franceze: ion, anion, cation, anode si cathode.
Ioni din toate tarile,
sarbatoriti-va!
Fizica ne invata ca Ionii sunt niste particule care CONDUC. Are dreptate. Se pare ca numele Ion este cel mai raspandit de pe glob. Va imaginati ce chef monstruos ar putea pune la cale Ionii/Ioanele lumii, daca ar hotari sa se intalneasca? Tot fizica ne mai spune ca ao ciocnire poate rupe usor legatura slabita intre Ioni – si acestia devin independenti”. in jurul nostru, legaturile dintre Ioni ba se rup, ba se refac e ca in viata. Ionii, ne mai spun fizicienii, pot fi pozitivi sau negativi. Numele Ion ne vine din ebraicul Iehohanan, redus la Iohanan. Acesta este compus din doua parti: Io: prescurtare obisnuita pentru Iehova (Dumnezeu) si verbul hanan: a avea mila, a face favoare (din care verb se si trage numele Ana) – deci traducerea lui Iohanan este aDin gratia lui Dumnezeu Dumnezeu s-a indurat”, adica o formula de multumire adresata Divinitatii de parintii care-si doreau foarte mult un copil. Din acest stravechi Iohanan au derivat, mai intai la greci Ioannes, apoi la latini Iohannes. De aici, mai ales dupa secolul IV d.Cr., dar, cu sporita intensitate, dupa anul 1000, numele s-a raspandit in toata Europa: la nemti Johann (sau Hans), la englezi John, la italieni Giovanni (sau Gianni), la unguri Janos, la rusi Ivan, la cehi si polonezi Ian, la olandezi tot Ian, la francezi Jean, la spanioli Juan, la irlandezi Sean, la armeni Horbanas apoi Ovanes, la arabi Hana, la greci Iannis etc. La romani, o prima atestare documentara a numelui ar fi cea din 1247, in Diploma Cavalerilor Ioaniti, care vorbeste de un conducator pe nume Ioan, cneaz al unei formatiuni de prin nordul Olteniei. Variantele romanesti ale numelui sunt, potrivit opiniei lui George Pruteanu, nenumarate alaturi de cele doua principale (Ion, cea populara, si Ioan, cea culta) exista Ioanete, Ioncea, Ioncel, Ivancea, Ivascu, Iova, Itu, Ianache, Enache, Iancu, Ene, Encea, Oancea, Oncica, Oniciu, Ioanid, Ioanichie, Ionitoiu, Ioanitoaia, basca puzderie de diminutive si hipocoristice: Nacu, Nelu, Nela, Nica, Nica, Cica, Nila, Nita, Nitu, Onas, Onasel, Nucu, Oana. La acestea se adauga nume de familie care-l contin pe Ion, produse de influenta greaca: Caragiani, Caragiale, Caraion, Carianopol, Papaiani, Mavroiani s.a., precum si variantele datorate inriuririi apusene: Jana, Janina, Gianina, Giani, Geanu, Gioni etc. Dupa opinia lui Ion Aurel Candrea, numele Ion ar fi fost , pe meleagurile noastre, in proportie de 70 la suta, dar Graur gasea exagerata estimarea Acum, dupa ce alde Raul, Silvio, Gomes, Francesco, Mauricio au invadat catastifele starii civile romanesti, se crede ca proportia este de aproximativ 30 la suta. Dinastia Ionilor/Ioanelor va ramane, insa, suverana, macar in mitologie.
Mitologie cu Ioni
In mitologia greaca, Ion a fost fiul, de o legendara inflacarare si impetuozitate, al lui Apollo si al Creusei, si a domnit peste pamanturile care i-au pastrat numele: Ionia si, de la acestea, Insulele Ionice si Marea Ionica, in vestul Greciei. Victor Kernbach mentioneaza si o divinitate folclorica a mitologiei romanesti, pe Ion Santion, frate de cruce al lui Craciun, arcas si eliberator al divinitatii supreme. Nicolae Densusianu il punea in legatura cu zeul Ianus, cel cu doua fete, bizuindu-se pe quasi-coincidenta zilelor celebrarii. in crestinismul popular romanesc, lui Ion Santion i s-a substituit, tarziu, figura Sfantului Ioan Botezatorul, desi nu au nimic comun. Credinta spune ca minunea cea mai de seama petrecuta dupa ce Sfantul Ioan l-a botezat pe Mantuitor a fost aceea ca s-a sfaramat contractul prin care Adam isi vanduse Diavolului sufletul sau si pe al urmasilor sai. in Bucovina, se spune ca de Sant-Ion se aboteaza gerul”, adica incepe sa se moaie, si vremea se imbuna. Asa sa fie! Tot in acea zona, se socoteste ca Sf. Ioan Botezatorul este patronul pruncilor, care-i pazeste de nenorociri. in Ardeal, se zice ca dac-a venit San-Nicoara pe cal alb, pleaca Sant-Ion pe cal negru, adica se ainfrange” iarna, se duce. Asa sa fie! in Muntenia, era datina de a se boteza de Sant-Ion, cu agheazma, si viile, gradinile, vitele si ogoarele. Tot aici, Simion Florea Marian nota ca Sfantul Ion se serbeaza mai mult de catre femei, fara barbati, fiindca aceasta ar fi ziua acand femeia e tot asa de mare ca si barbatul”…
O legenda care circula in toate provinciile romanesti, si care s-a transformat si in colinda, spune ca Sant-Ion a fost blestemat de maica-sa sa se prefaca in fiara de padure. El s-a transformat in pui de caprioara si trait astfel 9 ani si 9 zile. Apoi, s-a facut din nou om, a inaltat o manastire si abia dupa aceea l-a botezat pe Isus Cristos, zice legenda noastra.
Dar de aiordanitori” ati auzit? Ei sunt, in Muntenia, un fel de colindatori de Sf. Ioan, care-si incep umbletul inca din seara de Boboteaza. Merg prin case, canta Iordanul (ceea ce canta si preotul in ajunul Bobotezei) si aiordanesc”, adica stropesc pe membrii familiei cu apa sfintita si apoi ii ridica in sus de trei ori. (prin unele parti, acest obicei se mai numeste si avalarit”)!
Pe Ioni sau pe Ioane, daca-i prind aiordanitorii”, ii duc pe sus la garla sau la fantana, ca sa-i ascalde” in cazuri mai bune, Ion sau Ioana scapa doar cu cateva galeti de apa turnate pe cap. Numai daca-i cinstesc foarte bine pe iordanitori reusesc sa ramana neiordaniti…Scris de Ion I. ION