23 octombrie 2024
ActualitateDin usa in usa pentru o plomba / Stomatologii refuza bolnavii cu...

Din usa in usa pentru o plomba / Stomatologii refuza bolnavii cu HIV si hepatita

Numerosi pacienti infectati cu virusul HIV sau cel al hepatitei de tip B ori C sunt victime ale sistemului sanitar. Din persoane sanatoase au fost condamnate la suferinta si chiar moarte de neglijenta unor cadre sanitare. Acesti oameni traiesc si drama respingerii atunci cand au nevoie de servicii medicale. O banala durere de masele ii poarta din cabinet in cabinet. Dentistii se tem de infectie, dar mai mult de pierderea clientilor.

„Este aproape imposibil sa gasesc un stomatolog pentru fetita mea,ne-a declarat mama unei adolescente cu SIDA. Am crezut de cuviinta sa le spunem medicilor de boala ei, deoparece ni s-a atras atentia de catre specialisti ca este mai bine pentru ambele parti. Sinceritatea ne-a inchis toate usile.” Mama isi aminteste ca, inainte de a afla ca fetita ei este infectata cu HIV, au mers impreuna la stomatolog iar medicul a folosit pentru amandoua aceleasi instrumente. „Mi-a explicat ca de la copil la mama merge. Puteam sa fiu atunci infectata cu HIV.”



Pretexte si sfaturi

Am simtit, pentru cateva ore, ce inseamna sa fii stigmatizat de o boala infectioasa. In mai multe cabinete stomatologice am intampinat refuzuri politicoase, dupa ce le-am „marturisit” medicilor despre boala unei rude apropiate.
Reporter: „Baiatul surorii mele este infectat cu HIV. A venit in vizita de la Bucuresti si are o urgenta. Il doare o masea. Probabil e nevoie de o plomba”.
Medic: „Mergeti la Spitalul Judetean. Au acolo un cabinet special.” (Nu exista asa ceva. n.r.)
O noua incercare…
Reporter: „Sotul meu are hepatita B si trebuie sa faca un tratament stomatologic”.
Medic: „Eu plec in concediu. Incercati la colegi”.
…..si un sfat pretios:
Reporter: „Nepotul meu are HIV. Il innebuneste o durere de masele si nu gasim un stomatolog dispus sa il ajute.
Medic: „Eu nu tratez decat adulti. Va cred ca nu gasiti medic, daca spuneti ca este seropozitiv.”

O atitudine nationala

Ana Vatavu, de la Asociatia „Lizuca”, infiintata de parintii copiilor afectati de HIV/SIDA, ne-a declarat ca bolnavii din toata tara se confrunta cu discriminarea. Practic, dreptul lor la asistenta medicala este incalcat. „Am avut si o intalnire la nivel national pe aceasta tema. Au participat si medici dentisti. Acestia au explicat ca unele instrumente nu pot fi sterilizate si de aceea ar exista reticenta din partea stomatologilor. Din multimea de medici, sunt cativa care ne-au ajutat. Unii dintre acestia au acordat asistenta medicala si cu ocazia caravanei care ajunge in Bacau o data pe an.” De curand, Ana Vatavu a fost solicitata sa recomande un stomatolog dispus sa trateze un bolnav seropozitiv. „Cunosc un medic, l-am recomandat, dar nu-i pot da numele, sa nu-i alung pacientii”.

Masurile speciale nu alunga teama

In tara a fost infiintat primul cabinet stomatologic special pentru pacientii seropozitivi, in judetul Hunedoara. „Daca s-ar infiinta si la noi, ar fi benefic pentru bolnavi”, crede Ana Vatavu. Dr. Diana Iovan, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti Bacau, spune ca respingerea pacientilor cu infectii transmisibile nu este justificata. „Daca se iau masurile speciale de precautie, nu este pericol. Exista truse speciale, de unica folosinta. Un astfel de pacient se programeaza la sfarsitul programului. Se sterilizeaza chiar si aerul la final. Nu vad cum ar putea cineva, omeneste vorbind, sa refuze un bolnav. Pe de alta parte, medicii se feresc sa afle ceilalti pacienti, fiindca se pot speria.”

Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img