Traficul e din ce în ce mai aglomerat. Se înmulțesc mașinile dar și numărul conducătorilor auto. Școlile de șoferi nu se plâng că nu au cursanți și chiar dacă a fost anotimpul rece, când se crede că numărul acestora scade, din ce în ce mai mulți băcăuani, mai ales tinerii, caută să obțină permisul de conducere. Printre cei tineri, se mai „pierd” și unii mai trecuți, mai degrabă împinși de la spate de prieteni sau familie.
La începutul săptămânii am vizitat un mai vechi prieten, pe Johny Popa de la Școala de Șoferi SMART ABC Bacău, care ne-a spus că numărul celor care solicită cursuri pentru obținerea carnetului de conducere, cel puțin la această școală, este în creștere. Dar nu numărul celor care își doresc permis ne-a interesat ci un subiect care e din ce în ce mai prezent pe buzele unora. Despre condusul defensiv Johny Popa ne-a spus câte ceva:
„Noi facem conducere defensivă. Avem poligon la Bogdan Vodă cu tot ce trebuie, jaloane, un pic de rampă… E un aspect foarte important condusul defensiv. Doar că la noi e un fel de pregătire, nu un curs. Merg cu cursanții în poligon și îi las singuri, fără mine. Din-afară n-am avut cereri pentru astfel de curs de condus defensiv. Conducerea defensivă e o lacună pe care toți șofereii o au, nu au făcut-o în școală, și de asta se întâmplă atâtea în trafic. De exemplu: dacă intri într-un giratoriu observi că 75% nu semnalizează deloc. Ce înseamnă defensiv? Unul intră îți taie calea, tu trebuie să îl eviți, defensiv, să fii foarte atent. S-au și schimbat regulamentele, și foarte repede și nu sunt suficient mediatizate. Înafară de buletinele oficiale ar trebui mai mult mediatizate în presă dar și online.” În același timp, Johny Popa și-a exprimat deazacordul față de unele practici prin care dacă ești prins cu ceva minor în trafic să fii taxat pe loc, șeful de la SMART ABC fiind mai degrabă pe măsuri preventive. „Noi chiar am mai participat împreună cu Poliția Rutieră pe la diverse licee să facem educație rutieră. Ce-i drept mai mult la liceele din sudul orașului. Au fost foarte eficiente aceste cursuri iar tinerii se arătau interesați mai ales că mai aveau și anumite beneficii: câștigau cursuri de legislație, de mecanică și chiar ore de condus în poligon.”
Și așa am ajuns cu discuția la permisele B1, pentru tinerii cu vârste între 16 și 18 ani și care au o cerere din ce în ce mai mare. Până nu demult, SMART ABC era singura școală care pregătea elevi pentru această categorie dar acum au mai apărut câteva. „Acum a apărut competiția- explică Johny Popa. Mai sunt vreo 4-5 școli care mai au cursuri pentru B1. Dar nu-mi fac probleme pentru că la noi e vorba de calitatea muncii, de seriozitatea școlii și foarte mulți vin la noi pe recomandări.”
Inevitabil, discuția a ajuns la mașinile electrice, Johny Popa apreciind că tot motarele clasice sunt mai importante, cel puțin pentru el. Iar de aici s-a mai ivit o discuție care împarte lumea în două. Cum e cu… ambreaj/ frână sau frână/ambreiaj. „Sub nicio formă la frânare nu se calcă mai întâi ambreajul. Nu este corect, pentru că în momentul când ai apăsat ambreiajul ai decuplat cutia de forța de tracțiune, de motor. Se pune frână și în momentul când e aproape oprită mașina calci ambreiajul și scoți la punctul mort. Dacă faci invers, cum am mai spus, decuplezi mașina de motor, mașina poate patina și poți pierde controlul. Iar din punct de vedere mecanic este afectat ambreiajul, rulmentul, placa de presiune…toate pot suferi. Uzura este mai mare și, probabil în loc să schimbi ambreiajul la 60 îl schimbi la 20. Aproape folosești durata de viață a unui ambreiaj la 25%.”
Tot Johny Popa ne-a mai spus că în ceea ce privește școlile de șofei, acestea sunt în continua mișcare și că mereu apare câte ceva nou. Iar între timp se constată creșterea numărului școlilor de șoferi prin deschiderea unora noi, dar a apărut și fenomenul de închidere a unor școli, ceea ce cu ani în urmă nu se întâmpla. „Sunt cazuri de închidere pentru că unii proprietari și instructori au înaintat în vârstă și se reorientează. Și nu prea am auzit să se vândă școli de șoferi. Șă fii pe piață, în top, și eu cred că noi suntem acolo, trebuie să ai un marketing bun, să faci promovare, reduceri, să oferi vouchere, să ai calitatea muncii. Noi suntem deschiși de dimineață până seara, noi avem zilnic legislație. Noi suntem tot timpul aici, inclusiv duminica, atunci când ne vin foarte mulți cursanți din județ: Oiutuz, Ghimeș, Comănești, Slănic. Nu se duc la școlile de acolo, vin aici. Și vin pe recomandări”, a mai spus Johny Popa în finalul întâlnirii noastre.