24 ianuarie 2025

Din nou despre pesta porcină

E de-a dreptul enervant, uneori, să vezi câte enormități pot produce zilnic niște oameni, aparent, obișnuiți. Bine, unii au ordin să o facă, pentru că – asta e! – lupta politică apelează la multe tipuri de arme. Asta nu-i scutește, însă, pe politicienii care au transformat pesta porcină în armă, de judecata noastră, a alegătorilor.

Este pesta porcină africană rezultatul ineficienței administrației ori este vorba de o conspirație a producătorilor străini care vor să ne vândă porcii lor?! Că dacă mai aud argumentul că nu avem pestă porcină africană deoarece nu suntem în Africa, cred că înnebunesc! Probabil nici aia 20 de milioane care au murit de gripă spaniolă la finele Marelui Război nu aveau așa ceva deoarece nu se aflau în Spania…



Revenind la problemă, răspunsul la întrebarea de ce în România sunt atât de multe cazuri de pesta față de țările din jur, este dat de doi factori: numărul mare de gospodării individuale în care sunt crescuți porci și, în al doilea rând, aplicarea extrem de relaxată a măsurilor de protecție biologică.

Acolo unde mai există ceva, că în gospodăriile populației, nici vorba. Ce măsuri? Am găsit relativ repede pe Youtube clipuri care prezintă măsurile de biosecuritate.

În primul rând, mașinile sunt dezinfectate la intrarea în fermă (dar nu numai prin clasica spălare a roților în groapa de la poartă), ci cu ajutorul unor baterii de sprinklere care stropesc mașina din toate unghiurile. Muncitorii care intră pe poartă trebuie să-și schimbe hainele și încălțămintea, cu care au venit de acasă, cu haine de protecție. Am văzut ce trusa avea șoferul unui camion care transporta porcii: cizme învelite în folie de plastic, mănuși, salopetă.

Ca să între pentru curățenie în mașină, scotea cutia cu trusa aceasta, se descălța, își punea salopeta, își trăgea cizmele și, la intrarea in remorcă, dădea jos folia de plastic de pe cizme și, apoi, un rând de manuși rămânând cu a doua pereche. Complicat, nu-i așa? La câte ferme de la noi se respectă aceste proceduri?

În câte cazuri, oare, fermele care au avut porci cu pestă porcină africană au avut și angajați care aveau acasă porci bolnavi? Că nu mai amintesc de inteligentii aia care au vrut să plece acasă cu niște hălci de carne infectată…

În rest, putem, ca de obicei, să aruncăm vina pe administrație, că doar ne-am obișnuit cu pasarea răspunderii. Și, da!, există cereri oficiale de la Bruxelles de a se interzice creșterea porcilor în gospodăriile populației.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img