29 noiembrie 2024

Din nou despre criza

Inainte de a aborda subiectul anuntat in titlu, va invit sa reflectati la urmatoarea dilema: „curentul electric este bun sau rau?”. Cu siguranta ca marea majoritate a oamenilor, daca s-ar face un sondaj in acest sens, vor raspunde „DA”, insa un copil mic care, din neatentie, posibil sa se fi curentat de curand, cu siguranta ca va raspunde „NU”. Chiar si mai multe raspunsuri negative s-ar obtine daca intrebarea nu s-ar referi la electricitate, ci la Internet. De exemplu, cum credeti ca vor eticheta Internetul parintii unor copii EMO? Dar bunicii care si-ar vedea nepotii navigand pe site-uri destinate adultilor?
Raspunsul corect la intrebari de tipul lucrul „x” este bun sau rau ar putea fi: „depinde de modul cum este folosit acel x”. In cazul curentului electric cu siguranta ca acesta este bun daca este folosit corespunzator.
Cu luarea in considerare a multiplelor diferente, am incercat sa rezolv dilema similara referitoare la criza economica: actuala criza este rea sau este buna? Marturisesc ca, desi nu am gasit un raspuns la fel de elegant ca in cazul celor doua intrebari precedente, pot totusi sa afirm ca, pe langa extrem de multele consecinte negative, criza deja a generat, si foarte probabil ca va continua sa produca si numeroase consecinte pozitive.
Este firesc sa ne asteptam ca primele corectii pozitive ale sistemului financiar bancar mondial sa fie aduse exact in zonele care au permis sau chiar favorizat declansarea crizei: lipsa de reglementare a anumitor sectoare ale pietelor financiare, in special in SUA organisme si mecanisme de control ineficiente, depasite de aparitia unor produse derivate din ce in ce mai sofisticate scaparea de sub control primelor si bonusurilor acordate persoanelor din conducerile marilor institutii financiar-bancare etc. Convingerea mea este ca nu va dura mult pana ce fiecare din aspectele enumerate mai sus se vor imbunatati simtitor.
Un alta consecinta pozitiva va fi cu siguranta aparitia unor noi produse sau servicii in domeniul investitional, ce vor avea cu siguranta riscuri reduse. La acest capitol am vorbit deja despre fondul OTP GreenEnergy, IPO incheiat recent cu succes in Romania, una dintre tarile cel mai acut afectate de criza.
In opinia mea cel mai important beneficiu al crizei nu este unul la nivel global, ci sunt milioane de beneficii la nivel individual. Am in vedere desigur schimbarile ce se produc, si cu siguranta se vor produce in continuare, la nivelul mentalitatii multor oameni, care, „ajutati” fiind de criza, vor deveni mai chibzuiti.
Strict in domeniul investitiilor bursiere cu siguranta ca tot mai multi investitori vor adopta strategii pe termen lung, isi vor diversifica portofoliile, nu vor actiona la indemnul falsilor specialisti, pe baza zvonurilor sau sub impulsul unor sentimente de moment, si in general se vor ghida dupa principiile prudentialitatii, indelung verificate in practica, fara a se lasa influentati de doi dintre cei mai mari dusmani ai investitorului: lacomia sau teama.
[ad#stire] In final, iata un exemplu edificator, bazat pe evolutia uneia dintre societatile cele mai importante de la BVB, Societatea de Investitii Financiare Moldova, cu sediul in urbea noastra: un investitor care ar fi actionat sub impulsul panicii, ar fi putut decide sa vanda actiunile detinute la SIF2 in luna martie, cand multe societati listate la BVB au atins valori minime ale cotatiilor. In cazul SIF2, valoarea minima a fost de 0,26 RON/actiune. Vinerea trecuta o actiune SIF2 a fost cotata la 1,24 RON/actiune. Cum ar spune un avocat american: „I rest my case”.
Autorul poate fi contactat pe email: alexandrufinaru@intercasa.ro, sau la tel 0748-54.82.67

Alexandru Finaru





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014