5 noiembrie 2024

Din ce in ce mai putini consumatori la CET Bacau

An de an, zeci de bacauani parasesc sistemul centralizat de furnizare a agentului termic, solicitând CET Bacau debransarea.

Situatii similare s-au inregistrat si in toamna anului 2013, când alti zeci de bacauani s-au adresat asociatiilor de proprietari in vederea debransarii de la reteaua de termoficare a orasului, optând pentru alta sursa de incalzire – electrica sau pe baza de gaze naturale. Un exemplu graitor este cel din Asociatia de proprietari nr. 78 si cel de la Asociatia de proprietari „Sfântu Vasile” Cornisa. In primul caz, au fost inaintate 12 solicitari de debransare, iar in cel de-al doilea, administratorul a primit zece cereri pentru debransare.



„Incet, incet, blocurile turn din asociatia mea ramân fara consumatori CET – declara Costache Cascaval, administrator la Asociatia de proprietari «Sfântu Vasile» Cornisa. Din cele 420 de apartamente câte avem in asociatie, au mai ramas la CET Bacau aproximativ 50. Restul si-au pus centrala termica de apartament sau au ramas fara sursa de caldura, multi dintre proprietari fiind plecati la munca in strainatate.

De exemplu, la blocul 6A, au mai ramas trei apartamente pe scara racordate la CET Bacau. Doua pe un tronson si unul pe alt tronson. Conductele de transport ale agentului termic nu au mai fost schimbate de zeci de ani, iar pierderile de pe retele le platesc locatarii”. Reclamatii privind obligarea locatarilor la plata pierderilor vin si de pe strada Panselelor. „Nu mi se pare corect. Desi am centrala de apartament, iarna trecuta am platit 50 de lei pentru pierderile inregistrate in reteaua de termoficare”, spune un locatar.

CET Bacau vrea sa-si pastreze consumatorii

Neculai Olaru, directorul CET Bacau, spune ca, in anul 2013, nu au fost inregistrate mai mult de 50 – 70 de cereri pentru debransare. Bacauanii au inceput sa renunte la serviciile CET-ului din anii 1990, atunci când s-a inregistrat primul val de debransari, iar locatarii si-au montat centrale termice. De atunci si pâna in prezent, numarul consumatorilor CET s-a diminuat, bacauanii cautând alternative la confortul termic mult dorit.

„CET Bacau trebuie sa traga cu dintii de orice client, declara Neculai Olaru. Legea in vigoare stabileste clar ca acolo unde exista chiar si un singur consumator, trebuie sa-i furnizam servicii de calitate. Astfel de situatii trebuie rezolvate la nivel de asociatie de proprietari, iar acolo unde exista pierderi, locatarii suporta consecintele. Sunt decizii pe care nu le putem lua, nu avem cadru legislativ.

Chiar daca sunt 100 de apartamente cu centrala proprie, iar noi mai avem 1, 2 sau 7 consumatori racordati la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic, trebuie sa le furnizam servicii de calitate”. Locatarii spun ca odata cu plecarea oamenilor de la CET, retelele sunt acum supradimensionate. De partea cealalta, conducerea societatii de termoficare spune ca mare parte dintre consumatorii care au plecat din sistem se vor intoarce la CET Bacau, din cauza cresterilor anuntate la gaze naturale pâna in 2018, estimate la valori de pâna la 68 la suta.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri