22 decembrie 2024

Din cauza ca nu au amenajata o piata, locuitorii din Cartierul CFR se aprovizioneaza „din Bacau”

Pe 25 mai 2011, redactorii Trustului Media Desteptarea au fost in caravana in acelasi cartier. La aproape un an de zile de atunci, problemele oamenilor din zona au ramas aceleasi, semn ca Primaria Bacau nu apleaca urechea la solicitarile lor.
Bacauanii spuneau si atunci, ca si acum, ca vor canalizare, strazi asfaltate, o piata, o farmacie, locuri de joaca pentru copii si, in special, sa simta ca sunt importanti in ochii autoritatilor locale.

In cartierul CFR problemele sunt multiple, insa dorinta cea mai mare a localnicilor este sa li se amenajeze o piata in zona. In special batrânii se plâng ca abia isi aduna puterile pentru a merge tocmai in Piata Centrala, la peste 5 kilometri de locul unde stau, pentru a lua o legatura de zarzavat sau jumatate de kilogram de cas. Nici in zona Garii nu este piata. Si acolo, odata, lânga Liceul Sanitar cum este el cunoscut (acum Colegiul „Mihai Eminescu”) a fost amenajat un loc special pentru comert cu amanuntul, dar si acesta a fost dezafectat in timp.



Cartierul CFR nu are o piata. Pe strada Vasile Pârvan, alaturi de scoala, se pot vedea doar ruinele a ceea ce odata era piata. Doar trei rânduri de mese mari turnate din ciment, cu acoperis gros, tot din beton, dar cu margini scorojite si infiltrate de apa, cu urme vechi de vopsea rosie pe alocuri este locul unde numai in ziua de joi mai vin taranii cu lapte si brânza. "De unde imi fac piata? Pai cum de unde? Din centru, de la piata mare. Mergem asa batrâni cum suntem peste calea ferata, mai luam autobuzul si acolo ne ducem. Daca aici nu avem deloc amenajat un spatiu. Nu vrem mult. Macar niste tarabe mici sa poata veni taranii cu zarzavat, cu un ou proaspat. E departe pâna acolo, dar nu acem ce face. Aici ar trebui sa fie, lânga noi. Dar acum e mizerie. Nu sunt conditii. Daca ar fi facuta ca lumea, ar fi tare bine piata asta aici, pentru noi cei din cartier", ne-a declarat Maria Laslau, care are casa vizavi de "piata ruina". Intr-adevar locul nu este tocmai bun, din punct de vedere sanitar, pentru a practica acest tip de comert ambulant. Nu este de mirare ca de aceea localnicii prefera sa mearga pâna in Piata Centrala pentru a cumpara zarzavat, legume sau fructe.

Merg „in Bacau” sa-si faca aprovizionarea

Pe doamna Mironica Cretu am gasit-o chiar când se intorcea din piata mare, de la cumparaturi. "In oras am fost, de parca aici nu sunt in oras. Tocmai acolo ma duc. Daca aici piata nu mai functioneaza, ce sa fac? Când m-am mutat in cartier era piata, acum merg «in Bacau» sa-mi fac piata. Asa spunem – «in Bacau», ca e destul de departe. Peste calea ferata, ce sa facem?", ne-a marturisit. Si Ioan Placinta ne-a spus ca tot Piata Centrala "e baza. Dar dupa ce luam pensia, ca nici bani nu sunt."

Salvati de supermarketuri

Practic piata din zona a fost distrusa in totalitate si nimeni nu a mai facut nimic pentru a fi reamenajata. Intre timp, au aparut in cartier asa-numitele minimarketuri sau aprozare, care ii mai salveaza cât de cât pe oameni atunci când vor sa-si faca aprovizionarea. Numai ca aceste mici "afaceri de cartier" nu sunt intotdeauna pe placul localnicilor, pentru ca nu toate produsele comercializate sunt naturale si, in plus, nu au posibilitatea de a alege, asa cum se face la piata. "Nu avem ce cumpara de aici. Doar joia, oleaca de brânza si smântâna. In rest, la supermarket. Ar fi buna insa o piata in zona. Nu ne-am deplasa pâna in piata mare. Sunt ceva ani de când nu avem piata aici. Mai avem magazinele astea alimentare, dar nu e ca la piata. Ni s-a promis tot timpul de edili ca ni se face o piata, dar tot nu o avem. Au venit cu asfaltarile, dar in rest, nimic", ne-a precizat si Carmen Botez. Oamenii asta isi doresc – doar o mica piata in zona, chiar daca ar fi sa functioneze doar trei-patru zile pe saptamâna. E prea mult?

Puzderie de probleme

Caravana “Bacaul Vorbeste” le-a dat posiblitatea oamenilor din cartierul CFR sa isi exprime toate nemultumirile, care nu sunt deloc putine. „Am vrea sa fie asfalt pe toate strazile si, de asemenea, ne dorim sa avem si canalizare. Daca altadata era o zona imbatrânita, acum s-au mutat aici si tineri”, sustine Niculina Dumitrasc. Femeia spune si ca accesul oamenilor din acest cartier spre oras este dificil. Nu sunt mijloace de transport in comun iar pasajul CFR este de speriat. „Este mizerabil. Ne este frica sa ne apropiem de el”, mai spune doamna Niculina.
Oamenii ar vrea si ca putinele locuri de joaca din zona sa fie mai bine ingrijite si ar fi utile niste banci pe care sa se odihneasca batrânii. „Pe unde au reparat au lasat in urma movile de pamânt. Sa ne planteze copaci si sa ne puna banci”, isi doreste Constantin Stanciu.
In schimb, locuitorii de pe strazile Pictor Grigorescu si Ion Creanga ar vrea canalizare, cum au si alti vecini de-ai lor. „Nu este posibil, in 2012, sa fim fara canalizare. Cei care si-au permis si-au facut fosa, altii merg in spatele gradinii”, spune Ion Tamas. Pe aceste doua artere, de pe urma canalizarii ar beneficia peste 20 de familii.

Autoritati indiferente

La inundatiile din 2010 nu au fost afectate doar familiile de pe strada Arcadie Septilici ale caror case au avut nevoie sa fie ridicate de la temelie. Si vecinii lor din cartierul CFR, de pe strada Miliari, s-au trezit peste noapte cu apa la usa, fara nici o autoritate la care sa apeleze. „In 2010, pe 27 iulie, toate casele de pe malul drept al pârâului Negel au fost afectate de apa. Pur si simplu am crezut ca mor de suparare”, spune Gheorghe Vulpe. Casa sa a ramas in picioare dintr-un singur motiv: apa s-a dus spre Margineni. Dupa ce pericolul a mai trecut, Gheorghe Vulpe s-a prezentat la usa autoritatilor locale, de la care „am cerut un utilaj care sa curete albia, care s-a inaltat in timp, pe masura pe apele au tot venit. Nimeni nu mi-a dat importanta. Am fost acuzat de la Prefectura ca am venit dupa pomeni, la Ape (n.r. – Administratia Bazinala de Apa Siret) mi s-a spus ca nu au bani, iar de la Primaria Bacau mi s-a spus ca doar conducta le apartine. Am cerut o regularizare, ca sa nu mai avem probleme”, povesteste omul. Distanta nu ar fi mare: este vorba de 500 de metri, dar ar contribui semnificativ la siguranta oamenilor. In plus, „exista si o conducta de canalizare dezafectata care actioneaza ca un dop. Asta ar putea fi desfiintata ca sa nu creeze probleme pe viitor”, arata barbatul. Acesta spera ca autoritatile sa dea curs cererii sale cât mai repede, inainte ca necazul din 2011 care s-a abatut asupra oamenilor de pe strada Arcadie Septilici sa se repete.

Nu au nicio farmacie

Bacauanii din cartierul CFR nu au nicio farmacie de la care sa-si cumpere medicamentele. Cei mai afectati sunt batrânii. Chinuiti de bolile specifice vârstei sunt nevoiti sa mearga pâna in oras pentru a-si lua tratamentul. Cândva, in cladirea mare de la strada principala, unde acum functioneaza o tipografie, era un punct farmaceutic. Când spatiul a fost vândut s-a pus lacatul, iar de atunci oamenii sunt tot timpul pe drumuri. „Nu avem farmacie in cartier si ar trebui. A fost cândva, dar nu mai este. Merg aici la Gara, dar stiti ce greu imi vine? Om la 75 de ani sa umbli prin oras sa-ti iei retete, nu este usor. Ar trebui sa se faca. Sunt destui oameni batrâni in zona. Tineretul se mai descurca. Merge la serviciu, in drum ia si ce le trebuie. Pentru noi este mai dificil”, se plângea Constantin Melinte. Si Valentina Luchean trece linia ferata de câte ori are nevoie de pastile. „Medicamentele le luam de aici de la Gara, daca avem noroc si gasim tot ce ne trebuie. Daca nu, mergem mai departe in oras. A fost si aici, dar nu stiu ce s-a intâmplat ca s-a desfiintat. Am impreisa ca nu a mers. Nu a avut vânzare si au plecat”, spune femeia. Cei care au copiii aproape apeleaza la ajutorul lor. „Daca am nevoie de tratament apelez la fiica mea si mi-l ia de la farmaciile din centru. Eu sunt batrâna si nu ma pot duce pâna acolo. Am avut, aici pe colt, dar acum se vând vopsele in loc de medicamente. Poate merge mai bine, cine stie”, se intreaba si Agurita Toderica.

La periferie, nu curata nimeni!

Spre deosebire de strazile principale, care sunt maturate, la periferia cartierului, terenurile libere, strazile si spatiile verzi aferente strazilor sunt pline de gunoaie si crengi uscate. Terenul care se intinde de-a lungul str. Gheorghe Donici e plin de balarii si gunoaie, sugerând saracie, abandon, vremuri de razboi. Impresia de oras parasit e si mai puternica in zona situata la intrarea in pasajul subteran de la nivelul caii ferate, unde parcheaza microbuzele care circula pe traseul Bacau – Magura. Baltile uriase ii obliga de trecatori sa ocoleasca si sa mearga pe marginea maidanului, unde sunt aruncate maldare de haine murdare, cutii de carton, PET-uri, fâsii de plastic, moloz. Dezolanta priveliste! Alt loc asediat de balarii si gunoaie se afla chiar in centrul cartierului, la intersectia strazii Vasile Pârvan cu Ozanei, in spatele Bisericii Sfintii Voievozi. "Cei de la «Spatii verzi» ar trebui sa le strânga, dar nu o fac! Dau oleaca cu matura si pleaca", a declarat Ion Gherman. Am descoperit, in cartier, mai multe mormane de materiale si deseuri strânse de pe strazi si lasate pe trotuar sau lânga trotuar. Intrebarea este de ce nu le ridica nimeni? Ca sa fie imprastiate de vânt prin cartier?

Nici pe sub pamânt, nici pe deasupra

Nu doar pasajul subteran este ocolit de cei care vin sau pleaca din cartierul CFR. Si pasarela de la Gara este evitata de multa lume. Subreda, cu multe plase de protectie lipsa, reprezinta un real pericol mai ales pentru copii. Zvapaiati si nesupravegheati, se pot intâmpla oricând tragedii in zona. „Nu pot sa-mi las copiilul sa treaca pe aici singur. Trimit tot timpul mama sa-l ia de la cursuri, ca el invata in oras, si vin ori peste linia ferata ori prin pasaj, daca este mai multa lume. Foarte rar folosesc pasarela”, spunea Maria Curpan. Si batrânii o ocolesc pentru ca „cine poate urca atâtea trepte. Iarna, ce sa mai spunem, sau când bate vântul foarte tare? Te ia pe sus nu alta. Varianta cea mai buna ar fi pasajul”, este de parere Vasilica Cozma. Cei care se grabesc la serviciu folosesc podul si trec cu vederea starea deplorabila in care arata. „Ce sa facem? Eu stau chiar aici pe strada asta. Ies din curte, urc treptele si intr-un minut sunt dincolo. Arata rau, ce-i drept. Ar mai trebui facute scarile alea, sa se mai toarte beton ca s-a stricat, este totul ruginit, dar ne-am obisnuit asa”, spune si Vasile Pascu. Pâna ce nemultumirile lor vor fi auzite, oamenii din CFR sunt nevoiti sa foloseasca aceleasi variante pentru a ajunge in oras. Una mai periculoasa ca alta.
(Silvia Patrascanu, Geta Panaite, Andreea Gavrila, Roxana Neagu)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img