Chef bucătar, profesor cu un Master în Nutriţie culinară, băcăuanca Dorina Burlacu face parte actualmente din corpul de docenţi ai doctoriţei Chiara Manzi, la Academia de la Nutritione Culinaria din Bologna – Italia. Restaurantul LIBRA al acestei academii, din centrul oraşului Bologna, este unic în Europa, prin tipurile de mâncare servite cu reţete certificate şi echilibrate nutriţional.
În acest restaurant prepară pastă proaspată, tipic italiană. O poveste de succes, a unei tinere care a ales să facă performanță în străinătate. Și a reușit! O simplă căutare, pe google.com după numele ei, confirmă acest lucru. Un nume despre care se scrie și în presa italiană, un nume care deja a făcut istorie, un nume care ne face și pe noi mândri!
„Numărul persoanelor cu intoleranţă la gluten şi zahăr lactic creşte continuu, de aceea realizez diferite reţete pentru a îmbunătăţi mâncarea acestora. «Star Bene Senza Glutine» este un magazin din Reggio Emilia ce pune în vânzare pastele produse de mine.Totodată, dau consultanţă celor care vor să deschidă restaurante şi baruri învățându-i merceologia şi nutriţia alimentelor în Reggio Emilia, Parma, Modena”, își prezintă pe scurt activitatea băcăuanca noastră.
O biografie impresionantă! Și multă muncă!
Recunoaște că a păşit cu meticulozitate pe acest drum, la fel ca în gimnastică. Născută în comuna Brusturoasa, județul Bacău, a absolvit cursurile școlii de gimnastică „Nadia Comăneci” din Onești (Liceul de Filologie și Istorie), a frecventat Școala Populară de Arte din Bacău, unde a studiat dansul modern, apoi a activat ca instructor de fitness în Iași.
Din 1993 însă și-a încercat norocul în Italia, unde și-a întemeiat o familie şi a urmat numeroase cursuri de perfecționare, stagii şi voluntariat în sectorul hotelier, restaurante şi cafenele, pentru ca acum să predea cursuri pentru bucătari la Reggio Emilia și Parma, organizate de către importante instituții precum Confesercenti, Ial Emilia Romagna, Confcommercio Parma-Reggio-Modena.
Un moment foarte important în cariera sa a fost cursul de perfecționare la Alma, Școala Culinară Internațională din Colorno (Parma), fondată de către marele Chef Gualtiero Marchesi, denumit în 1974 de către New York Times cel mai mare şef italian din lume.
Continuând acest parcurs, Dorina Burlacu se instruieşte și cu chef Massimo Bottura, al cărui restaurant, Osteria Francescana din Modena, a fost declarat între 2016-2018 ca cel mai bun restaurant din lume, și cu Ferran Adria, proprietarul restaurantului El Bulli, în Spania. Colaborează cu Academia de Artă Culinară – Cucina Evolution din Parma, în cadrul căreia a făcut un masterat în Culinary Nutrition cu teza bazată pe Erbazzone Reggiano, un fel de mâncare tradițională a orașului Reggio Emilia care constă din aluat tip foetaj umplut cu frunze de sfeclă și spanac, unse cu untură.
Tot acest parcurs i-a permis Dorinei Burlacu o viziune complexă despre aspectele gastronomiei și nutriției, ale bucătăriei italiene în general, ceea ce a propulsat-o în cadrul evenimentelor gastronomice de la Paris, în săptămâna bucătăriei italiene în lume, colaborare a Consulatului Italian la Paris și Farnesina – It.
Pe 16 iunie 2019 a reprezentat regiunea Emilia Romagna și orașul Reggio Emilia la Paris, invitată de Patrizia Molteni, președintele Asociației Emilia Romagna la Paris, iar în noiembrie a reprezentat orașul Reggio Emilia la un eveniment dedicat muștarului, în oraşul Dijon-Franța. Recent, pe 9 decembrie 2019, a participat la o conferință dedicată rolului important al femeilor „cheffes” italiene și franceze la Louvre, unde a avut marea onoare de a fi împuternicită să creeze o filială în Italia a asociației „Cheffes d’içi et d’ailleurs” care are rolul de a reuni toate femeile „cheffes”, de a elabora și promova noile tendințe ale gastronomiei.
O poveste de succes, cu un om de succes: o băcăuancă ce a cucerit Italia!
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.