15 noiembrie 2024

Dialoguri neconvenţionale, poezie şi premii

În perioada 13 – 17 septembrie 2018, Biblioteca Judeţeană “Costache Strudza”, sub egida Consiliului Judeţean, organizează Bac-Fest – Festivalul Naţional “George Bacovia”, ultima zi din festival coincide cu împlinirea a 137 de ani de la naşterea poetului George Bacovia, unul dintre mai importanţi poeţi ai României. Festivalul are o lungă istorie, prima ediţie fiind organizată în 1971, atunci când a fost dezvelită şi statuia din centrul Bacăului şi a fost inaugurată Casa Memorială a Poetului. În primele patru zile au avut loc, după cum am consemnat în ediţiile trecute ale ziarului, cât şi pe www. desteptarea.ro, o serie de manifestări culturale, artistice şi literare, dialoguri pe teme literare, recitaluri de poezie, colocvii, decernarea unor importante premii, concerte de muzică în aer liber.

Vineri, ca în fiecare an, au avut loc Colocviile Revistei Ateneu, cu tema “Romanul istoric, între document şi ficţiune”, la care au fost invitaţi scriitorii Eugen Uricaru, (fost redactor al revistei Ateneu în anii de început ai revistei), autorul unui remarcabil roman „Permafrost”,criticul literar Alex Goldiş (Cluj), poetul Dan Petruşcă, scriitoarea Gabriela Gârmacea, scriitorul Bogdan Alexandru Stănescu.



Moderatori au fost Carmen Mihalache, director al revistei Ateneu şi Marius Manta, critic literar. În aceeaşi zi, la Centrul de Cultură „George Apostu” s-au decernat Premiile Revistei ATENEU, pe 2017.

Juriul, alcătuit din redactorii Revistei a acordat următoarele premii:

Premiul de Excelenţă: Eugen Uricaru, pentru romanul „Permafrost”. Premiul Special: Gabriela Gârmacea, pentru volumul senzorial „Primul Război Mondial, între realitate şi ficţiune”. Premiul pentru Poezie: Dan Petruşca, pentru volumul „Oarecum anacronic”.
Premiul pentru Proză: Bogdan Alexandru Stănescu, pentru romanul „Copilăria lui Kaspar Hauser”.

Premiul pentru Istorie şi Critică Literară: Alex Goldiş.

Festivalul a continuat sâmbătă, la Observatorul Astronomic, cu un performance realizat de poeţii invitaţi la festival, nume importante ale literaturii române au citit din creaţiile lor, ca un omagiu adus poetului Bacovia. Tot despre literatură a fost vorba şi la excelentul dialog, de la Teatrul „Bacovia”, la care au participat scriitorul Mircea Cărtărescu şi poetul Radu Vancu. A fost o premieră pentru Bacău şi pentru festival, iar reuşita demonstrează că publicul agrează asemenea dialoguri deschise.

Seara de sâmbătă a avut loc un eveniment aşteptat, decernarea Premiilor Festivalului Naţional „George Bacovia”. Un juriu format din scriitori şi critici literari din mai multe oraşe ale ţării a desemnat următorii premianţi:

– Premiul Special al Asociaţiei Patrimonium Bacoviensis – profesorului dr. Gheorghe Iorga, scriitor, eseist, cercetător, traducător din persană.

– Premiul pentru cartea de debut – Dan Dediu, pentru volumul „4,5 litri sânge, miliardar”.

– Premiul pentru Cartea de Poezie – Claudiu Komartin, pentru volumul „Maeştrii unei arte muribunde”.

– Premiul pentru Cartea de Critică Literară/Eseu – acad. Ion Pop, pentru volumul „Poezia românească neomodernistă”.

– Premiul Naţional „George Bacovia” – Emil Brumaru, pentru întreaga activitate. Răspunsul la Laudaţio a fost un emoţionant omagiu adus lui George Bacovia, cu amintiri de la primul festival „Bacovia”, din 1971.

Spectatorii au asistat şi la un recital susţinut de Ada Milea.

Duminică, băcăuanii au avut posibilitatea să circule gratuit cu „Autobuzul Bacovia”, ca urmare a unui parteneriat cu SC Transport Public SA, „biletul” fiind o carte de versuri de George Bacovia, o frumoasă iniţiativă, care a încântat călătorii. Seara s-a încheiat cu un concert în Piaţa Tricolorului, la care şi-au dat concursul Cristina Dăscălescu, Alexandra Uşurelu Band şi Proconsul.

Astăzi, în ultima zi de festival, de la ora 17.00, la Biblioteca Judeţeană va avea loc vernisajul Expoziţiei foto: „Bacăul lui Constantin Bursuc”, realizată de colegul nostru Ioan Bîşcă, iar de la ora 20.00, la Teatrul „Bacovia”, un spectacol al Trupei ACT Bacău: „Patimile după Bacovia” (adaptare după George Bacovia şi Ovidiu Genaru).




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014