Ediția 2018 a Forumului zonal de arhitectură și urbanism „Moldova Reper 2030”, care va începe vineri, 8 iunie, la Centrul de Afaceri și Expoziții din Bacău și care va dezbate în perioada 8 – 10 iunie tema „Satul – de la tradiție la modernitate, de la patrimoniul existent la crearea de patrimoniu”, a fost prefațată, joi, 7 iunie, de o întâlnire a arhitecților și urbaniștilor cu reprezentanții administrației locale. Evenimentul, organizat de Filiala Teritorială Bacău-Neamț a Ordinului Arhitecților din România (OAR), a fost deschis de arh. Liliana Bârgu, președinta Filialei.
Am fi așteptat la această reuniune, având în vedere tema ei, dar mai ales multiplele probleme urbanistice cu care se confruntă mai toate primăriile de la noi, o participare mai numeroasă din partea reprezentanților autorităților locale. I-am văzut în sală numai pe viceprimarul Bacăului, Constantin Scripăț, pe primarul municipiului Moinești, Valentin Vieru, dar și pe unii primari și viceprimari sau reprezentanți ai unor primării din județ. Cei mai mulți au lipsit.
Primele alocuțiuni la această reuniune au fost rostite de dr. arh. urb. Nicolae Țarălungă, director al Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) Romania, Bucureşti („Managementul creativ al peisajului și al patrimoniului cultural”) și ing. Maria Vișan, director executiv al Intergraph Corporation, Bucureşti („Identificare și optimizarea resurselor locale pentru dezvoltarea rurală a județului Bacău”).
Lor le-au urmat, în program, arh. Eugen Vaida, iniţiator al Grupului de lucru Rural al OAR, preşedinte al Asociaţiei Monumentum şi al Federaţiei Transylvanet, Sibiu („Importanţa reglementării patrimoniului cultural construit în documentaţiile de urbanism”) și ec. Adrian Ferendino, directorul AMG Lorem Consult, Galați („Politici, programe si strategii de dezvoltare pentru perioada 2014-2020 și elementele definitorii ale «succesului sau insuccesului în demersul» obţinerii fondurilor nerambursabile pentru finanţarea proiectelor elaborate”. Alocuțiunile au fost urmate de dezbateri.
„Satul rural de la sat la suburbie”
Forumul „Moldova Reper 2030” va debuta, vineri, de la ora 14,30, și va fi deschis tot de arh. Liliana Bârgu.
Primul panel de alocuțiuni și dezbateri va avea tema „Satul rural de la sat la suburbie” și îi va reuni pe Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, de arh. Șerban Sturdza, membru corespondent al Academiei Române, director executiv al Fundației Pro Patrimonio – București, de prof. univ. arh. Larisa Vandiuk, cercetător al istoriei Orașului Cernăuți și Bucovinei, laureată a Premiului Joseph Glavka – Universitatea de Arhitectură Cernăuți – Ucraina, de dr. arh. urb. Nicolae Ţarălungă și ing. Maria Vișan.
De asemenea, vor vorbi arh. Sorin Gabrea – director general al Western Outdoor – București și arh. Iurie Povar – președinte al Uniunii Arhitecților din Republica Moldova, director Institutul Național de Cercetări și Proiectări „Urbanproiect” Chișinău.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.