15 noiembrie 2024

Dezvăluiri din Cabinetul de curiozităţi al artistului Ion Grigorescu

Galeriile de Artă KARO din Bacău a deschis o nouă expoziţie din seria „Cabinetul de curiozităţi”. Primul „cabinet” a fost deschis în luna martie a acestui an, în care au expus 40 de artişti din Bucureşti şi Bacău.

Pe simezele de la KARO expune acum Ion Grigorescu, un prieten mai vechi al galeriilor. Surpriza este uriaşă, artistul expune fotografie imprimată pe un material special, subiectele fiind dintre cel mai diverse, din care, central, se află corpul uman, în diferite ipostaze. Este, acolo, în cabinet, o fină şi subtilă filozofie, care poate fi decriptată doar cu „Manualul de Anatomie a Sufletului. Porţi şi vicleşuguri”, pe care l-a primit, la vernisaj, fiecare participant.



Cine este artistul Ion Grigorescu

Pentru publicul băcăuan, câteva repere biografice şi profesionale ale artistului Ion Grigorescu. S-a născut la 15 martie 1945, în Bucureşti, pictor, desenator şi eseist român, contestatar al regimului şi sistemului comunist, critic al societăţii consumiste de azi, personalitate de prim rang a artei plastice româneşti şi europene. Opera sa artistică cuprinde lucrări de pictură, desen, gravură, pictură bisericească, icoane, fotografie şi artă video, obiect, instalaţie. Opera sa a rămas mult timp necunoscută, reputaţia sa traversând graniţele României numai după 1990. În prezent este considerat un artist de excepţie, iar operele sale, repere preţioase în peisajul artistic contemporan. Din 1989 expune alături de Grupul Prolog.

Artist cu o activitate complexă, expune în toate capitalele europene, adesea citat printre pionierii experimentalismului românesc.
Personalitate definită prin autoexigenţă şi angajare într-un exerciţiu continuu de raportare critică la context, Ion Grigorescu este un spirit complex ce analizează fiinţa şi creaţia din perspectiva energetică şi metafizică. În permanentă căutare a unei atitudini şi expresii originale, artistul se retrage din activitatea publică şi expoziţională din 1983 şi se dedică restaurării de pictură monumentală în biserici din Oltenia. Momentul 1989 marchează apariţia unui nou impuls.

„Sunt împotriva impunerii unui stil, de aceea nu am fost niciodată un pictor complet. Nu îmi place să îmi privesc lucrările în atelier, pentru a nu mă simţi îndatorat lor”, afirmă Ion Grigorescu.
Contribuţia lui Ion Grigorescu în domeniul fotografiei este una fundamentală pentru arta contemporană românească, intensitatea expresivă a lucrărilor sale datorându-se intervenţiei asupra fotografiilor, supraexpunerilor şi suprapunerilor de imagini, dar şi utilizării fotografiei pentru interogarea directă a eului.

Este un experiment în care privitorul va face parte integrantă din instalaţie

Să revenim la expoziţia de la KARO. „A vorbi despre expoziţia artistului Ion Grigorescu este ca şi cum ai descrie lumea, îţi trebuie o viaţă, poate viaţa dânsului şi aşa cum afirma în timpul panotării acestei expoziţii poate nici dânsul nu ştie tot. Acesta este marele adevăr.

Artistul propune o abordare total diferită faţă de cele anterioare şi, după cum vedeţi, cu multe surprize. Este un experiment în care privitorul va face parte integrantă din instalaţie. La fel gândurile şi trăirile sale, orizontul de aşteptare, interacţiunea cu locul. Spațiul expoziţional a fost transformat, modificat cu mijloace specifice, scos din zona sa de confort”, a spus Constantin Ţinteanu, patronul Galeriilor KARO, cel care, din fiecare expoziţie ştie să facă un eveniment.

Un labirint de culoare, de idei…

Dincolo de aceste mici amănunte, nimeni nu ştie ceva în plus. Căci restul se află în mintea autorului. Să-l ascultăm: „Mereu sunt asaltat să explic, să spun ce am gândit. Cum să satisfac curiozitatea vizitatorului? Întâi să nu poată şti dacă a văzut tot, trebuie să îi încurcăm cu multe intrări şi multe ieşiri, avansând, să aibă mai multe alegeri. Să le restrângem spaţiul ca să nu fie decât unul înăuntru, să nu împartă cu alţii raziile lui.

Să nu aibă multă lumină, uneori mai multă, dar rar. Să nu ştie dintru început despre ce e vorba. Oricum nu vor şti totul la sfârşit, tot pe care nu îl ştiu nici eu. Sunt prea multe lucruri curioase şi toţi curioşii vor fi satisfăcuţi, sau cu puterile epuizate mult înainte de a se apropia măcar de vreun capăt.

De vor ieşi năuci, vor avea ce gânduri duce acasă, e recolta lor”, au fost explicaţiile artistului Ion Grigorescu, înainte de a deschide „labirintul” expoziţiei sale, pentru că este un labirint de culoare, de idei, de pe fiecare pânză te pândeşte o nouă surpriză, te izbesc, şi de pe faţă şi de pe dos, cele mai bizare expuneri ale corpului uman, fotografiile te învăluie, te ameţesc. Mai nou se numesc instalaţii, instalaţii din care curg idei, scene, portrete, de nu ştii unde începe şi unde se termină.

Dar se termină? Este o invitaţie de a reveni, cu Manualul în mână, pentru a parcurge singur drumul trasat de artist, un drum extraordinar al cunoaşterii, într-o expoziţie unică, ceva ce nu s-a mai văzut în Bacău. Aveţi la dispoziţie lunile noiembrie şi decembrie, pentru a vă întâlni cu creaţia artistului Ion Grigorescu.
Ca o eliberare din strânsoarea, din năucitoarea călătorie iniţiatică prin arta lui Ion Grigorescu, la ieşire, ne aşteptau elevi de la Colegiul Naţional de Artă, îndrumaţi de prof. Laura Petruţa Crăciun, care ne-au oferit un scurt recital la pian.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014