Câteva zeci de reprezentanți ai unor firme băcăuane, între care și companii foarte importante, au participat, joi, 20 februarie, la cea de a doua ediție a Conferinței „Legislația Muncii la zi – noutăți 2019/2020”, organizată de compania InovExpert Edu. Conferința a reunit și la această ediție practicieni din domeniul resurselor umane, experți și specialiști care au dezbătut cu juristul Dan Cristian Petrea, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bacău, probleme izvorâte din relațiile de muncă angajat-angajator și spețe controversate semnalate de participanți. Pentru acestea au fost căutate cele mai bune soluții de rezolvare.
„Noi, în Bacău și ca angajatori, dar și ca reprezentanți ai instituțiilor muncii, mergem pe un drum bun în domeniul relațiilor de muncă, al relațiilor între angajatori și salariați, al respectării drepturilor salariaților. Ceea ce ne mai pun probleme tuturor sunt chichițele legislative interpretate în toate felurile. La această întâlnire am căutat să găsim soluții acolo unde legislația nu este coerentă sau lasă loc de interpretări”
Dan Cristian Petrea
Participanții au trimis chiar înainte de derularea reuniuniiun set de întrebări, iar prezentarea problemelor a fost una interactivă, cu întrebări și opinii directe de ambele părți.
Discuțiile au început, evident, cu principalele probleme cu care angajatorii, dar și angajații și chiar instituțiile muncii se confruntă adesea. Prima reliefată a fost prevederea din Codul Muncii ca salariatul să fie informat asupra elementelor care se vor găsi în contactul său de muncă înainte de încheierea celui din urmă. Informarea – s-a spus – trebuie făcută în formă scrisă și atașată la dosarul de personal al angajatului, pentru a se preveni orice problemă care poate apărea după aceea.
Ce probleme poate genera Contractul de muncă
S-a insistat și asupra Contractului Colectiv de Muncă și a problemelor care pot fi generate de aplicarea lui, iar Dan Cristian Petrea le-a recomandat tuturor angajatorilor ca la întocmirea contractului de muncă să se pornească de la o definire exactă și amănunțită a organigramei societății care angajează. Un rol important în relațiile de muncă îl are, de asemenea, Regulamentul de ordine interioară, specific fiecărei societăți comerciale, document care nu se negociază cu angajatul.
În dezbatere s-a insistat apoi, între altele, asupra delegării și detașării salariaților, inclusiv în afara granițelor României, asupra timpului de muncă și a normării muncii, dar și asupra concediilor de orice fel acordate salariaților, formării profesionale obligatorii periodic, asupra efectuării de ore suplimentare și a organizării uceniciei în întreprindere sau instituție.
Ședințe de masaj la birou
Organizatorii reuniunii au adus și un element de noutate la acest eveniment, prin parteneriatul realizat cu Centrul de Sănătate Raw Therapy Bacău.Astfel, participanții la conferință au putut beneficia, la încheierea evenimentului, de sesiuni demo gratuite de office masaj și de consiliere personalizată pentru reducerea efectelor problemelor musculare cauzate de statul la birou. Astfel de ședințe de masaj sunt livrate de firma din Bacău chiar la sediul firmelor.
„Am văzut, la prima ediție, interesul pentru acest tip de evenimente, ne-am gândit să-i dăm continuitate, anual, dedicat strict profesioniștilor în relații de muncă din județ, pentru că aici nu avem nici un eveniment strict specializat pe astfel de teme. În activitatea acestor profesioniști apar foarte multe situații pentru care este nevoie de consultanță.Pentru o firmă care nu are posibilitatea să angajeze personal specializat pe fiecare din domeniile legale este extrem de dificil să fie la curent cu toate prevederile legislative și să se conformeze.”
Petronela Ștefan, directoarea InovExpert Edu Bacău
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.