Toamna blândă din acest an nu le-a prea adus roade bogate pomicultorilor băcăuani. Astfel, din cauza capriciilor vremii manifestate aproape pe întreg parcursul anului, recoltele proprietarilor de livezi din județ aproape că nu există.
Lovitura pare că le-a dat-o „zăpada mieilor” din această primăvară, care a căzut taman în perioada când pomii erau în floare. Dacă în anii trecuți, fructele aproape că rupeau crengile pomilor, acum, le vezi doar…în poze. „Eu, cel puțin, nu am recoltat absolut nimic, nici prune, dar nici mere. Nu mi s-a întâmplat așa ceva niciodată de când fac pomicultură”, ne-a declarat Nicolae Nistor, pomicultor din renumita zonă Plopana.
Fenomenul s-a repetat cam în aceeași manieră în aproape toate livezile din județ. Sunt plantații de pomi fructiferi în care producțiile medii nu au depășit 6-7 tone la hectar, în condițiile în care, în anii buni, se strângeau…zeci de tone la hectar.
Producții, la jumătate
Într-o situație mai bună se află livada administrată de firma Lumipom din Itești. Societatea deține circa 30 de hectare de pomi fructiferi, în special meri din soiurile Ionathan, Golden și Starkrimson, dar si din cele mai nou introduse în piață – Generos, Pinova, Florina, Fuji și Ciprian. „Suntem cu producțiile cam la jumătate față de cât am fost anul trecut.
În orice caz, din fericire, stăm mult mai bine decât mulți din județ, care am înțeles că nu au recoltat nimic, în unele cazuri”, spune Mitică Popa, administratorul fermei pomicole Lumipom Itești. Fructele sunt destul de arătoase, fermierul fiind mulțumit că, la final, va avea o producție de circa 30 de tone la hectar.
Primele mere au plecat, deja, la școală
Avantajul este că, anul acesta, prețul la desfacere este cu mult mai bun decât în anii precedenți. Asta pentru că, la intern, aproape că nu există competiție, nici din partea pomicultorilor din Ardeal, nici din cea a celor din zona Sucevei. În plus, mărul este solicitat și la export, pentru că polonezii – principalii concurenți ai pomicultorilor români – au avut de suferit în totalitate din cauza zăpezilor târzii și, mai ales, a gerului prelungit din perioada înfloririi pomilor. Cert este că, deocamdată, desfacerea producțiilor se face integral la intern, în special, în marile magazine de tip super și hypermarket, dar și în Programul „Mărul pentru școală”.
„Tot mărul din soiul Ionathan, unde am avut cea mai mare producție – 43 tone la hectar, a plecat la elevi. Diferența producției o depozităm sau o dăm numai la intern”, mai spune Mitică Popa. De reținut că, firmele din afara țării impun condiții mai aspre loturilor de fructe provenite de la producătorii români: boxpaleți noi, fructele peste o anumită dimensiune, ceruite etc. De altfel, ferma din Itești a avut solicitări ferme din Italia, prin august, importatorii fiind dispuși să plătească oricât, chiar și peste 1,5 euro kilogramul.
Suc concentrat de mere – îndulcitor natural pentru cola și bere
Pe de altă parte, și firmele care achiziționează fructe pentru procesare sunt dispuse să plătească nesperat de mult – 80 de bani pe kilogram, față de 35 de bani, anul trecut, sau 13 bani, în urmă cu trei ani. Principalul beneficiar este o fabrică de sucuri concentrate de la Vaslui, cu acționariat austriac. Fabrica produce suc concentrat de mere folosit apoi ca îndulcitor natural pentru alte produse. Se pare că din merele de la Itești se extrage sucul concentrat care ajunge la firme precum Coca-Cola, Heineken, Rudolf Wild sau Gerber Juice.
Acestea îl folosesc drept îndulcitor natural pentru alte produse, cum ar fi sucurile naturale ambalate, gemurile sau berea cu arome. Interesant e că, anul acesta, intermediarii sunt excluși din afacere, întrucât s-au dovedit a fi țepari în anii precedenți. „Cunosc pe cineva care și acum are de recuperat sume mari de la un individ din Cluj care, cică, ducea mere în Germania”, încheie administratorul Mitică Popa.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.