23 septembrie 2024
ActualitateEXCLUSIV: Dezastru la Vultureni: 120 de oi și capre, sfârtecate de lupi

EXCLUSIV: Dezastru la Vultureni: 120 de oi și capre, sfârtecate de lupi

Ferma de oi a unui gospodar din zona comunei Vultureni a fost, pur și simplu, decimată de o haită flămândă de lupi. Evenimentul s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, la o fermă amplasată la marginea satului. Vestea a fost aflată abia dimineață, când ciobanul tocmit de proprietar să aibă grijă de oi a dat peste imaginile oripilante.

La prima evaluare, ar fi vorba de circa 120 de oi care au fost sfârtecate de jivine, multe fiind găsite agonizând, cu blana și carnea sfâșiate.



„Am fost informat și eu, de dimineață, de către doctorul veterinar de la noi. Încă, nu se știe despre ce animale este vorba: șacali sau lupi. Dar, judecând după dimensiunea dezastrului, cred că sunt, totuși, lupi. Vor trebui să ajungă paznicii de vânătoare de la Ocolul silvic pentru a confirma despre ce este vorba”, ne-a declarat Dragoș Boghian, primarul comunei Vultureni.

Ferma aparține unui cetățean originar din Dealu Morii, dar care deține, la Vultureni, un efectiv de circa 300 de oi. În zonă, a mai fost raportată prezența animalelor de pradă, în special a șacalilor, nu însă și a lupilor, un caz similar fiind înregistrat în zona comunei Podu Turcului, amplasată la circa 27 de kilometri de Vultureni.

Specialiștii pun prezența lupilor pe seama frigului extrem care s-a instalat deasupra întregii zone de est a țării, când animalele sălbatice își procură mai greu de mâncare. Cert este că, în acest caz, au fost anunțate autoritățile (primăria, medicul veterinar, Ocolul Silvic, Poliția), astfel încât, după închierea formalităților, gospodarul din Vultureni să poată solicita, de la Mediu, despăgubiri pentru daunele create de jivine.

Potrivit legislației în domeniu, proprietarii de animale care au fost păgubiți în urma atacului sălbăticiunilor, în speță, lupi, animale protejate la nivel european, pot încasa despăgubiri. Decontarea sumelor se face din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat.

Constatarea pagubelor și evaluarea acestora se realizează de către o comisie special constituită în acest scop, din care fac parte un reprezentant al Primăriei, unul de la Mediu, altul de la Garda Forestieră și al patrulea de Direcția Agricolă. La constatarea pagubelor pot participa reprezentanţi ai gestionarului faunei de interes cinegetic din cuprinsul fondului cinegetic.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img