Spitalul Orasenesc „Ioan Lascar” din Comanesti a ajuns intr-o situatie financiara dezastruoasa. In urma negocierilor purtate luna trecuta cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), pentru incheierea contractului de finantare pe anul 2009, suma primita de acest spital este cu 50% mai mica decat anul trecut.
In aceste conditii, spitalul nu are bani nici macar de salarii. Exista riscul concedierii unui mare numar de angajati. Acest pericol a fost principalul subiect de discutie la intalnirea dintre liderul Sindicatului Sanitas, Aurel Cretu, si echipa manageriala a spitalului. „Pentru a functiona, spitalul are nevoie de o suma cuprinsa intre 50.000 si 60.000 de lei pe luna, ne-a declarat Aurel Cretu. Spitalul a primit finantare pana in luna august inclusiv, suma lunara fiind sub 30.000 de lei. Or, numai pentru salarii este nevoie de peste 30.000 de lei/luna”. Angajatii isi vor primi banii pe 15 mai, insa dupa aceasta data nu se stie ce va fi. Singura solutie este renegocierea contractului cu CJAS, ceea ce nu s-a mai intamplat pana acum in relatiile cu furnizorii de servicii medicale. Liderul Sanitas spune ca, daca nu se va reusi aceasta, se vor cauta cai de reducere a cheltuielilor de personal. S-ar putea recurge la eliminarea cumului pensie-salariu, a cumulului de norme, a orelor suplimentare precum si pensionarea unor salariati. Aceste masuri pot provoca situatii nedorite, cum ar fi inchiderea laboratorului de analize. Aici lucreaza un singur medic. Daca acesta va pleca, laboratorul va fi inchis, iar 5 asistenti ar deveni someri.
Greseala de management?
Cum s-a ajuns in aceasta situatie? „A fost o greseala de management, ne-a declarat Aurel Cretu. Reprezentantii spitalului au prezentat la negocieri o structura a spitalului de 120 de paturi. Acesta are, de fapt, 160 cu cele 40 ale sectiei de obstetrica-ginecologie, a carei activitate a fost suspendata dupa decesul unei gravide si a fatului ei, in februarie.” Dupa ce s-a semnat procesul verbal la sfarsitul negocierilor cu CJAS, s-a primit de la Ministerul Sanatatii aprobarea pentru redistribuirea a 25 de paturi de la OG in alte sectii. Cele 15 ramase sunt suspendate. Prin urmare, CJAS a repartizat spitalului un buget pentru serviciile care pot fi efectuate pe 120 de paturi, insa incadrarea cu personal este pentru 160 de paturi. Conducerea nu recunoaste caa spitalul se afla intr-o situatie disperata. „Noi mergem bine si vom merge in continuare bine, sustine dr. Cornelia Paisa, manager interimar. Nu dau nicio alta declaratie.” Directorul Directiei de Sanatate Publica Bacau, dr. Mihaela Popescu, va sprijini spitalul pentru a obtine o renegociere cu CJAS. Numai ca bugetul pentru asistenta spitaliceasca a fost impartit, iar pentru a suplimenta fondurile la Comanesti trebuie taiat din felia altui spital.
Doina Mincu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro - Liderul presei băcăuane
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.