27 decembrie 2024

Dezastru in urma santierelor din oras

Peisaj dezolant in urma companiilor de utilitati sau a firmelor care fac diverse lucrari pe spatul public. Desi un regulament aprobat de Primaria Bacau stipuleaza clar ca acestea trebuie sa readuca spatiul la aspectul dinaintea lucrarilor, in realitate, in urma lor ramâne un dezastru.

Pe strazile municipiului, de anul trecut se lucreaza la schimbarea retelelor de incalzire. Mai multe stradute au fost sparte de la un capat la altul astfel incât pentru locatarii din aceste zone vizate de lucrari a fost un cosmar sa ocoleasca santierele. Au disparut putinele locuri de parcare, iar disconfortul creat bacauanilor a depasit scopurile nobile ale investitiei.



Motivul este un mega proiect al municipalitatii de schimbare a retelelor de incalzire, cu finantare europeana, realizat de o asociere de firme din Bacau, Botosani, Timisoara si Danemarca, contra unei sume colosale, de aproape 20 de milioane de euro. Scopul acestui proiect este de retehnologizare a sistemului de termoficare care atrage din ce in ce mai putini clienti de la an la an.

Strada Republicii
Strada Republicii

Daca in privinta modului in care sunt cheltuiti banii, bacauanii nu au avut nici un cuvânt de spus, nu acelasi lucru se poate spune despre modul cum au privit lucrarile si ce a ramas in urma lor.

Ce spune legea?

Potrivit regulamentului privind conditiile de executie a lucrarilor pe domeniul public sau privat al municipiului aprobat de consilierii locali, firmele care executa lucrari pe spatiul public sunt obligate sa refaca spatiul pe care au lucrat. Pentru ca autoritatea contractanta a acestui proiect este Primaria Bacau, firmele nu au constituit un fond de garantie care poate fi executat daca spatiul nu este readus la aspectul initial.

companii utilitati 2

Cu toate acestea, sunt supuse acelorasi conditii, acelea de a reface suprafetele de drum asfaltate sau betonate pe care au intervenit, precum si trotuarele. Refacerea terenului pe care s-a lucrat trebuie sa respecte fisele tehnologice impuse de primarie si, mai mult, trebuie executata de firme care detin un atestat tehnic pentru lucrari de intretinere. In realitate, pe unele strazi unde au avut loc lucrari, de refacerea spatiilor s-a ocupat, pâna acum, tot firma care a lucrat la schimbarea retelelor.

“De refacerea covorului asfaltic si alte lucrari se va ocupa firma Blocbac Bacau, agreata de consultantul proiectului si acceptata de Primaria Bacau”, a declarat Andreea Govna, sefa departamentului de comunicare din cadrul Elsaco Botosani, una dintre societatile implicate in acest mega proiect.

Politia Locala este institutia care poate amenda firmele care executa lucrari, dar nu respecta aceste prevederi. “In acest an, am aplicat doar doua amenzi la acest capitol, in cuantum total de 3.500 de lei. Nu avem mai multe sanctiuni intrucât in prima faza somam firmele sa repare ce au stricat si pot face acest lucru in termen de 30 de zile. Acestea aleg de multe ori sa prelungeasca autorizatia de lucrari motivând, de exemplu, ca nu pot asfalta pe bucati. In astfel de situatii, nu avem alte solutii”, a precizat Florin Podoleanu, purtator de cuvânt al Politiei Locale Bacau.

Au abandonat santierul?

Administratorii asociatiilor de proprietari spun ca muncitorii care lucrau la modernizarea retelelor termice au dat bir cu fugitii. Ei spun ca in anumite zone nu au mai vazut picior de muncitor de câteva saptamâni. Locatarii care au apucat sa vorbeasca cu muncitorii spun ca firmele s-au retras pentru ca nu au mai primit bani de la primarie. Oamenii se uita la dezastrul care a ramas in urma lor si se intreaba ce se va intâmpla cu aceste conducte.

companii utilitati 3 - strada Republicii

„Au ramas santurile cascate, unele instalatii au fost umplute cu apa si curg pe alocuri, iar atunci când incerci sa iei legatura cu autoritatile, responsabilii paseaza pisica unii la altii si ridica din umeri”, spune Ioan Chirila, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 116. Muncitorii au disparut si din zona Tic-Tac, la lucrarile de modernizare a retelelor termice secundare care au legatura cu punctul termic nr. 11.

Reprezentantii Asociatiilor de proprietari nr. 25, 63 si 78 se declara la rândul lor nemultumiti de stadiul lucrarilor. „Santurile ramase in urma muncitorilor sunt un adevarat pericol! Nu mai spun de acele podete improvizate facute peste santuri! Batrânii si copiii sunt victime sigure daca se aventureaza pe aceste podete”, spune Mioara Novacovschi, administrator la Asociatia de proprietari nr. 25.

Ramona Ionescu
Andreea Gavrila



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img