Numeroase edificii care sunt o marturie a altor epoci zac acum in paragina, fiind abandonate de cei care trebuiau sa se preocupe de restaurarea lor. De la autoritati centrale, la cele locale sau proprietari privati, cu totii au abandonat ideea de a le restaura pentru ca nu sunt fonduri suficiente sau exista alte prioritati. Judetul Bacau pierde astfel monumente care ar putea fi incluse in circuite care ar da un alt avânt turismului bacauan.
Conace in care locuiau boieri sau palate prin care se perindau oameni de cultura au cazut acum prada timpului si nepasarii. Numeroase astfel de edificii, unele din ele aflate in administrarea autoritatilor locale, ar trebui sa treaca printr-un proces de restaurare care sa le aduca la stralucirea de alta data si care sa stârneasca interesul si curiozitatea oamenilor de pretutindeni. "Aceste monumente trebuie restaurate de catre proprietarii lor legali, fie ca este vorba de Ministerul Culturii, administratii locale sau proprietari privati. Acestia raspund in fata legii daca nu se ocupa de ele", sustine directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National Bacau, Petru Cimpoiesu.
Numeroase lacase de cult
16 biserici, manastiri sau ansambluri din judet sunt, potrivit legii, in administrarea mai marilor Bisericii Ortodoxe Române, care au si obligatia legala de a le restaura. Dar, "la nivelul Centrului Eparhial de la Roman s-au facut demersuri la autoritati pentru alocarea de fonduri pentru restaurarea acestor lacasuri, insa fara un rezultat pozitiv in acest an", sustine purtatorul de cuvânt, pr. Constantin Gherasim. Despre suportarea din bugetul bisericii a lucrarilor de restaurare nu poate fi vorba, mai spun reprezentantii institutiei. "Sustinerea cu fonduri proprii a acestor investitii este imposibila in contextul actual. Speram ca macar in viitor factorii de raspundere sa aiba in vedere aceste obiective de patrimoniu care au nevoie de sprijin", a mai spus pr. Gherasim. Biserica Ortodoxa este proprietara unor adevarate comori. De exemplu, Biserica "Sf. Gheorghe" din satul Sesuri, comuna Magiresti, este una din cele mai vechi biserici de lemn din judet. Acum "sufera" din cauza infiltratiilor de apa de la acoperis. A fost ctitorita in 1648 de catre Istimie, camarasul de la ocna si se inscrie in categoria bisericilor de lemn moldovenesti cu abside laterale.
Si ansamblul fostei manastiri Casin face parte din grupa valorica A, de importanta nationala, având in componenta sa Biserica "Sf. Voievozi", ctitorita in 1657 de domnul Moldovei, Gheorghe Stefan. Biserica este in stare de functionare, dar constructiile din preajma: beciul casei domnesti, chiliile, scoala domneasca au ajuns ruine care necesita sapaturi arheologice de salvare si restaurare.
Biserica Lipoveneasca este in colaps. Comunitatea lipoveneasca din Plopana a ridicat acest lacas, din care a mai ranas turnul clopotnita. "Cum din comunitatea de lipoveni au mai ramas doua persoane, biserica nu a mai fost intretinuta, fiind o ruina", a mai spus Cimpoiesu. Acesta a adaugat ca "majoritatea bisericilor au catapeteasma degradata si necesita a fi resturata pictura. Mare parte din bisericile de lemn si-au pierdut, din pacate, aspectul initial".
Conace sau palate devenite toalete publice
Ansamblul conacului Rosetti este in stare de degradare, dar lucrarile de restaurare finantate de Ministerul Culturii au fost stopate din 2005, din lipsa de fonduri. Se compune din conac si parcul de agrement, grupa valorica A, de valoare nationala. Conacul este cunoscut ca fiind conacul pasoptistilor si unionistilor din Moldova: Raducanu Rosetti, Alecu Sturza, N.Ghica. Aici, gunoaiele s-au adunat in timp, iar locatia este infecta. Palatul Ghika-Comanesti este revendicat si se afla inca in litigiu. In acest timp, timpul isi pune amprenta asupra cladirii. Proiectului palatului a fost realizat de un arhitect italian pentru locuinta si protocol de reprezentare. Astazi, palatul este Muzeu de etnografie si arta.
Si Conacul Secara din satul Versesti, comuna Sanduleni este in paragina. Obligatia de a-l restaura apartine primariei, sustine Directia de Cultura. Dar, este contrazisa. "Nu este al nostru. Exista un proprietar, din Bucuresti care urmeaza sa fie pus in posesie. Noi am mai avut discutii de astea, dar am trimis actele directiei ca nu este al nostru", a explicat primarul Vasile Dumitru.
Aceste edificii ar putea deveni atractii turistice. "S-ar putea face pensiuni aici. Este o tendinta acum sa restaurezi conace si sa faci din ele pensiuni. Dar, trebuie sa oferi si altceva pentru a atrage turisti: plimbari cu sania, lectii de calarie", sugereaza directorul culturii bacauane, Petru Cimpoiesu.
„Nu avem bani de restaurare”
Pe lista monumentelor istorice care trebuie restaurate se numara, de exemplu, si dispensarul din satul Gârleni, care este in stare de degradare. Primarul recunoaste: "anul asta nu am cu ce sa il fac. Este in planul meu. Am inceput gardul ca sa il imprejumuiesc, poate-poate reusesc sa il fac. As vrea sa il pastrez ca monument istoric sa poata fi vizitat", spune Valentin Flenchea. La Beresti-Tazlau, in schimb, din Fabrica de spirt din ansamblul "Rosetti Tescanu" "au mai ramas doar caramizile. Noi am trimis procesele verbale, de ani buni nu mai este nimic acolo. Un zid care nu se poate reface", spune edilul Dumitru Tulpan.
Proprietari privati indiferenti
Doar pentru ca unii proprietari s-au luptat in instanta pentru a recupera imobilele cu valoare istorica, nu inseamna ca dupa ce le-au obtinut au avut grija de ele. Buna parte din aceste monumente sunt in stare de degradare. Vorbim de exemplu de Hanul de la Gura Orbicului din Buhusi care este in colaps. Proprietarii, familiile Anitei si Bârladeanu nu au facut nimic pentru a-l salva. Complexul de instalatii hidraulice din orasul Darmanesti este in stare de colaps, dar pe vremuri aici erau finisate cergile tesute in razboi sau se impâsleau tesaturile de casa pentru haine de iarna. Acest complex, acum in colaps, apartine familiei Hazaparu. Si conacul Leon Furnurachi din sarul Racaciuni, construit in 1906, este in stare avansata de degradare. Desi apartine unei firme care opereaza pe raza comunei, a fost lasat in paragina.
Municipiul Bacau, fara edificii importante
La capitolul monumente istorice in paragina sunt probleme si in municipiul Bacau. Casa Rafaila apartine legal municipalitatii, dar nu s-au prevazut bani pentru restaurarea ei. Este una din cele mai vechi case boieresti din Bacau, datând din secolul al XIX-lea. Dar, municipalitatea putea sa cumpere si Casa "Vasile Alecsandri" de la proprietarul sau, lucru pe care l-a refuzat in repetate rânduri, astfel ca acum cladirea este in colaps. La fel este si Hotelul Central. "Primaria s-a angajat la un moment dat ca va reface hotelul pe cheltuiala sa, urmând sa recupereze investitia de la proprietar, dar acest lucru nu s-a mai intâmplat", a explicat directorul Petru Cimpoiesu.
Exemplu de buna practica
Singurul edificiu de pe raza municipiului care va reveni la stralucirea de altadata este Casa arhitectului George Sterian. Aceasta a fost cumparata de firma Vanel Exim si s-a inceput deja restaurarea ei. Casa de locuit a fost conceputa in spiritul epocii care promova un stil neoromânesc, combinat cu elemente preluate din arhitectura occidentala a secolului al XX-lea. "Restaurarea casei va costa 200.000 de euro. Am inceput lucrarile si in ea vom avea sediul firmei, dar ne-am gândit ca aici sa functioneze si Ordinul Arhitectilor. Avem planuri si am depus proiecte si pentru o eventuala cofinantare a costurilor", a explicat arhitectul Constantin Amâiei.
Pe lista monumentelor sunt inscrise si mai multe scoli aflate in stare de degradare, dar care au o valoare istorica deosebita. Este vorba de scolile din satul Tescani, comuna Beresti-Tazlau, scoala veche din satul Buda, comuna Blagesti, cea din Gaiceana, Orbeni, Pustiana, comuna Pârjol si cea din Berbinceni, comuna Secuieni.
La Biserica "Sf. Voievozi" din satul Fântânele, comuna Hemeius, s-au facut lucrari de renovare ilegale, motiv pentru care acum acest obiectiv necesita restaurare, chiar daca aparent cladirea este refacuta. Biserica este in categoria A, de importanta nationala. Ctitorul acestui lacas a fost hatmanul Vasile Ruset. Este o constructie in stil bizantin cu elemente gotice. Pentru aceste lucrari ilegale, s-a formulat o plângere penala, dar s-a decis neinceperea urmarii penale.
Biserica "Sf. Ilie" din Podu Turcului are aprobata documentatia pentru restaurare, dar nu sunt fonduri pentru a continua lucrarile de reparatii incepute. Biserica este de tip neoclasic, având planul in forma de nava.
Ansamblul bisericii "Sf. Nicolae" din Târgu-Ocna este partial restaurat, dar se degradeaza pe zi ce trece la exterior. A fost construita in 1580 si face parte din grupa valorica A.
Lista bisericilor care sunt monumente istorice
Biserica de lemn "Sf. Nicolae" din comuna Beresti-Tazlau, Ansamblul bisericii "Adormirea Maicii Domnului" si Biserica de lemn "Sf. Nicolae", ambele din comuna Casin, Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" din Darmanesti, Biserica "Sfintii Voievozi" din comuna Hemeius, Biserica "Sf. Nicolae" din comuna Gura Vaii, Biserica de lemn "Sf. Ioan Botezatorul" din Huruiesti, Biserica de lemn "Sf. Gheorghe" din comuna Magiresti, ansamblul fostei manastiri Casin, Biserica de lemn "Sf. Voievozi" din comuna Motoseni, Biserica Lipoveneasca din Plopana, "Sf. Ilie" din Podu Turcului, "Sf. Arhangheli" din Rachitoasa, Manastirea Rachitoasa, Biserica de lemn "Sf. Voievozi" din comuna Solont si ansamblul Bisericii "Sf. Nicolae" din Târgu-Ocna.
Andreea Gavrila