20 noiembrie 2024

Desteptarea in scoala ta / Performanta e lege in Scoala „Spiru Haret”;

Sloganul Scolii aSpiru Haret” din Bacau este aExigenta + Creativitate = Performanta”. S-ar putea spune ca performanta e lege la aSpiru Haret”, nu in sensul unei aspre obligativitati, ci ca principiu, ca normalitate instalata dupa multi ani de eforturi. Faptul ca e cunoscuta ca o scoala de elita e si bine, si rau. Reputatia asta ii atrage pe unii copii, dupa cum pe unii i-ar putea speria. Prof. Livia Sibisteanu, director, sustine ca institutia e primitoare cu toti copiii si ca nu se face niciun fel de selectie: aAvem elevi din toate mediile sociale. Desi se spune ca este o scoala de elita, avem si copii cu cerinte educative speciale. Se intampla ca unii parinti sa insiste pentru o anumita invatatoare despre care stiu din auzite ca e foarte buna, insa noi am reusit sa facem clase omogene. Exista scoli care dau teste la inscrierea in clasa I sau pun conditii: aTi-l dau la clasa asta daca o sponsorizezia. Noi nu punem conditii. Daca parintele doreste sa participe si propunerea vine de la el, e altceva”. Invatamant de buna calitate, acesta e motivul pentru care aSpiru Haret” e ca un magnet pentru parinti. aNoi beneficiem de doua lucruri: pozitia unitatii, in centrul orasului, intr-o zona protejata, cu multe scoli – Colegiile aV. Alecsandria si aA. Salignya, Gradinita aFloritaa, Liceul aG. Apostua, in care tot timpul se plimba jandarmi. Al doilea e aspectul scolii: sali de clasa spatioase, bine orientate, coridoare largi, o curte mare”. Din aceste motive, la clasa I sunt depuse deja 80 de cereri. cereri. aVin si elevi de la alte scoli. aCopilul meu e foarte bun si nu are cu cine concura acoloa, afirma recent un parinte, argumentandu-si cererea. Degeaba e profesorul bun daca materia prima nu e buna”. Faptul ca dascalii sunt calzi, devotati misiunii lor face ca scoala sa fie iubita. aAm preferat sa ma intorc aici, unde am fost eleva, profesoara si directoare de doua ori, marturiseste Livia Sibisteanu. E un colectiv unit, format din oameni inteligenti si foarte bine pregatiti, care inteleg ca discordia dauneaza performantei”.

Au zburat spre licee de elita



Testele nationale din vara trecuta, ultimele, de altfel, pentru ca, din 2008, admiterea la liceu se face in baza tezelor unice, s-au finalizat cu o medie de 10, 50 de medii intre 9 si 9,99, alte 25 de medii de
8 – 8,99, 14, intre 7 si 7,99, si doar patru medii sub 6,99. Cei mai multi elevi de la aSpiru Haret” au fost admisi la Colegiul aFerdinand I” si aVasile Alecsandri” (18, respectiv, 19), apoi la Colegiul Pedagogic aStefan cel Mare”, Colegiul Economic, CN aGh. Vranceanu”, Liceul de Arta si colegiile tehnice. Distribuirea lor s-a facut in functie de medii, dar si de optiuni. La fel lamuritoare in aprecierea valorii acestei scoli sunt rezultatele obtinute de elevi in competitii de inalt nivel. Astfel, in acest an scolar, copiii s-au intors de la olimpiadele scolare judetene cu nu mai putin de 16 diplome: la Limba si literatura romana – 2 premii I, la Matematica – 2 premii I, 2 premii II, 2 premii III si 4 mentiuni, la Biologie – 1 premiu I, la Fizica – 2 mentiuni, Educatie civica – 1 premiu special. Concursul National de Matematica aC. Nastasescu” i-a adus Scolii aSpiru Haret” 1 premiu I, 2 premii II, 2 premii III, iar Concursul Judetean aCreativitate si ortografie”, 1 premiu I, 1 premiu II, 1 premiu III si 1 mentiune. Multe alte competitii, cum ar fi aMatematicienii de maine”, SMART, Eurojunior, aDimitrie Pompeiu”, concursuri de poezie, afise si eseuri, expozitii internationale sau intreceri sportive, au marit colectia scolii cu inca 185 de premii si mentiuni. Toate, intr-un singur an scolar.

aCopil ca tine sunt si eu”

Proiectele realizate de copiii si dascalii de la aSpiru Haret” in timpul liber vizeaza cele mai diverse domenii: creatie (aCreative writing competition: Magic Words”, aEu scriu, tu citesti, noi comunicam” si aImpreuna invatam prin proiect”), educatie patriotica (aNe cinstim istoria si inaintasii”, aDe la strabuni aminte” etc.). Exista si programe care incurajeaza solidaritatea sociala. Dintre acestea, cel mai drag ii este Liviei Sibisteanu proiectul aCopil ca tine sunt si eu”, demarat in toamna 2006. aScopul lui este de a-i sensibiliza pe elevi fata de nevoile si problemele copiilor dezavantajati”, declara ea. Elevii fac martisoare, felicitari si alte obiecte, pe care le vand, apoi iau daruri pentru prietenii lor din centrele de asistenta. aUnii isi cumpara propriile produse, povesteste directoarea. Sunt asa de incantati incat scriu avanduta inainte de a-l expune. aVai, dar e asa de frumos, vreau sa-l arat si parintilora. Sunt amuzanti”. In cadrul aceluiasi proiect, copiii organizeaza colecte de hainute noi, de jucarii sau strang bani in pusculite. Exista si sapte proiectele ecologice. aToate florile din curte sunt aduse de copii. Le-au plantat in fata geamului clasei, le-au pus etichete si le urmaresc cum cresc. Vin in pauze si se uita: aAsta e floarea mea!a”. Alte proiecte vizeaza orientarea scolara, multilingvismul, familiarizarea cu spatiul european. aScoala parintilor” e un proiect important, demarat cu mai multi ani in urma, cand director era prof. Maria Radu. Semestrial, scoala ii invita pe parinti la o intanire cu specialistii in psihopedagogie, unde se discuta despre dependenta de calculator, dependenta de dulciuri, problemele adolescentilor etc.

Olimpiada de Biologie, un pas spre Medicina

Ioana Dospinescu, din clasa a V-a A, a luat premiul I pe judet la Olimpiada de Limba romana.
E pasionata de literatura, de tenis si de muzica. Deocamdata, isi exerseaza talentul scriind compuneri. aLa tenis am renuntat pentru ca imi lua foarte mult timp. Imi place si sa ies cu prietenii in parc, la plimbare, sau cu rolele”, marturiseste fetita. Mihai, fratiorul ei, care e abia in clasa I, e atras de sporturile care cresc adrenalina: face karting de aproape doi ani. Ioana prefera cartile, nu internetul: aSingur pe lume”, aRobinson Crusoe”, cele 6 volume despre aventurle lui Hary Potter etc. Nu s-a decis daca va fi arhitect sau avocat. aNu ma intereseaza prestigiul. Vreau doar sa castig destul cat sa pot duce o viata linistita”. Marina Crijanovschi, a VII-a C, e si ea olimpica: a luat premiul I la Biologie, faza judeteana. E mai mare, asadar stie ce vrea. aAm muncit foarte mult pentru asta, dar mi-a placut. Anatomia e mai frumoasa decat Zoologia”. Pe langa faptul ca aciteste enorm”, cum spun profesorii, Marina e atrasa si de desen. Totusi, acesta va ramane doar un hobby pentru ca ea a ales deja: aVreau sa urmez Medicina. Stiu ca e o facultate grea, dar merita. De chirurgie mi-ar fi frica, e greu sa stii ca tii viata unui om in mainile tale, dar neurologia, de exemplu, mi se pare foarte interesanta”.

Dotari ade miliarde”, la propriu!

Pe langa educatie de inalta calitate si proiecte extracurriculare atragatoare, Scoala aSpiru Haret” pune la dispozitia elevilor si dotari de exceptie: biblioteca si cabinetul interdisciplinar care asigura, prin resursele multimedia, accesul la informatie, laboratoare si cabinete, o sala de sport moderna. In acest an scolar, a fost reabilitata fatada cladirii, lucrare care a costat 150.923 lei, au fost cumparate carti in valoare de 6568 lei, a fost dotat cabinetul logopedic, laboratoarele (15.000 lei), au fost achizitionate aparate si materiale pentru sala de sport, care au costat in total 6568 lei, a fost infiintat cabinetul interdisciplinar (4500 lei) si s-a cumparat mobilier modern in valoare de 13.420 lei. Sunt sume importante pe care scoala le-a obtinut de la Guvern, prin proiecte, de la autoritati, Asociatia Parintilor aSpiru Haret” si agentii economici, ca sponsorizari.

Magna cum laudae

Saptamana trecuta, copiii si dascalii de la aSpiru Haret” au sarbatorit aZilele Scolii”. Manifestarea a cuprins vreo sase expozitii (pictura, obiecte decorative, fotografie, machete), dezbateri la care au participat invitati de la scolile din judet, spectacole, lectii demonstrative, excursii. Oaspeti de onoare au fost colegii de la Scoala aVasile Alecsandri” Baia Mare, cu care aSpiru Haret” colaboreaza in proiectul aAlecsandri ne uneste”. Marti, copiii au lansat revistele aRecreatia mare” si aMesager 18″, au vizitat Observatorul Astronomic, au participat la competitiile aConfluente matematice” si aChimia vietii”. Evenimentul central a fost Simpozionul National aComunicarea, valoarea de referinta in scoala mileniului III”. Incheierea aZilelor Scolii” a avut loc la Teatrul aBa- covia”, unde s-au reunit elevi, dascali si parinti. Pe scena au urcat Pacala, Stefan cel Mare, Baiazid si Mircea cel Batran, viitori interpreti de muzica populara, dansatori, recitatori. In pauzele dintre scenete, au avut loc premieri: aproape o suta de elevi au fost rasplatiti pentru rezultatele obtinute la olimpiade si la concursurile judetene sau nationale, scolare sau extrascolare. Nu intamplator, festivitatea de incheiere s-a numit aMagna cum laudae”.

Scris de Silvia Patrascanu




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014