14 septembrie 2024
EvenimentDESTEPTAREA 6500 - Gustul dulce al LIBERTATII

DESTEPTAREA 6500 – Gustul dulce al LIBERTATII

Intr-o perioada in care constiintele se cartelizeaza contra cost, iar reperele valorice clacheaza sub presiunea funesta a promiscuitatii morale, cotidianul Desteptarea – LIDERUL presei bacauane – s-a incapatinat sa ofere cititorilor si comunitatii o proba de longevitate si caracter. De fapt, cele doua par sa mearga impreuna, longevitatea fiind subtil conditionata de existenta caracterului. Ai caracter, promovezi – cu brio – examenul timpului.

Nascut intr-o noapte de foc a Revolutiei din Decembrie 1989, cand un manunchi de curajosi ziaristi a decis sa spuna pe nume LIBERTATII, cotidianul Desteptarea a adunat la bord 22 de ani de continua prezenta editoriala, ani cuantificati si concretizati in 6500 de aparitii. Dincolo de dimensiunea lor materiala, cele doua cifre – 22 de ani, respectiv 6500 editii – reprezinta un deziderat ravnit de toata lumea, dar totusi intangibil: nicio alta publicatie din mass-media bacauane, cu exceptia LIDERULUI – Desteptarea, nu poate afisa asemenea performante. Primatul e indiscutabil.



Despre presa s-a spus si inca se mai spune ca reprezinta "a patra putere in stat" sau “cainele de paza al democratiei”. Nu stim daca aceste calificari sunt suficiente sau corecte intru-totul. Ce stim, in schimb, este ca – pentru ca o DEMOCRATIE sa reziste – libertatea de expresie reprezinta un ingredient vital si, odata cu ea, jurnalismul fundamentat, cu rigurozitate, pe aceasta forma de libertate. Pentru un cotidian care a luat fiinta in iuresul eliberator din Decembrie ’89, democratia – laolalta cu libertatea de expresie – au devenit litera de lege. In fond, de aici isi trage seva si forta Desteptarii, singurul cotidian din Bacau fara "culoare politica".

In timp ce publicatiile locale, in cea mai mare parte a lor, au capitulat in fata unor interese politice meschine, Desteptarea a dovedit ca nu se aventureaza in compromisuri care, in final, ajung sa compromita principiile de baza ale unui jurnalism independent: integritate, onestitate, veridicitate. Si din acest motiv, alaturi de multe altele, modelul de jurnalism instituit si promovat de cotidianul Desteptarea poate constitui, oricand, o chezasie de buna-credinta, un garant deontologic in adevaratul sens al cuvantului.

In 22 de ani s-au intamplat multe. Zeci de jurnalisti, parte a marii echipe inchegate peste timp la Desteptarea, au sustinut – prin munca lor – aparitiile cotidianului numarul 1 al Bacaului. Cu bune si mai putin bune, acesti "salahori" ai condeiului raman in biografia ziarului ca truditori fara de care Desteptarea nu ar fi ajuns niciodata la borna 6500. Imensul bagaj de memorie comuna este, poate, bunul cel mai de pret, un bun pe care nu-l poate "confisca" nimeni si asta pentru ca daca, astazi, putem vorbi de o scoala a presei in Bacau, aceasta scoala nu poate purta decat un singur nume: "DESTEPTAREA". Toti au trecut prin ea si toti i-au absolvit cursurile!

Cotidianul Desteptarea nu putea sa treaca testul timpului fara o masa critica de cititori fideli. Onestitatea proclamata de ziar si-a aflat tot timpul ecoul in mintile si inimile unor generatii de cititori care au stiut ca, pentru A STI, trebuie sa se informeze din paginile CELUI MAI BUN cotidian. Pe de alta parte, putem afirma – la editia cu numarul 6500, dupa 22 de ani de continua aparitie – ca istoria a demonstrat, negru pe alb, ca cititorii Desteptarii sunt mai inteligenti decat activistii si votantii altora!
Nu in ultimul rand, o vorba din popor sustine ca “orice inceput are si-un sfarsit”! La Desteptarea, credem ca relatia pe care o avem cu cititorii nostri va dainui multi ani de-acum incolo, laolalta cu credinta ca adevarul si libertatea de a spune lucrurilor pe nume sunt valorile fundamentale pe care le impartasim.
Lucian Bogdanel



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img