La împlinirea a 35 de ani de la apariția ziarului „Deșteptarea”, pe 23 decembrie 1989, la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești a fost organizată o miniexpoziție cu primele numere ale publicației. Biblioteca – ne-a informat directorul instituției, Ionuț Tenie, el însuși ziarist – deține colecția integrală a cotidianului „Deșteptarea”, de la numerele care au văzut lumina tiparului în 1989 și 1990, până la cele din prezent. Expoziția se află în Sala Multimedia a bibliotecii.
„Deșteptarea” a fost primul cotidian din județul Bacău, dar și printre primele din țară care au fost redactate și tipărite chiar pe 22 decembrie 1989 și au ieșit din rotativele tipografiilor în dimineața zilei de 23 decembrie.
În Bacău, ziarul a avut un tiraj impresionant, de câteva zeci de mii de exemplare, și a fost distribuit gratuit și pe stradă și în Piața din fața fostului Consiliului Popular Județean (actuala Piața Tricolorului), unde avea loc o adunare populară specifică evenimentelor perioadei.
Primul număr al ziarului a fost tras în doar patru pagini, iar un exemplar costa numai 50 de bani.
Ziarul era tipărit în tipografia de la fostul sediu al Întreprinderii Poligrafice Bacău, de pe Strada Eliberării nr. 63, unde se afla secția tipografică pentru ziare a întreprinderii mutată în noul ei sediu de pe strada Mioriței (astăzi dezafectat).
«Prima pagină a ziarului Deșteptarea – a ținut să precizeze Ionuț Tenie – titra, cu caractere mari: „Trăiască România, trăiască poporul român liber, demn, independent! Odioasa dictatură a căzut! Sîntem liberi, într-o țară a libertății și demnității!” (am păstrat ortografia de atunci a limbii române – n. n.). Din echipa fondatoare a ziarului au făcut parte Mihai Buznea – redactor șef, Constantin Bursuc – fotoreporter, Petru Done, Ioan Enache, Iacob Florea, Dumitru Mitulescu, Constantin Nancu, Ștefan Olteanu, Elena Țintaru și Eugen Verman, „împreună cu un grup de colaboratori animați de sentimentul datoriei împlinite”».
Aceste detalii și multe altele pot fi văzute pe cele câteva exemplare expuse la sediul Bibliotecii „Radu Rosetti”