Germania sarbatoreste un sfert de secol de la caderea Zidului Berlinului. Simbolistica este evidenta: darâmarea zidului echivaleaza cu incheierea Razboiului Rece si caderea regimurilor comuniste. Sampania curge in valuri, politicienii se felicita dar lucrurile nu sunt tocmai in regula. Pentru ca exista alte ziduri care nu au fost inca demolate.
Unul dintre acestea este asa-numitul „Zid al Pacii”, din Belfast, care separa zonele catolice de cele protestante. Implineste anul acesta 45 de ani, având, deci, o viata mai lunga cu 17 ani decât Zidul Berlinului. Diferenta este ca la Berlin zidul a fost demolat, in Belfast inca mai e in picioare si va mai ramâne multa vreme.
Zidul din Irlanda de Nord separa, dupa cum spuneam, zonele locuite de catolici de cele in care traiesc protestantii; nu este neaparat o segregare religioasa ci mai curând una nationalista: catolicii sunt, in general, pentru unificarea regiunii cu Republica Irlanda, in vreme ce protestantii doresc sa ramâna in Regatul Unit, alaturi de Anglia, Tara Galilor si Scotia.
In 1969, dorinta de a iesi din componenta Regatului Unit a nord-irlandezilor catolici a provocat un razboi civil, ce a determinat interventia armatei britanice si constructia unui zid intre combatanti.
Razboiul a durat pâna acum zece ani, cu pierderi de o parte si de alta si s-a finalizat cu depunerea armelor de catre Armata Republicana Irlandeza (IRA), considerata multa vreme de catre Marea Britanie drept organizatie terorista.
Totusi, desi conflictul s-a incheiat, nici catolicii si nici protestantii nu se grabesc sa darâme zidul.
Un studiu din 2012 releva faptul ca la aproape 70% dintre locuitorii din preajma zidului se tem sa traiasca fara el in vreme ce 58% considera ca politia nu-i poate proteja la fel cum o face zidul.