În cadrul activităților dedicate „Săptămânii Educației Globale (Global Education Week)”, care se desfășoară în perioada 14-18 noiembrie 2016, în data de 15 noiembrie 2016, a avut loc la Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias Sascut” activitatea „Promovarea societăţilor paşnice şi incluzive pentru o dezvoltare durabilă. Asigurarea accesului la justiţie şi crearea de instituţii eficace, responsabile şi incluzive pentru toţi”, realizată în parteneriat cu Judecătoria Focșani și activitatea-lecție „Prevenție trafic ființe umane”, realizată în parteneriat cu Asociația Valoare Plus.
Activitățile în parteneriat cu Judecătoria Focșani au fost susținute de către judecătorul Păun Iulian, purtător de cuvânt la Biroul de Informații și Relații cu Publicul și au fost coordonate de către profesorii Goriță Daniel și Paris Alin-Mihai. Elevilor li s-au prezentat modalitățile prin care le este asigurat accesul la justiție, în mod egal și echitabil, s-au discutat aspecte ale violenței domestice și influența pe care acesta o are asupra dezvoltării copiilor și a formării adolescenților.
Discuțiile s-au transformat în veritabile dezbateri în urma vizionării unor filme despre corupție și traficul de persoane. Elevii au fost interesați de aspecte juridice privind traficul de persoane, dar și de modalitatea prin care pot accede la o carieră în magistratură.
În completarea acestei acțiuni a venit activitatea-lecție „Prevenție trafic ființe umane”, realizată în parteneriat cu Asociația Valoare Plus, în cadrul proiectului „Stay Free”, implementat în perioada 15 septembrie 2016 – 17 iunie 2018, în cadrul căreia elevii au fost informați asupra riscurilor de a ajunge victime ale sclaviei moderne, asupra profilului traficantului și modului în care acționează acesta pentru a-și racola victimele.
Beneficiarii acestor activități au fost elevi din clasele IX-XII.
Seria activităților va continua cu concursuri de tricouri cu mesaje despre pace, concurs de creație literară, expoziție de desene, colaje și fotografii, și se va încheia vineri, 18 noiembrie cu activitatea „Semnificaţiile şi simbolistica cuvântului „pace” în literatură, religie, istorie, muzică, sport”, în parteneriat cu Protoieria Sascut.
„Săptămâna Educaţiei Globale încurajează copiii, tinerii şi profesorii să iniţieze activităţi educaţionale în domeniul cetăţeniei globale prin dezbaterea unor teme ca: diversitatea şi inegalitatea, atât la nivel local cât şi global, având la bază principalele teme ale cetăţeniei globale: sensibilizarea întregii lumi asupra rolului de cetăţeni ai globului, respectarea diversităţii şi a comunicării interculturale, dorinţa de a face ca lumea să devină un loc mai echitabil şi durabil, responsabilitatea asupra propriilor acţiuni. Tema acestui an este „Împreună pentru pace”, o temă generoasă care ne-a oferit posibilitatea organizării unor manifestări diverse și interesante.
Această săptămână le-a oferit elevilor posibilitatea să dea frâu liber creativității, să dovedească că pot și că sunt interesați să se implice în activități educative extrașcolare, iar cadrelor didactice să demonstreze că sunt alături de elevi și că îi sprijină în realizarea acestor activități.”
Paris Alin-Mihai
– coordonator programe și proiecte educative școlare și extrașcolare