La Școala Gimnazială „George Călinescu” din Onești, elevii coordonați de prof. Lăcrimioara Săbăreanu au participat la activitățile de diseminare ale proiectului ,,Erasmus+„Tolerance”, derulat în România de Asociația „Liber la Educație, Cultură și Sport”, din București, alături de organizații din Africa de Sud, Italia, Kenya, Bulgaria și Senegal. Proiectul vizează promovarea și conștientizarea Toleranței în rândul copiilor, tinerilor și adulților, prin teatru și sport.
Activitățile alese de elevii au fost elevate: Fețe ale ToLERaNței, Corpul Cuvintelor #ToLERaNța, Mână în mână pentru ToLERaNță, Alergând pentru ToLERaNță și Scene pe tema Drepturilor Omului.
Fețe ale ToLERaNței
Trei grupe de elevi au studiat câte un drept al omului. Misiunea grupelor a fost să exprime în trei etape (desen, cântec, mimă) dreptul ales, fără să-l spună/scrie explicit.
Colegii din celelalte grupe aveau sarcina de a recunoaște dreptul descris prin desen, cântec și mimă. Elevii au colaborat în cadrul echipe, investind creativitate, imaginație și empatie. În final, elevii au povestit cum au conceput strategia de lucru, cum s-au simțit în timpul acestei activități.
Corpul Cuvintelor #ToLERaNța
Elevii au scris cuvântul LOVE, folosindu-și corpurile. Activitatea în sine a fost una relaxantă, antrenantă și a contribuit la învățarea unor noi modalități de lucru în echipă. Astfel, lucrând împreună, elevii au învățat să fie toleranți.
Mână în mână pentru ToLERaNță
Elevii au fost împărțiți în două echipe: una de volei și cealaltă de baschet. În cadrul echipelor, elevii s-au luat de mână și au colaborat, jucând împreună. Activitatea în sine a fost distractivă, antrenantă și a contribuit la înțelegerea conceptului de toleranță.
Alergând pentru ToLERaNță
Activitatea a folosit sportul pentru a explora și a înțelege modul în care oamenii sunt afectați de intoleranță și felul în care sportul (volei, baschet) poate să devină un element de unitate care să ne facă mai toleranți în relațiile interumane.
Scene pe tema Drepturilor Omului
Elevii au fost împărțiți în grupe. Fiecare elev a descris un moment din viață în care un drept al omului nu le-a fost respectat. Ulterior, în cadrul echipei, elevii au dezbătut ce drept nu le-a fost respectat și au găsit soluții, astfel încât ,,povestea” să nu se mai repete.
,,Mulțumim Asociației „Liber la Educație, Cultură și Sport”, liderului său, prof. Oana Șiclovan, pentru această oportunitate! Copiii au învățat foarte multe despre toleranță!”, ne-a spus prof. Lăcrimioara Săbăreanu.