Fara indoiala, nu exista român care sa nu fi aflat, zilele acestea, despre asa-zisele „pensii nesimtite” pe care au avut neobrazarea sa si le voteze parlamentarii.
Liderii autoproclamati ai societatii civile au avut grija sa urle din rarunchi si sa protesteze fata de aceasta initiativa. Ca de obicei, strigaturile au tinut loc de argumente.
Ceea ce nu s-a spus la televizor, insa, este ca un parlamentar, pentru perioada cât este ales, nu contribuie la fondul de pensii; el primeste indemnizatie si nu salariu.
Adica, in cei patru, opt sau 12 ani de mandat el nu contribuie cu nimic la fond si, prin urmare, pentru perioada cât a fost ales in Parlament, nu va primi pensie. Desigur, unii nu vor avea nevoie de pensie, la ce averi au; dar a considera ca toti cei 500 de parlamentari actuali sunt milionari ar fi o greseala.
Revenind la chestiune: s-a facut mare tam-tam ca unii parlamentari, care au trei mandate la activ, vor primi o pensie de 4.500 de lei. Dincolo de faptul ca aceste cazuri sunt destul de rare, nu s-a spus nici un cunvânt despre faptul ca exista pensii de stat mult mai mari.
De exemplu, pensiile militare, care depasesc in unele cazuri 5.000 de lei. E dreptul lor sa le ia, nu contest acest lucru. Dar si astea sunt mici. Nimeni nu vorbeste, de exemplu, despre pensiile magistratilor, care ajung la peste 10.000 de lei, cu vrfuri de 14-15.000. Sunt acestea justifcate? Poate ca da. Sunt nesimtite? Nu stiu. Poate ca oamenii aia le merita. Si daca magistratii le merita, de ce nu le-ar merita si parlamentarii?
Sunt câteva idei care trebuie discutate cu calm de societate, nu de panglicarii de la televizor sau de pe Facebook.