Mai intotdeauna când vine vorba despre «copiii din ziua de azi» adultii se plâng ca acestia utilizeaza in exces noile tehnologii.
Pericolele la care se expun ar fi indepartarea de lumea reala, pierderea abilitatilor de a comunica fata in fata, surmenarea, sedentarismul etc. Ca sa-i salveze pe pustii care stau prea mult pe net, unii candidati la functia de primar au promis ca vor amenaja parcuri si piste pentru biciclete.
E pueril sa crezi ca tinerii pedalând pe pista amenajata in oras, de-a lungul strazilor aglomerate, care ofera plamânilor gaze de esapament, vor renunta la casti. Sau ca, zabovind pe o banca, nu vor avea in fata o tableta.
Ce ar putea sa le ofere adultii ca sa paraseasca Internetul? Greu de spus. Poate jocuri in aer liber la fel de interesante ca cele din mediul virtual, competitii care sa le puna la incercare imaginatia, nu doar forta, sau, poate, un spatiu in care ei insisi sa regizeze ceva. Sa-ti faci 3D selfie si sa devii personaj in lumea virtuala pare, deocamdata, mult mai incintant. Aceasta e doar o perspectiva asupra situatiei.
O alta se refera la sinceritatea cu care abordam problema. 1. Macar o treime dintre adulti intra zilnic pe net. 2. Sa ne amintim ca si noi eram mustrati de parinti din cauza ca citeam pâna la trei dimineata, ceea ce, sustineau ei, e profund nesanatos. Nu e cazul sa vorbim, aici, despre diferentele dintre manualele de hârtie si tutorialele de pe net.
Important e ca exista uriase biblioteci electronice din care adolescentii pot descarca romane, albume, lucrari stiintifice etc. Noi asteptam multe saptamâni publicarea unei anumite carti, iar ca surse de informatii aveam doar Magazinul stiintific, Magazinul istoric, Lumea. Cu asta am spus totul. Azi avem zeci de instrumente si sute de mii de sertare cu informatii, pe care le deschidem in câteva minute, ceea ce e minunat. Trebuie doar sa invatam sa le evaluam si sa le selectam.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.