22 ianuarie 2025

Despre jurnalismul politic

În data de 21 noiembrie, de Ziua Mondială a Televiziunii, Răzvan Bibire, senior editor al ziarului ”Deșteptarea”, a fost invitatul Cercului de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău, pentru un atelier de jurnalism tematic, centrat pe jurnalismul politic.
Întâlnirea a fost una foarte formativă, în care am purtat discuții aprofundate, timp de o oră și jumătate, cu exemple din experiența sa de jurnalist politic, cu referire atât la misiunea jurnalismului politic, dar și la problemele din acest domeniu, cum ar fi faptul, de exemplu, că unele partide filtrează, în zilelel noastre, prin platformele de comunicare social media, în special, felul în care informația ajunge la cetățeni.

”Exceptând jurnalismul sportiv, care e o cu totul altă lume, jurnalismul politic nu se diferențiază foarte mult de jurnalismul general, doar că, teoretic, cel puțin, are o misiune mult mai importantă, pentru că jurnalismul politic este o interfață între cetățean și politician, iar jurnalistul politic e acea persoană care ar trebui să-l tragă pe politician de mânecă, metaforic vorbind, și să-i spună, atunci când este cazul, ”oprește-te, că nu e bine ce faci”. Un jurnalist politic trebuie să-l ajute pe cetățean să decidă cum alege, pe cine. Ce politician alege, ce primar alege, ce președinte. Asta este, teoretic, menirea practică a unui jurnalist politic, să prezinte faptele și discursul politicianului și, în același timp, să critice ceea ce face sau ce spune politicianul, să fie un mecanism de control între cetățean și politician. Din păcate, mi-e greu s-o spun, dar trebuie s-o spun, în ultimii ani jurnalismul politic s-a depreciat foarte mult, iar cei care ar trebui să fie niște ”mecanisme de control” sunt de multe ori niște PR-iști ai unor politicieni, le înfrumusețează discursurile sau îi prezintă într-o lumină pozitivă, când, de fapt, ar trebui să fie neutri și să prezinte exact realitatea”, a declarant invitatul Cercului de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău.



Răzvan Bibire, absolvent de Marketing, ne-a exemplificat și unele mecanisme de manipulare pe care le putem întâlni în comunicarea politică, pornind de la exemple din ultimii 20 de ani de presă, până în prezent. Ne-a arătat felul în care unele scrieri de presă pot exagera uneori în exprimare și cum politicienii plătesc pentru distribuirea unor informații ce pot influența părerea oamenilor despre adversarii lor politici. De asemenea, ne-a oferit recomandări de filme și seriale a căror acțiune se concentrează pe relația presei cu politicul, a răspuns deschis tuturor întrebărilor noastre și ne-a încurajat să citim multă istorie și literatură română, în special.

”Ceea ce trebuie să rețineți voi, a mai spus Răzvan Bibire, în finalul întâlnirii cu elevii de la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău, este că, în primul rând, un jurnalist trebuie să scrie adevărul, ceea ce a văzut și ceea ce poate demonstra. Și atunci când este nevoie trebuie să tragă semnale de alarmă, pentru că acesta ar trebui să fie rolul al unui jurnalist politic, mai ales”.

Întâlnirea face parte dintr-o serie de ateliere cu jurnaliști profesioniști, focalizate pe jurnalismul tematic, pe care Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău le organizează în acest an școlar, pentru elevii de gimnaziu și de liceu, centrați pe performanță.

Vlad Pavalache, elev, în clasa a VII-a la Colegiul Național “Gh. Vrănceanu” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img