19 ianuarie 2025

Despre arta ambalării rahatului în staniol

La naiba, credeți că multă lume e în stare să mănânce rahat? Ia înveliți-l, frumos, în ambalaj strălucitor, puneți-i, eventual și un preț pe măsură, și o să vedeți cum se va îngheșui lumea să-l cumpere. Oamenii îl vor lăuda ba, chiar, îi vor umili pe cei care nu vor să mănânce rahat ca ei. „Noi să mâncăm rahat? Niciodată. Ceea ce mestecăm noi nu e rahat, este o chestie mișto, occidentală, ceva cool, nici n-ai tu capacitatea să-ți dai seama ce este…” – le strigă, cu gura plină, mâncătorii de rahat alora care le atrag atenția de pe margine.

În societatea de azi, lumea se duce pe ideea că e important doar ce vezi la suprafață. Când ne lăsăm păcăliți de ambalaj și aparențe, e ca și cum ne punem singuri botniță. În cazul cumpărăturilor, dar și în chestiunile personale și sociale, facem alegeri riscante ignorând ce e înăuntru.



Unii oameni se încăpățânează să-și apere greșelile cu înverșunare, parcă le e frică să nu le strice imaginea de șmecheri. Da’ asta poate da peste cap relațiile și poate crea neînțelegeri cât casa. În plus, când refuzi să recunoști că ai greșit, încetinești evoluția și învățarea ta. Oricum ar fi, nu poți accepta feedback-ul constructiv și nici să corectezi ceva.

Și în societatea noastră, aparențele exagerate pot aduce neajunsuri mari. Dacă liderii și influencerii se agață cu dinții de greșelile lor, putem ajunge în situații delicate.

Treaba se agravează când vorbim de politicieni și șefi, adică ăia cu putere de a da cu bâta-n baltă tare de tot. Când ăștia se duc după poze și fandoseli, în loc să se uite la faptele și efectele adevărate ale deciziilor lor, atunci avem belele serioase. Dacă politicienii sunt prea absorbiți de imaginea lor și de impresiile pe care le fac și uită de interesul public, atunci putem ajunge să suferim din cauza deciziilor proaste.

Ambalarea rahatului în staniol a devenit o treabă ca la carte, atât în politică, cât și în economie. Când vine vorba de politicieni, ăștia încearcă să-și împacheteze promisiunile în hârtii strălucitoare și discursuri de parcă ar fi supereroi. Vezi politicieni cum promit reforme de-ți iau ochii, dar când vezi ce e înăuntru, îți dai seama că e doar același rahat ambalat frumos.

În lumea afacerilor, se folosesc ambalaje sofisticate și reclame care te fac să te simți ca și cum ai fi câștigat la loto când cumperi ceva. Problema e că, de multe ori, ce e înăuntru nu e deloc pe măsură.

Și știți cine-i de vină pentru toată bătaia asta de joc? Noi, pentru că după ce ne-au dat prima dată un pumn de rahat învelit în folie strălucitoare, în loc să le zicem să se ducă dracului, am zis „Da, băieți, mai vrem,mai dați-ne!”. Am căzut ca proștii în capcană și uite unde suntem acum.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img