Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA Bacău continuă dezvoltarea bunelor practici în domeniul tineretului, atât la nivel local și național, cât și internațional, iar în perioada 14-25 ianuarie 2019 organizează în Bacău schimbul internațional de tineri „Young Entrepreneurs”, activitate la care participă 42 de tineri din România, Insulele Azore (Portugalia), Moldova, Liban, Malta și Spania.
Schimburile internaționale de tineri se numără printre oportunitățile pe care Uniunea Europeană le dezvoltă prin programul Erasmu+ și vin în întâmpinarea nevoilor tinerilor de a-și dezvolta competențe cheie și transversale, de a înțelege mai bine cum funcționează Uniunea Europeană, dar mai ales de a învăța alături de alți tineri din diferite țări.
Prin acest proiect, ADA își propune să dezvolte inițiativa, creativitatea, spiritul și competențele antreprenoriale ale tinerilor participanți români și străini, dar și să promoveze modele pozitive din comunitatea băcăuană în rândul acestora.
Momentele cheie ale activității numără: o Bibliotecă Vie, o activitate la care sunt așteptați și tinerii din comunitatea locală ce își doresc să afle cum au reușit alți tineri băcăuani și nu numai să-și pună pe roate propriile idei și să devină antreprenori, cu povești de succes; o vizită de studiu la trei companii și două organizații nonguvernamentale din Bacău, exemple de bune practici reprezentative pentru comunitatea băcăuană, și altele. În cadrul schimbului de tineri vor fi folosite metode de educație non-formală, dar și alte metode active și creative de învățare menite să faciliteze transferul de informații către participanți, dar mai ales să valorifice experiențele și competențele participanților și să stimuleze schimbul de experiență, cunoștințe, abilități și atitudini între tineri.
„Proiectul este o inițiativă a voluntarilor ADA, care au conștientizat dificultățile cu care se confruntă tinerii după terminarea facultății și doresc să își dezvolte oportunitățile pe care le au. La nivel european, rata șomajului în rândul tinerilor este ridicată, aceștia întâmpinând dificultăți în identificarea unui loc de muncă. Antreprenoriatul a fost dintotdeauna o formă excepțională de angajare, însă chiar dacă acesta oferă un potențial imens de dezvoltare pentru tineri, un număr foarte redus dintre aceștia aleg să devină antreprenori.
Tinerii au nevoie să fie informați și formați în antreprenoriat, au nevoie de modele care să îi motiveze și care să le stimuleze inițiativa, să se dezvolte personal (inclusiv prin creșterea încrederii de sine), profesional (inclusiv dezvoltarea inițiativei și competențelor antreprenoriale) și social (inclusiv dezvoltarea dimensiunii interculturale și europene)”, a declarat Victor Cătălin Toma, manager de proiect.
„Sunt pentru a treia oară în România și revin cu drag de fiecare dată aici. Asociația din care fac parte, Terra Di Mezzo 2000 Malta, lucrează cu ADA încă din 2014 și este deja al zecelea proiect în care suntem parteneri. De fiecare dată, echipa ADA, prin proiectele sale, îi aduce pe tineri față în față cu diferite culturi, dar mai ales reușește să îi motiveze, să le deschidă ochii spre oportunitățile pe care le au și să contribuie efectiv la dezvoltarea lor personală”, a precizat Dayle Meilak, liderul grupului maltez.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.