7 noiembrie 2024

Despre alimentatia sugarului

In lumina aceleiasi convingeri ca primul doctor al copilului e parintele sau, astazi voi puncta câteva aspecte practice privind alimentatia sugarului pâna la vârsta de 6 luni. Va ajut sa descifrati ce inseamna hrana sanatoasa in functie de vârsta. Pâna la vârsta de 6 luni alimentul recomandat pentru sugar este laptele. Laptele ideal este la sânul mamei – este laptele speciei umane si are compozitia „minune” care ii asigura digestia usoara si aduce toate elementele necesare cresterii si dezvoltarii sugarului; aduce „soldatii” care il vor apara pe micut de boli; este steril – adica fara microbi; este gratuit si permanent „la purtator”.

Laptele de mama este un aliment „viu”, in sensul ca isi poate schimba compozitia pe parcursul suptului – la inceput este apos, pentru a potoli setea, apoi devine consistent, pentru a potoli foamea. Dupa nasterea naturala, lactatia se instaleaza mai repede (la 1-3 zile ) deoarece organismul mamei a avut timp sa primeasca semnale (durerile nasterii) ca micutul „e pe drum” si ea il asteapta cu „masa”. Dupa nasterea prin operatie cezariana lactatia se instaleaza mai târziu (la 5-7 zile), deoarece organismul mamei nu a primit aceste semnale. Insist pe acest aspect practic, pentru a-l intelege si a-l astepta cu rabdare, astfel incât faptele sa se desfasoare in mod natural; nu intrati in panica, pentru ca stresul opreste secretia laptelui; relaxati-va, stiti ce vi se intâmpla si laptele va veni ca o binecuvântare.



Desigur, exista si exceptii: mame care nu pot alapta din motive medicale (pe care ar fi trebuit sa le afle pâna la momentul nasterii) si mame cu lapte in cantitate mai mica, ce nu acopera nevoile de crestere ale sugarului – daca dupa aproximativ 10 – 14 zile de viata micutul nu recupereaza scaderea fiziologica (normala) in greutate survenita dupa nastere si nu incepe sa ia in greutate, e probabil sa aveti mai putin lapte decât are nevoie micutul si e bine sa va adresati medicului pentru a confirma si a gasi solutii impreuna. Secretia laptelui va fi stimulata daca punem copilul la sân si-l lasam sa se alimenteze singur – sa traga viguros, sa transpire, sa munceasca pentru „pâinea” lui si satisfactia va fi deplina de ambele parti (copil si mama). Daca din diferite motive micutul nu poate trage la sân si mama foloseste pompa de aspirat laptele, e bine sa stiti ca secretia lactata se va reduce treptat si va trebui sa gasiti in completare un lapte adecvat. Cât timp aveti lapte la sân (mult sau putin) dati micutului alimentul ideal.

Daca nu aveti lapte la sân sau aveti insuficient nu inseamna ca sunteti mame mai putin bune, ci doar ca sunteti mai putin norocoase. Urmatoarea alegere este laptele praf care este obtinut din lapte de vaca, modificat ca si compozitie, pentru a fi cât mai apropiat de compozitia laptelui de mama – nu s-a inventat inca formula de lapte praf care sa fie identica cu a laptelui de mama. Respectati dilutia recomandata pe cutia de lapte praf – de obicei o masura rasa de lapte praf la 30 mililitri de apa fiarta si racita la aproximativ 50°C; daca il faceti prea concentrat sau prea diluat digestia este tulburata si micutul poate sa prezinte diaree, varsaturi sau constipatie. Sterilizarea biberoanelor este vitala pentru sanatatea copilului, laptele fiind un mediu bun de cultura pentru microbi – biberoanele si tetinele se spala, apoi fie se pun intr-un sterilizator, fie se fierb o ora; nu folositi laptele ramas de la masa precedenta – se poate altera rapid si poate cauza varsaturi si diaree (urgente pediatrice). Laptele de vaca este ultima alegere la sugarul pâna la 6 -12 luni pentru ca este un lapte gras, care incarca ficatul micutului cu grasime; este bogat in saruri (nu puneti sare la fiert) si forteaza rinichiul sugarului; desi e bogat in calciu, forma sub care se gaseste se absoarbe putin la om; este foarte sarac in fier si cauzeaza anemie, e lipsit de vitamina D cauzând rahitism (afecteaza oasele).

Daca sunteti nevoiti sa folositi lapte de vaca, preparati-l in mod corespunzator vârstei (diluat) intrebând un medic (nu o vecina). Nu dati lapte de vaca nediluat inainte de vârsta de 4 luni pentru ca organele copilului pot fi grav afectate (creier, rinichi, ficat). Daca dati intre mese apa fiarta si racita, ceai de colici nu este gresit, dar e bine sa stiti ca micutul care manânca la sân poate primi 1-2 lingurite intre mese sau deloc (pentru ca sânul potoleste setea); laptele praf si, mai ales, laptele de vaca pot stimula mai mult setea si puteti creste cantitatea de apa fiarta si racita sau ceai la 20-30 mililitri intre mese. In general, daca micutul e sanatos si hranit cu cantitatea suficienta pentru vârsta, el isi va distanta singur mesele, cu observatia ca si dumneavoastra tineti cont de faptul ca laptele are nevoie de 2-3 ore pentru a parasi stomacul. Obisnuiti copilul cu o pauza de noapte – intre orele 1-5, când toate activitatile organismului sunt reduse si stomacul are nevoie de odihna; daca micutul plânge, incercati sa-l potoliti cu ceai cald si putin indulcit (ceai de colici ). Va invit in editia urmatoare sa invatam corect cum diversificam alimentatia sugarului, pentru a fi corect informati si responsabili.

dr. Ana Olinic, medic primar pediatru




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014