8 noiembrie 2024

Despagubiri pentru seceta

Statul ii ajuta doar pe cei mici

Producatorii care au fost afectati de seceta in 2011 si in 2012 vor primi un ajutor de minimis. Suma va fi de 100 de lei pentru fiecare hectar. Din pacate, nu vor fi despagubiti decât cei care detin si lucreaza intre unul si zece hectare de teren arabil. Din cauza asta, marii fermieri, cei care lucreaza sute de hectare si contribuie la bugetul de stat, sunt nemultumiti si ameninta ca vor iesi in strada.



Agricultorii primesc in sfârsit o veste buna: proprietarii si arendasii care au avut de suferit din cauza secetei vor fi sprijiniti de stat cu 100 de lei, adica un milion de lei vechi, pentru fiecare hectar lucrat. Vestea rea e ca vor primi despagubiri doar cei care au intre 1 si 10 hectare de teren arabil. Nu se vor da despagubiri pentru livezi, vii si pasuni. Prin urmare, pot depune cereri persoanele fizice, persoanele juridice, asociatiile agricole, intreprinderile familiale, inidividuale si persoanele fizice autorizate, daca indeplinesc conditiile prevazute de lege. Hotarârea a fost aprobata de Guvern, dar inca nu a aparut in Monitorul Oficial. Sarcina de a primi dosarele, de a le verifica si de a face platile revine DADR Bacau. „Conform datelor de la APIA, in judetul Bacau exista un potential de 27.000 de persoane care s-ar califica sa primeasca acest sprijin”, arata Stefan Postolache, directorul DADR Bacau. Unii agricultori spun ca e putin, altii ca despagubirile ii ajuta doar pe micii proprietari. „Pentru noi e un semnal pozitiv faptul ca se incearca gasirea unor solutii de a compensate pierderile provocate de seceta. S-a inceput, intr-adevar, cu micii fermieri, iar suma nu este mare, dar atât a permis bugetul. E o compensatie de moment pentru ca omul sa simta ca nu e lasat de izbeliste”, declara seful DADR. El sustine ca exista promisiuni si pentru marii fermieri: „In momentul de fata, la nivel de minister, se lucreaza la o schema de ajutor si pentru producatorii care au peste 10 hectare.”

„E cumparare de voturi”

Marii fermieri se declara satui de promisiuni. Hotarârea cu privire la despagubiri a pus capac nemultumirilor acumulate in ultimii doi-trei ani. „Cumparare de voturi, asta reprezinta acest ajutor de minimis, afirma Daniel Ciobanu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR) – Filiala Bacau. Ii vor despagubi doar pe cei care au gradina si au pus fasole, nu pe cei care contribuie la bugetul de stat. Asociatia noastra considera ca asta e mita electorala”. Nici nu vor ajunge banii, sustine presedintele AJPA Bacau. „La nivel national, sunt 1.060.000 de agricultori din care 980.000 au pâna in 10 ha. Undeva exista o discrepanta. Daca imparti suma la numarul beneficiarilor, nu ajung banii.” Daniel Ciobanu arata ca propunerea facuta initial de Guvern nu se putea aplica deoarece prevedea ca se va depune dosarul dupa incheierea bilantului, in martie 2013, iar banii ar fi venit in 2014-2015. „Or scopul acestei despagubiri este sa ajuti fermierul sa poata relua ciclul de productie!”, arata liderul LAPAR Bacau.

„Vom trece la miscari de strada”

Asociatiile agricole au cerut, intâi, reintregirea platii nationale cu 41 de euro, taiati anul trecut de Guvernul Boc, care „sunt aprobati de Comisia Europeana”. Pentru 2012, plata pe suprafata si plata nationala ar trebui sa ajunga la 180 de euro. „Initial, MADR a acceptat, retragând prima hotarâre de guvern, apoi s-a razgândit. Asociatiile au propus solutii care se inscriu in regulamentele si in legislatia europeana, nimic in plus”, afirma ing. Ciobanu. Pe 5 septembrie, Consiliul Director al LAPAR a decis sa solicite o intâlnire cu ministrul Daniel Constantin. „Vrem sa clarificam toate aspectele legate de aceste masuri, explica presedintele LAPAR Bacau. Daca propuneri noastre vor fi respinse vom trece, impreuna cu alte asociatii si federatii din tara, la miscari de strada!”
Silvia Patrascanu

Acte necesare obtinerii despagubirii

Dosarul privind despagubirile acordate de Guvern pentru combaterea efectelor secetei trebuie sa cuprinda urmatoarele documente: cererea de despagubire, copia buletinului sau a cartii de identitate, copia cererii pentru plata pe suprafata depusa, in primavara, la APIA, care trebuie sa fie vizata de Centrul Judetean, adeverinta in original care sa ateste, conform inscrisurilor din Registrul Agricol, suprafata utilizata de solicitant in baza unui act juridic, dovada ca au deschis un cont bancar in care pot fi virati banii si o declaratie pe proprie raspundere ca in urmatorii trei ani nu vor schimba destinatia terenului. Daca nu sunt inregistrati la APIA, solicitantii vor aduce o adeverinta eliberata de primarie cu privire la suprafata pe care o detin. Cererile trebuie depuse la DADR Bacau pâna pe 15 octombrie, deci agricultorii ar trebui sa se grabeasca si sa faca rost de toate aceste acte.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014