Fermierii care au înregistrat pierderi din cauza secetei din acest an vor fi despăgubiți cu maximum 1.500 de lei pentru fiecare hectar. Vor primi bani doar cei care, în toamnă, au cultivat grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță. În județ, sunt înregistrați circa 500 de fermieri cu aproape 5.400 de hectare de culturi agricole calamitate. Valoarea pagubelor depășește 23 de milioane de lei.
Vești bune pentru fermerii băcăuani afectați de secetă, în acest an. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pregătește un normativ prin care să se acorde despăgubiri celor care lipsa ploilor și temperaturile ridicate le-a distrus culturile agricole. Astfel, se va stabili o schemă de ajutor de stat pentru producătorii agricoli care au înregistrat culturi afectate în proporție de peste 30% din cauza secetei prelungite. Este vorba despre un ajutor financiar de până la 1.500 de lei pentru fiecare hectar și vizează doar culturile agricole înființate în toamna anului 2021, afectate de seceta pedologică în procent de de 30% – 100%. În total, vor fi puse la dispoziție peste 365 de milioane de lei, de la bugetul de stat.
Actele necesare
Pentru a primi acești bani, va fi nevoie de o cerere la Direcția Agricolă, împreună cu o copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv, copiile documentelor de identificare a coordonatelor bancare, precum banca comercială, codul IBAN, în care să fie virate sumele, precum și o declarație pe proprie răspundere că, la data depunerii solicitării pentru ajutor, firma nu se afla în reorganizare, lichidare sau faliment.
Cine poate cere despăgubiri și pentru ce culturi
Pot solicita despăgubiri fermierii persoane fizice, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, precum și firmele din domeniu, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare. Din păcate, nu vor fi despăgubite toate culturile agricole care au avut de suferit din cauza secetei pedologice. Practic, se vor acorda ajutoare de stat doar pentru culturile de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță. De reținut că, pentru culturile declarate calamitate, suprafața afectată în procente de 30% până la 100% pentru care se acordă ajutorul de stat, trebuie să fie aceeași declarată, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în cererea unică de plată 2022. Schema de ajutor se va aplica până la sfârșitul anului și nu se cumulează cu alte ajutoare de stat sau ajutoare „de minimis” cu aceleaşi costuri eligibile identificabile. Compensaţiile financiare acordate de stat reprezintă maximum 40% din cheltuielile eligibile, respectiv maximum 40% din cheltuielile tehnologice prevăzute pentru culturile din recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR).
Potrivit unei situații intermediare, în județul Bacău, ar fi aproape 5.400 de hectare declarate calamitate, sumele pierdute de cei 465 de fermieri cifrându-se la peste 23 de milioane de lei. Aceștia vor primi despăgubiri pentru culturile de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță. Însă, cele mai afectate culturi sunt cele de porumb – circa 20.000 de hectare și de floarea-soarelui – 9.800 de hectare, care, din păcate nu sunt prinse în lista celor despăgubite de stat. Printre cele mai lovite de seceta pedologică au fost terenurile cultivate în primăvară din zonele Podu Turcului – cu aproape 2.100 de hectare, Sascut – 1.900 de hectare, Dealu Morii – 1.800 de hectare, Filipești – 1.700 de hectare, Stănișești – 1.400 de hectare, Glăvănești- 1.300 de hectare, Vultureni – 1.300 de hectare și Motoșeni – 1.100 de hectare.