Mii de fermierii care, anul trecut, din cauza secetei, au pierdut producțiile la culturile de primăvară ar fi îndreptățiți să fie despăgubiți de stat. La nivel de județ, sunt peste 32.000 de hectare care urmează a fi dezdăunate de stat. Plata despăgubirilor ar fi trebuit să se facă după 15 august și până cel târziu la sfârșitul anului, astfel încât fermierii să aibă bani pentru începerea campaniei de însămânțare.
Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Bacău a încheiat centralizarea cererilor pentru despăgubiri acordate fermierilor ale căror culturi de primăvară au fost afectate de seceta din 2022. Potrivit instituției, fermierii băcăuani au depus, în total, 2.612 de solicitări de plată, unii având suprafețele agricole în mai multe UAT-uri. Dintre aceștia, doar 2.476 (aproape 95 %) au fost declarați eligibili la plată. Vor fi acordate compensații financiare pentru o suprafață totală de 32.247,9 hectare. Cele mai multe hectare fuseseră cultivate cu floarea soarelui – 10.525,21 – și cu porumb – 21.354,77. Dar, vor fi despăgubite și 325,81 de hectare cultivate cu soia și alte 42,09 de hectare pe care fermierii au însămânțat mazăre. „Gradul de afectare a fost între 30 și 100 % pentru culturile porumb, floarea soarelui și soia, iar la mazăre, între 30 și 99%. Suma calculată pentru a fi plătită este de 8.444 570,83 lei, cu mențiunea încadrării în suma alocată, în caz contrar acest total va fi modificat”, ne-au transmis repezentanții Direcției Agricole.
Bani puțini …
Reamintim că guvernanții au aprobat, în primăvară, acordarea de compensații financiare și fermierilor care au înegistrat pierderi cauzate de secetă la culturile de primăvară. Asta, după ce, ințial, fuseseră despăgubiți (cu maximum 1.500 de lei pe hectar) cei care au înregistrat pierderi la culturile de toamnă – grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță, respectiv circa 500 de fermieri cu aproape 5.400 de hectare de culturi agricole calamitate. Totalul despăgubirilor nu depășea 8 milioane de lei, în condițiile în care valoarea pagubelor trecea lejer de 23 de milioane de lei. Cert este că, și în cazul culturilor de primăvară, guvernanții au stabilit un ajutor financiar extrem de mic, care nu acoperă nici pe departe sumele pierdute de fermieri. Potrivit OUG 50 / 2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat pentru unele culturi agricole înfiinţate în primăvara anului 2022, se vor plăti câte 335 lei pentru fiecare hectar de cultură de primăvară afectat în procent de 100%. Ințial, s-a discutat acordarea sumei de 1.000 de lei / hectar. Schema de ajutor de stat se acordă pentru culturile care au fost afectate de seceta pedologică în grade de peste 30% până la 100.
… termene mari
Recent, ministrul Agriculturii anunța că plățile vor începe după 15 august 2023, fără a preciza o dată exactă și un calendar în această privință. Compensațiile financiare ar trebui să ajungă la fermieri până la finalul anului. Se știe cu exactitate doar că plățile se vor face prin Direcția Agricolă, și atât. Restul e … beznă totală. Or, acum, fermierii ar fi avut nevoie de bani, mai mult ca oricând, pentru a începe noul an agricol.