– in ultimii zece ani, peste 100 de bacauani au primit despagubiri pentru suferintele provocate in urma accidentelor rutiere – mostenitorii unei persoane decedate intr-un accident de masina au incasat peste 5,8 miliarde de lei vechi
Putini bacauani stiu ca, de câtiva ani, in România, cei care au suferit in urma unui accident rutier pot fi despagubiti daca autorul a ramas neidentificat sau daca masina implicata nu avea asigurarea auto obligatorie – RCA.
Astfel, in 2006, a aparut Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), o asociatie profesionala non profit constituita din companiile de asigurari care au dreptul sa practice asigurarea RCA pe teritoriul României. Un timp de la infiintare, Fondul a fost inoperant din cauza unui „si” pus în locul unui „sau”.
Cine poate fi despagubit?
Potrivit legislatiei in domeniu, Fondul intervine în caz de prejudicii produse in urma unui accident de circulatie pe teritoriul României de catre un autovehicul ramas neidentificat sau de o masina identificata care nu era asigurata.
„O mentiune importanta ar fi ca, în cazurile în care autorul accidentului ramâne neidentificat, Fondul acorda despagubiri numai pentru vatamari corporale sau decese”, au precizat reprezentantii Fondului de Protectie a Victimelor Strazii. Despagubirile acordate prin intermediul FPVS pot fi solicitate si de victimele care au avut de suferit in urma unui accident rutier petrecut pe teritoriul unui alt stat al carui Birou National a aderat la Sistemul Carte Verde, iar autovehiculul neasigurat era inmatriculat în România. In plus, daune se acorda si daca pagubitul este rezident în alt stat decât cel în care s-a produs accidentul si daca interventia Fondului nu contravine legislatiei statului respectiv.
Cât s-a platit pâna acum?
O analiza a rezultatelor FPVS in anul 2015 arata faptul ca Fondul a platit un volum total de despagubiri pentru daune in suma de 41,6 milioane lei, comparativ cu 30,3 milioane de lei in anul 2014 (in crestere cu peste 37 %).
Aceasta evolutie provine atât dintr-o crestere a volumului de despagubiri acordate pentru daune materiale, cât si a despagubirilor acordate pentru vatamari corporale si deces. In ce priveste ponderea celor doua categorii în total despagubiri aceasta a fost de 12% pentru daune materiale si aproape… 88% pentru vatamari corporale sau deces.
„In ce priveste despagubirile acordate persoanelor prejudiciate ca urmare a unor accidente rutiere produse pe raza judetului Bacau, va informam ca, intre anii 2007 si 2016, valoarea totala a acestora se ridica la aproape 3 milioane de lei, suma aferenta unui numar de 108 dosare. Cea mai mica despagubire acordata a fost în cuantum de 900 lei, în timp ce cea mai mare despagubire a fost în valoare de 587.000 de lei.
Facem mentiunea ca, în ce priveste despagubirea cea mai mare, aceasta a fost acordata, în baza unei sentinte civile, mostenitorilor unei persoane decedate în urma unui accident de circulatie”, au precizat reprezentantii Fondului de Protectie a Victimelor Strazii.
Miliarde de lei pentru o viata
In Bacau, exista Centrul European de Despagubiri care se ocupa exact cu sprijinirea persoanelor vatamate corporal in urma unor accidente rutiere, dar si a apropiatilor acestora. Si cum peste tot sunt persoane care nu au rabdare si timp sa urmeze procedurile (destul de anevoioase, in majoritatea cazurilor), Centrul European de Despagubiri se ocupa de toate demersurile.
„De exemplu, avem un dosar in care nu mai putin de 14 mostenitori urmeaza sa incaseze despagubiri dupa ce o bacauanca in vârsta a decedat, fiind lovita, pe Calea Romanului, de un autoturism care a dat in marsarier si nu s-a asigurat. Mai exact, batrâna astepta in statie autobuzul si a iesit un pic in afara sa se uite daca vine masina, moment in care soferul, aflat intr-un autoturism cu numar de Italia, a accidentat-o mortal. Ironia sortii e ca asigurarea auto ii expirase cu doar o zi in urma”, a declarat Gina Bujor, reprezentantul local al Centrului European de Despagubiri.