7 noiembrie 2024

Deși a primit o pedeapsă penală, primarul din Măgura rămâne în funcție

Anul trecut, Iordache Costraș (PNL), primarul comunei Măgura, a primit o condamnare definitivă cu închisoare. Potrivit datelor din dosarul 6065/180/2016, în decembrie 2019, instanța de judecată a stabilit o pedeapsă principală de 1 (un) an de închisoare şi, complemetar, interzicerea exercitării unor drepturi, pentru „săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane” (faptă săvârşită în luna decembrie a anului 2012). Instanța decidea, însă, amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani.

În tot acest timp, primarul din Măgura a continuat să administreze comuna. Și asta deși, în astfel de situații (în care există o pedeapsă cu închisoarea, pronunțată de o instanță judecătorească, rămasă definitivă), Iordache Costraș ar fi trebuit să fie demis de prefectul județului Bacău. Întrebat în legătură cu acest caz, prefectul Liviu Miroșeanu a declarat că, din punct de vedere procedural, vacantarea, înainte de termen, a unui mandat de primar se face prin ordin al prefectului, în baza unui referat întocmit de secretarul UAT-ului respectiv.



„Astăzi, pot să vă spun că nu există un astfel de referat și, conform legii, nu avem despre ce să discutăm. Legea este foarte clară și spune exact în ce condiții se vacantează mandatul unui primar. Or, deocamdată, nu avem un caz în sine”, a declarat prefectul Liviu Miroșeanu.

O chestiune de…nuanță

La rândul său, primarul Costraș privește oarecum nuanțat chestiunea, aratând spre conținutul deciziei definitive date de instanța judecătorească. „Dacă o să vă uitați în textul deciziei judecătorești, o să vedeți că nu scrie nimic despre vreo condamnare. Acolo scrie altceva. Vă rog să luați legătura cu orice avocat și o să vă lămurească despre ce vorbesc. Plus că s-a decis amânarea aplicării pedepsei”, ne-a declarat primarul din Măgura.

Pentru edificarea cititorilor, redăm mai jos pasajul din decizia judecătorească, la care face referire Iordache Costraș. „În baza art. 396 alin 1 şi 4 raportat la art.83 Cpen stabileşte pedeapsa principală de 1 (un) an închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 lit a şi b Cpen pe o perioadă de 3 ani în sarcina inculpatului COSTRAŞ IORDACHE, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevazuta de art. 301 C. pen, cu aplicarea art. 5 C. pen. (faptă săvârşită în luna decembrie a anului 2012). În baza art.83 alin.1, 3 Cpen amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere, stabilit în condiţiile art. 84 Cpen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.”

Și dacă…

Referindu-se la referatul pe care ar fi trebuit să-l trimită secretarul comunei către Prefectura Bacău, edilul din Măgura spune că angajatul său „știe ce are de făcut și chiar își face treaba foarte bine.” În ipoteza în care primarul Costraș își va însuși decizia pronunțată de instanța de judecată, el va trebui ca, pe durata termenului de supraveghere, printre altele, să se prezinte periodic la Serviciul de Probaţiune Bacău, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa și să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014