Descoperiri arheologice importante au fost făcute recent în satul Gherdana din comuna băcăuană Tătărăști, după cercetări inițiate de echipa Asociației Culturale ”Vasile Pârvan”.
Deși această zonă nu a fost cercetată anterior din punct de vedere arheologic, fragmente de ceramică din perioada eneolitică au fost găsite în zona cercetată sumar de echipă.
De asemenea, două movile din zonă au fost identificate ca fiind din aceeași perioadă și în una dintre ele s-au găsit fragmente rare de tumuli de incinerație.
Cu toate acestea, una dintre movile este deteriorată în proporție de 90%, după ce a fost excavată în anii ’80 pentru amenajarea drumului principal din sat.
Autoritățile locale și localnicii au folosit pământul pentru construirea locuințelor, iar fragmentele arheologice găsite în movilă au fost distruse sau aruncate.
Echipa Asociației și Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Bacău au recomandat Primăriei Tătărăști să asigure zona și să restaureze movila deteriorată, însă autoritățile locale nu au acționat încă în acest sens.
În prezent, echipa Asociației și reprezentanții DJC Bacău pregătesc documentația necesară pentru a introduce acest sit arheologic în Repertoriul Arheologic Național (RAN).
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.