Se spune că marile descoperiri se fac prin muncă grea și dedicare, dar arheologul britanic Luke Olge-Thomas tocmai a demontat acest mit! Într-o zi banală, plictisit și fără nimic de făcut, Olge-Thomas naviga fără țintă pe internet. Cine ar fi crezut că, la pagina 19 a unei căutări obscure, va descoperi o comoară ascunsă de sute de ani? Ei bine, exact asta s-a întâmplat!
Navigând printre link-uri inutile și pagini prăfuite, el a dat peste un set de date vechi de peste un deceniu, obținute printr-un zbor de cercetare în Mexic. “Ia să văd ce e asta,” și-a zis arheologul, cu un amestec de curiozitate și plictiseală. Și noroc că a avut această sclipire! Datele includeau informații care au scos la iveală o hartă detaliată a terenului – și acolo, printre dealuri și vegetație deasă, apărea un oraș nedescoperit!
Un oraș mayaș pierdut… sub nasul turiștilor!
Orașul, numit acum Valerian, se află la doar câțiva kilometri de rutele turistice aglomerate! Este greu de crezut că turiștii au trecut pe lângă el ani de-a rândul, fără să bănuiască prezența unui astfel de loc istoric la doar câțiva pași distanță. Olge-Thomas este uimit: “E clar acum că mayașii au construit mult mai multe orașe decât credeam. E incredibil cât de mult ne scapă din trecutul lor.”
Valerian – un oraș fantomă printre jungla mexicană
Cu ajutorul tehnologiei LIDAR, care permite captarea peisajului fără ca vegetația densă să fie un obstacol, arheologul a reușit să vadă structurile, clădirile și chiar un posibil centru ceremonial ascunse de junglă. “Orașul acesta mi-a atras imediat atenția,” spune el. “E fascinant să descoperi un întreg oraș doar uitându-te la o hartă.” Cine ar fi crezut că internetul poate dezvălui secrete antice?
Și totuși, cum de nimeni nu a descoperit Valerian până acum?
Întrebarea e în mintea tuturor: cum a trecut un întreg oraș neobservat, în ciuda explorărilor și cercetărilor arheologice de până acum? Specialiștii cred că locația sa strategic ascunsă și jungla deasă au ajutat la păstrarea secretului. Însă, așa cum ne amintește Olge-Thomas, “Avem multe comori încă ascunse. Dacă avem orașe uitate în Mexic, cine știe ce comori ne așteaptă în alte părți ale lumii, ca Siberia sau Amazon!”
Descoperiri incredibile cu un simplu click – noua frontieră în arheologie?
Descoperirea lui Luke Olge-Thomas este un exemplu fascinant despre cum tehnologia și, uneori, norocul sau chiar plictiseala pot duce la revelații istorice. Așa cum zice jurnalistul științific Evgeny Arsyukhin, care a relatat povestea, “În era internetului, adevărurile istorice pot ieși la iveală în cele mai neașteptate momente.”
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.