15 noiembrie 2024

Deschiderea stagiunii muzicale 2021 – 2022

„Enescu e prezent în sala Ateneului, unde estrada pare a mai vibra încă sub paşii săi; e prezent în vila de la Luminiş, unde catifelele aurii par a păstra încă ecourile violinei şi ale pianului său; e prezent în tremurul frunzelor pe aleea plopilor de la Tescani”, scria prietenul său, Mihail Jora de la a cărui naștere sărbătorim 130 de ani și comemorăm 50 de veșnicie.
Filarmonica Mihail Jora, sub egida Consiliului Județean Bacău, deschide joi, 23 septembrie, la Sala Ateneu, a 66 – a stagiune muzicală, sub bagheta dirijorului său permanent, maestrul Ovidiu Bălan.

Concertul simfonic începe cu selecțiuni din baletul La piață, urmat de Poveste indică op.4, (solo tenor Andrei Petre) de Mihail Jora și se încheie, monumental cu Simfonia nr.1 în Mi bemol Major op.13 de George Enescu. Acest concert și cele ce vor urma până la sfârșitul anului 2021, cu lucrări de Mihail Jora și ale discipolilor săi, se înscriu în seria celor ce marchează cei 65 de ani de existență ai Filarmonicii băcăuane. Considerat creatorul liedului și baletului românesc, Mihail Jora – compozitor, dirijor, pianist, critic muzical – a fost membru titular în Academia Română, rector al Academiei Regale de Muzică și prim director muzical al Radiodifuziunii Române.



Înființează în anul 1920 Societatea Compozitorilor Români, devenită în 1949 Uniunea Compozitorilor, sau U.C.M.R, care și-a serbat în 2020, 100 de ani de existență. Jora a compus muzici recunoscute și premiate, în țară și străinătate. După George Enescu este cel mai important exponent al muzicii românești. A predat compoziția și contrapunctul la Conservatorul bucureștean și între elevii săi, se regăsesc nume importante, dintre care amintim pe: Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Constantin Silvestri, Ion Dumitrescu, Felicia Donceanu, Pascal Bentoiu, Dan Constantinescu. Ilinca Dumitrescu a fost ultima discipolă, căreia îi dedică mai multe lucrări pentru pian.

Filarmonica băcăuană, care poartă din 1991 numele lui Jora serbează 65 de ani de rodnică activitate artistică. Miilor de concerte din țară și străinătate ale orchestrei simfonice și orchestrei de cameră Tescana, li s-au adăugat, de-a lungul anilor, cele ale formațiilor camerale: Trio Syrinx, Duo Capriccio, Trio Ateneu, Cvartetul Consonanțe, Cvartetul Fagotissimo, Cvintetul Avantgarde. Meritele artistice ale celor ce reprezintă Filarmonica Mihail Jora nu pot fi enumerate în economia acestei invitații de a ne onora cu prezența, dar, la parcursul ascendent al acestui colectiv artistic, trebuie consemnat că au contribuit: Emil Zaborilă, Eugen Pricope, Igor Ciornei, Olga Chirștiuc, Ovidiu Bălan, Pavel Ionescu Ambrosie, Valentin Doni etc. Invitați de marcă, tineri aflați la porțile afirmării, soliști și dirijori, au găsit întotdeauna în Bacău, locul unde se face muzică de calitate. Bacăul se mândrește cu două festivaluri de tradiție: Enescu – Orfeul Moldav și Festivalul Internațional Zilele Muzicii Contemporane și numără în portofoliu Cursurile Internaționale de Dirijat și Atelierul tinerilor compozitori.

Ozana Kalmuski Zarea




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014