Deputatul Cosmin Necula, candidatul PSD la functia de primar al Bacaului, vorbeste in interviul acordat cotidianului Desteptarea despre proiectele cu care se prezinta in fata alegatorilor. Candidând cu un puternic mesaj de SCHIMBARE, Necula spune ca Bacaul are nevoie de un nou inceput dupa 12 ani de falimentara administratie locala Stavarache – Luchian – PNL. „Fara coruptie si cu multa munca putem readuce Bacaul pe drumul cel bun”, declara candidatul PSD.
Desteptarea: In 2012, in urma alegerilor generale, ati ajuns deputat in Colegiul 2 uninominal, un colegiu situat in plin centrul muncipiului Bacau. Dupa aproape 4 ani, candidati la functia de primar al Bacaului. Ce va anima acest nou demers politic? De ce doriti sa deveniti primar?
Cosmin Necula: In decembrie 2012 am devenit parlamentar. 60 la suta dintre bacauanii din Colegiul 2 m-au votat. Am ajuns deputat, reprezentând in Legislativul României poate cel mai important colegiu uninominal din intreg judetul Bacau. In acest colegiu se regasesc universitatile Bacaului, cele mai importante scoli si spitale, principalele institutii administrative, dar si institutiile ce asigura functionarea statului de drept. in ultimii ani, am vorbit cu zeci de mii de bacauani si, pornind de la problemele ridicate de acestia, am urmarit indeaproape mersul administratiei locale, modul in care orasul a fost condus, proiectele derulate. Astfel am inteles impasul pe care-l traverseaza Bacaul sub aspect economic, administrativ si social.
Tabloul pe care-l avem in fata ochilor, azi, dupa 12 ani de administratie locala PNL, este departe de a fi unul imbucurator. Doi din trei bacauani cred ca drumul pe care merge acum Bacaul, este unul gresit si este evident ca trebuie schimbat. Nu exista o viziune administrativa si din aceasta cauza cifrele pe care le afiseaza Bacaul ridica mari semne de intrebare; starea orasului e de natura a trezi ingrijorari, iar pe mine personal ma indigneaza. Este limpede pentru toata lumea ca Bacaul are nevoie de o schimbare profunda la nivelul conducerii sale, de o repornire de pe cu totul alte baze decât in prezent. Ma refer aici la integritate, onestitate si dedicare. Am decis sa candidez, impreuna cu echipa mea, convins ca lupt pentru dreptul Bacaului la viitor. Acest oras are dreptul sa mearga inainte, sa aiba un viitor al sau si, in final, sa iasa de sub zodia nefasta in care se afla de 12 ani. Este o lupta legitima, corecta!
Candidati sub un puternic mesaj al schimbarii, aproape toate luarile dumneavoastra de pozitie contin acest imbold. Ce trebuie schimbat, de fapt, in Bacau? Ce nu functioneaza in prezent, din punctul dumneavoastra de vedere?
Vreau sa va spun ca ma numar printre oamenii politici care au receptionat cum se cuvine mesajul din ultimii ani transmis de români, de societatea civila si de formatorii de opinie, mesaj pe care l-am auzit si pe strazile Bacaului sau in casele oamenilor cu care am discutat: acela al reformarii clasei politice, a partidelor, al promovarii unor oameni noi, nepatati. Drama petrecuta in clubul Colectiv a intarit si mai mult acest mesaj si perceptia ca politicienii trebuie sa inteleaga ca asa nu se mai poate, ca ceva trebuie schimbat. Consecvent acestei realitati, am decis sa candidez la functia de primar alaturi de o echipa de consilieri a carei principala vocatie este integritatea. Sunt oameni cinstiti. Cu totii sunt buni specialisti in domeniile lor, nu au mai facut politica sau se afla la primul rând de alegeri, la primele candidaturi. Am dorit, din capul locului, sa am alaturi de mine oameni cinstiti si care sa vina practic dintre bacauani, din comunitate.
Revenind la intrebarea dumneavoastra, nu pot sa nu remarc ca elita politica a administratiei publice a municipiului Bacau este cangrenata de coruptie, macinata de lupte interne pentru ce a mai ramas de furat prin oras, consumata de mize din ce in ce mai marunte. Asta avem de schimbat, in primul rând, in municipiul Bacau, daca dorim sa repornim vreodata motoarele acestui oras! Avem un primar suspendat, Romeo Stavarache, aflat in arest la domiciliu, cu o bogata activitate penala la activ; un fost viceprimar, „locotenentul” celui dintâi, Dragos Luchian, care e aruncat in lupta de o fractiune pestrita din PNL si care, când a activat ca „vice”, intre 2008 si 2012, a privit cu ingaduinta coruptia primarului. Traia cu ea alaturi, la aceeasi masa. ii vedem pe amândoi cum se agata, acum, de putere, cum incearca, in disperare de cauza, sa ramâna la butoane.
Amândoi au avut orasul pe mâna timp de 12 ani, din care 8 ani cu majoritate PNL in Consiliul Local. Ce lasa acesti oameni in urma lor? Un oras depopulat, un oras fara Spital Municipal, cu CET in faliment, cu fonduri europene de 10 milioane de euro pierdute, cu stadionul ajuns in ruina, cu infrastructura praf, proiecte neterminate, o groapa polivalenta in cartierul CFR si multe dosare la DNA care intr-o zi vor tine capul de afis al presei.
Lipsa de viziune a administratiei PNL a condus orasul pe o cale a pierzaniei. Investitiile publice s-au dovedit inutile sau, pur si simplu, negândite. S-au pierdut milioane de euro cu groapa polivalenta din cartierul CFR, de exemplu. In acelasi timp, administratia PNL s-a raportat la mediul de afaceri strict pe criterii de apartenenta politica. Investitiile private nu au fost incurajate decât in masura in care ele erau rodul unor combinatii cu oameni din conducerea PNL Bacau. In caz contrar, acestea nu s-au mai realizat. In acest fel pagubos, multe investitii private de anvergura au ocolit orasul Bacau, relocându-se la Roman, de pilda.
Lista PNL la Consiliul Local incepe cu un politician, Ilie Birzu, care de 25 de ani, de un sfert de secol, activeaza neintrerupt in consiliul local. A ajuns viceprimar, acum primar interimar, dar de numele sau nu se leaga niciun proiect important pentru Bacau. Practic, nu a facut nimic pentru acest oras, pentru bacauani. A trecut insa prin toate partidele posibile, inclusiv prin PSD, si acum e primul pe lista PNL. Un altul, Radu Ababei a colaborat cu Securitatea inca de pe bancile liceului si acum activeaza ca viceprimar. E si el pe lista PNL pentru locale, in primii zece. Din mesajul de reforma lansat de societatea civila, de strada, PNL Bacau a inteles „La vremuri noi, tot noi!”.
Sunt de parere, deci, ca avem suficiente motive sa contribuim la o schimbare reala si profunda, sa aducem un suflu nou, proaspat, la vârful administratiei municipiului Bacau. Echipa Stavarache – Luchian – PNL si-a atins limitele de incompetenta si eu cred, la fel ca multi alti bacauani, ca au avut suficient timp la dispozitie pentru a demonstra ce era de demonstrat. Timpul lor a trecut!
Ati anuntat intr-o conferinta de presa recenta ca, daca veti ajunge primar, veti propune regândirea organigramei Primariei Bacau, urmata de scoaterea la concurs a posturilor de conducere, 34 la numar – sefi de servicii si directori de directii. Care este obiectivul urmarit prin aceasta masura poate radicala in ochii unora?
De aproximativ doi ani, mai exact de când organele abilitate ale statului au pus in miscare actiunea penala impotriva primarului Stavarache, municipalitatea bacauana se afla intr-un blocaj, un blocaj prelungit cu costuri importante pentru oras si cetateni. Alaturi de lipsa unui management de calitate, in special in zona proiectelor cu finantare europeana, acest blocaj a contribuit din plin la ratarea unor tinte de investitii cruciale, ma refer in principal la proiectele pentru care Bacaul a pierdut banii europeni. La nivelul municipalitatii, a Primariei, exista tabere – unii tin cu primarul suspendat, altii tin de functii, iar unii fac politica in speranta ca un candidat anume, venit din PNL pe un cal alb, le va garanta posturile caldute inca un mandat.
Avem de-a face cu o situatie de anomalie generalizata, in care „bisericutele” din Primarie isi urmaresc propriile obiective, propriile interese, mai mult sau mai putin legitime. Cetateanul, interesul general, problemele orasului pica pe ultimul loc si acest fapt este de nepermis. Activitatea unora dintre sefii din Primarie a macinat increderea cetateanului in institutie. Ma gândesc, de exemplu, la umilintele pe care un bacauan le indura la „taxe si impozite”, pe banii lui, incercând sa-si plateasca birurile. Nimic nu e mai umilitor decât sa stai la coada, pe banii tai, intr-un oras care se pretinde european.
Managementul defectuos al proiectelor majore angajate de municipalitate, lipsa de viziune ne-au adus in situatia de a nu avea terminat Spitalul Municipal, la 10 ani de la inceperea lucrarilor, cu toate ca s-au facut imprumuturi de zeci de milioane euro pentru lucrare. Sunt proiecte ce incep si nu se mai termina, proiecte care bat pasul pe loc, se pierd fonduri europene, vezi situatia Insulei de Agrement, iar unele proiecte – nu putine la numar – au devenit dosare aflate in lucru la DNA, in special cele privind modernizarea unor artere rutiere din oras. Nu mi se pare ca asta inseamna o administratie eficienta, in slujba cetateanului. Dimpotriva.
Ma bazez pe sustinerea viitoarei echipe din Consiliul Local pentru a regândi organigrama Primariei Bacau si a reaseza posturile pe criterii de competenta si integritate, obiectivul vizat fiind depasirea blocajului administrativ in care se afla municipiul Bacau in ultimii ani. Din aceasta perspectiva am lansat si sustin ideea scoaterii la concurs a tuturor posturilor de conducere din Primarie, astfel incât – in urma unui concurs transparent, organizat sub auspiciile Agentiei Nationale a Functionarilor Publici – sa avem oamenii cei mai buni in pozitiile cheie, de maxima responsabilitate administrativa. Personal, ma voi ocupa sa asigur transparenta viitoarelor concursuri si voi invita toate mass-media sa urmareasca, indeaproape, derularea lor. Primarul Cosmin Necula nu va umple primaria cu posesori de carnete de partid. Dar nici nu mai putem „defila” sub steagul incompetentei, in numele protejarii statutului unor functionari invechiti in vicii. Mi se pare o ipocrizie.
in plus, in primele 100 de zile de mandat voi realiza, prin intermediul unei companii specializate, un audit institutional amanuntit, astfel incât sa stim cu exactitate de la ce realitati administrative plecam la drum, care este situatia reala a municipalitatii bacauane. Rezultatele auditului vor fi facute publice pentru ca toti cei interesati trebuie sa stie in ce situatie se afla orasul in care traiesc.
Care vor fi prioritatile mandatului dumneavoastra? Pe ce va veti axa ca viitor primar?
Eu vreau sa va asigur ca avem multe de pus la punct, de „reparat”, in Bacau si ca anii ce vor urma nu vor fi usori. Nu va curge nici lapte, nici miere. Printre prioritati pot enunta, de pe acum, infrastructura si reabilitarea termica a blocurilor, laolalta cu finalizarea Spitalului Municipal. Exista 68 de strazi marginase, in municipiul Bacau, de care Primaria a uitat. Mii de bacauani platesc taxe de oras, dar locuiesc ca la tara. Acele strazi trebuie modernizate, iar prin modernizare eu inteleg asfalt, canalizare, iluminat public. Apreciez ca intr-un mandat, respectiv in 4 ani, acest obiectiv poate fi atins, iar bacauanii care locuiesc in cartierele marginase sa simta ca traiesc in oras, nu la periferie.
Reabilitarea termica a blocurilor e un subiect pe care-l gasesc vital, pentru ca este un mijloc prin care putem scadea, semnificativ, facturile la intretinere in timpul sezonului rece. Bacauanii vor ramâne, astfel, cu mai multi bani in buzunare. In ultimii 25 de ani, in Bacau au fost reabilitate doar 80 de blocuri din cele aproximativ 1200 existente. Administratia PNL a defilat, electoral, cu promisiuni fara acoperire, lucru pe care liberalii il fac si acum. Eu imi propun ca tinta sa demaram lucrarile de reabilitare la 100 de blocuri in urmatorii 4 ani. Cifra este realista si e bazata pe posibilitatile actuale ale bugetului nostru local. Sa nu uitam ca Primaria Sectorului 3 din Capitala, campioana nationala in materie de reabilitare de blocuri, a reusit sa reabiliteze 250 de astfel de imobile in ultimii 4 ani. Deci, cifra de 100 de blocuri in 4 ani este cel putin rezonabila.
As mai mentiona, ca prioritate, rezolvarea problemei câinilor comunitari. Am in plan infiintarea unui serviciu metropolitan de ecarisaj, care sa actioneze atât in municipiul Bacau, cât si in comunele limitrofe. Astfel, vom rezolva problema maidanezilor la „sursa”, stiut fiind ca acesti câini obisnuiesc sa vina spre oras din comunele limitrofe. I-am aduna degeaba de pe strazile Bacaului, daca nu actionam si in comunele din jurul orasului. Este o solutie optima, rezultata in urma discutiilor avute cu reprezentantii ONG-urilor privind protectia animalelor.
„Fara coruptie, putem creste numarul pensionarilor care vor beneficia de bonuri valorice”
In ultimii 10 ani, pe fondul unei depopulari accentuate, municipiul Bacau are o tot mai consistenta patura sociala alcatuita din pensionari, vârstnici, intr-un cuvânt seniori. Cum percepeti aceasta constanta demografica? Cum se va raporta la ea viitoarea administratie locala?
Este o observatie corecta, ce nu poate fi trecuta cu vederea. Seniorii Bacaului au cladit, practic, acest oras, asa cum il cunoastem astazi si ajunsi la senectute merita respectul nostru, respectul intregii comunitati. Trec de episodul umilirii lor, la alegerile locale din 2012, când administratia PNL i-a „momit” cu tichete fictive de analize gratis la un spital inexistent, Spitalul Municipal. Una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta pensionarii Bacaului este legata de sanatate, de lipsa accesului la servicii medicale de calitate. Cred ca este de datoria municipalitatii sa ofere, in orasul Bacau, sansa unor astfel de servicii si când spun asta ma gândesc la finalizarea Spitalului Municipal si punerea sa in functiune, complementar cu Spitalul Judetean de Urgenta.
PSD a avut tot timpul grija de persoanele vârstnice si ma angajez sa duc mai departe aceasta viziune sociala. Vorbim de parintii si bunicii nostri carora, dupa o viata de munca, avem datoria morala sa le oferim un trai decent, mai bun. Imi asum, pe aceasta cale, sa pastrez bonurile valorice acordate pensionarilor. Am convingerea ca fara coruptie si cu mai mult bun simt in cheltuirea banului public, putem mari numarul beneficiarilor si creste cuantumul bonului valoric.
Apreciez, de asemenea, ca este esential sa discutam despre ingrijirea la domiciliu, in conditiile in care sute de pensionari se afla in imposibilitatea de a se deplasa sau de a se ingriji singuri. Caminele de ingrijire a persoanelor vârstnice sunt foarte putine, dar avem o alternativa serioasa sa asiguram acest serviciu printr-un parteneriat extins intre municipalitate si ONG-urile ce activeaza in zona serviciilor sociale si au o experienta importanta in acest domeniu. Nu trebuie sa fie o rusine sau un blestem sa inaintezi in vârsta, sa imbatrânesti. Iar când vorbim despre cei care au ridicat acest oras, ar trebui sa o facem cu respectul cuvenit.