11 ianuarie 2025

Deputații Iulian Iancu și Lucian Șova, urmăriți penal în dosarul lui Toni Greblă

Deputații PSD Iulian Iancu și Lucian Șova au fost puși sub urmărire penală de către procurorii anticorupție în dosarul în care este acuzat și Toni Greblă, judecător la Curtea Constituțională.

Potrivit unui comunicat al DNA remis joi AGERPRES, Iulian Iancu, deputat și membru al Consiliului Național al PSD, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase.



De aceeași infracțiune este acuzat și Lucian Șova, deputat și vicepreședinte al organizației PSD Bacău.

Cei doi au fost chemați joi la DNA, însă Iulian Iancu a negat în fața jurnaliștilor că ar avea vreo legătură cu Toni Greblă.

”Domnul Greblă a fost senator PSD. Am avut tangențe cum a avut orice altă persoană. (…) Aici s-au lămurit aspectele legate de transportul membrilor de partid din Bacău la București. Procurorii mi-au spus că s-au lămurit și că nu există asupra mea suspiciuni”, declara Iulian Iancu.

DNA susține că Iulian Iancu și Lucian Șova, folosindu-se de funcțiile de conducere în partid, în perioada octombrie — noiembrie 2012, au intervenit pe lângă Horian Hăhăianu, director în cadrul Transelectrica, pentru ca acesta, prin influența pe care o avea asupra managementului SC Energomontaj IEA — Sucursala București SA (agent economic care derulează activități comerciale cu CNTEE Transelectrica SA), să suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de SC Transmoldova SRL Onești pentru organizația Bacău a PSD, cu prilejul desfășurării, în data de 17 octombrie 2012, a unei deplasări electorale la București (Bacău — București și retur), tarifele de piață practicate de societatea de transport fiind de 80 lei/persoană transportată.

A rezultat că transportatorul Transmoldova SRL Onești a facturat servicii de transport în cuantum de 10.000 lei cu TVA.

În același sens, Iulian Iancu i-a solicitat lui Horia Hăhăianu să-l sprijine în finanțarea unui monument în județul Bacău, comuna Lipova, activitate care a fost asumată de către deputat.

Demersul a avut drept scop promovarea politică atât a lui Iancu Iulian, cât și a organizației Bacău a PSD.

DNA mai arată că, în schimb, Iancu Iulian i-a promis sprijin pe viitor lui Horia Hăhăianu pentru obținerea unor funcții în cazul în care, în decembrie 2012, conform propunerilor, ar fi ajuns ministrul Energiei.

De asemenea, Ion Bîrcină (despre care Toni Greblă afirmă că este finul lui) i-a „împrumutat” o sumă importantă de bani lui Horia Hăhăianu, însă acesta nu putea să-i returneze împrumutul.

Pe de altă parte, Horia Hăhăianu își justifica imposibilitatea restituirii împrumutului pe considerentul că o altă persoană (cămătar) făcea presiuni asupra sa pentru restituirea unui alt împrumut.

În această împrejurare, Ion Bîrcină s-a angajat să medieze față de celălalt creditor amânarea plății împrumutului de către Horia Hăhăianu prin invocarea neplății propriului „împrumut”.

Din declarația de avere a directorului general Horia Hăhăianu rezultă că acesta, deși are datorii foarte mari la bănci, de peste 100.000 euro, nu a declarat datorii către persoane fizice (deci nici către Ion Bîrcină și nici către celălalt creditor), singurele datorii la persoane fizice fiind față de o rudă a sa, cu suma de circa 85.000 euro.

În schimbul acestor foloase necuvenite, Horia Hăhăianu, de la nivelul funcției de director general al Transelectrica SA, a sprijinit o firmă controlată de Ion Bîrcină pentru ca aceasta să obțină, în asociere, un contract de achiziții, Hăhăianu influențând criteriile de adjudecare prin nota nr.3575/01.02.2012.

De asemenea, în baza aceleiași relații cu Hăhăianu, Ion Bîrcină a obținut pentru o altă firmă a sa un contract cu Transelectrica având ca obiect colectarea selectivă a deșeurilor — eliminarea și valorificarea deșeurilor reciclabile de la centrele de exploatare și de la sediul CNTEE Transelectrica.

În același dosar au mai fost puși sub acuzare Ion Bîrcină, administrator al mai multor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cumpărare de influență, constituirea unui grup infracțional organizat, dare de mită; Constantin Bartolomeu Săvoiu, Victor Dolghi, cetățean din Republica Moldova, Horia Hăhăianu, director în cadrul Transelectrica.

AGERPRES/



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img