30 octombrie 2024
ActualitateDeparte de lumea dezlantuita: Batranii din camin asteapta cu nostalgie Pastele

Departe de lumea dezlantuita: Batranii din camin asteapta cu nostalgie Pastele

In incinta Centrului pentru Persoane Varstnice si in fiecare camera curatenia de Paste a fost finalizata. Cei care au rude asteapta cu nerabdare ca ele sa vina si sa-i ia la masa acasa. Unii, insa, nu mai au nicio ruda. Familia lor este caminul.

Aflati in amurgul vietii iar unii dintre ei ramasi singuri pe lume, batranii de la Centrul pentru Persoane Varstnice isi amintesc cu nostalgie de vremurile in care erau la casele lor si se dadeau peste cap pentru a se pregati de Paste. Dintre cei inca in putere, putini, care sunt din Bacau, mai au aproape de ei copiii ori nepotii si au, astfel, ocazia sa-i ajute la curatenie sau prepararea bucatelor specifice de Paste. In varsta de 70 ani, Cornelia Ilie este printre batranele fericite din camin, pentru ca fiica ei locuieste in Bacau: aSimtim si noi pregatirile de Paste, pentru ca si in camin se fac. Mai maturam si noi, mai scuturam o cuvertura, aranjam camera, ca sa fie mai frumoasa, dar de spalat covoare, geamurile, de frecat parchetul, se ocupa personalul din camin”. Mai in varsta cu peste 10 ani decat colega de camin, Teodora Andries priveste cu melancolie la forfota din jurul ei: aLa varsta mea, acum, mai mult ca oricand, vad toate lucrurile care imi rascolesc trecutul. Ma impac si eu cu gandul ca au fost odata, imi pare rau ca au trecut anii, dar sunt multumita ca aici, in camin, ma simt bine”. Resemnata, si Minodora Condopol ne declara: aNu mai am in suflet bucuria pe care am avut-o in copilarie si tinerete. Ne mai bucuram cand ne viziteaza copiii, cunostintele si strainii. Eu abia astept ziua de duminica pentru ca ma duc cu nepotii si stranepotii la Insula”. Marea majoritate a femeilor, dar si multi dintre barbatii care locuiesc in camin tin ca in camera lor sa fie curat si ordine. Multi si-au aranjat-o cu gust, cu rafinament. Camera in care locuieste Felicia Simileac arata desavarsit. Locuinta este plina de icoane si ingerasi. Locatara le-a confectionat cu mana ei aripile. In camera de alaturi, unde sta Cornelia Ilie si inca o batrana, se simte aceeasi mana de gospodina. Muscatele de la fereastra fac si mai primitoare locuinta. Femeile au dat comanda de cozonac si pasca, dar oua rosii vor face ele in ibricul de un litru si cu fierbatorul de cafea.



Se multumesc cu putin de la viata

Ii tine in viata gandul ca au mai aproape ori mai departe pe cineva drag si ca acesta, din cand in cand ii viziteaza. Le radiaza ochii si fata li se lumineaza cand vorbesc despre copiii si nepotii lor. Aceasta este acum singura lor avere. Altii, din pacate, nu au acest noroc. aCei din camin sunt familia mea. Eu sunt singur. Toate rudele mele au murit”, ne spune Dinu Dumitrescu si ochii i se umezesc. Incepe apoi sa ne cante o romanta a caror versuri exprima starea lui sufleteasca. Dar depaseste repede momentul si ne canta apoi cu bucurie aHristos a inviat!”. In aceste zile, mai ales, de reculegere si meditatie la ceea ce a insemnat pentru omenire jertfa Domnului nostru Iisus Hristos, batranii din camin s-au rugat in capela, s-au spovedit si s-au pregatit si ei sufleteste sa intampine Invierea Lui.

Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img