Conditia denuntatorului, in general, este una cât se poate de ingrata. Ca sa denunti o fapta penala trebuie sa accepti, logic, propunerea, articulat sau tacit. Oricum, trebuie sa lasi o portita deschisa.
Dintr-o astfel de situatie, poti iesi triumfator, in aplauze, ca un erou care a demascat si infundat marii/micii corupti, dar poti ridica si multe, multe semne de intrebare. Pentru ca la noi, unde totu-i anapoda, denuntatorul are multiple definitii pe care nu le gasim in DEX – turnator, atunci când la mâna iti pica un personaj iesit din gratii, care nu a mai jucat dupa reguli impuse, santajist, când „afacerile” nu mai merg in directia dorita si negocierile s-au blocat, oportunist, atunci când denuntul iti poate aduce mai multe avantaje decât acceptarea unor bani/foloase/functii, sifonar strâns cu usa, la mâna anchetatorilor, când denuntul iti salveaza propria piele. Când vechi parteneri de afaceri ajung sa se denunte, e greu sa te gândesti ca brusc au vrut sa respecte legea, sa fie corecti.
Denuntul poate deveni o moneda de schimb sau este o simpla razbunare, când o mâna nu mai vrea sa o spele pe cealalta. A devenit o moda si, in paranoia mea (constientizata si justificata), ma gândesc ca la un moment dat si pe restul primit de la alimentara ar putea scrie „mita”.
Am exagerat, stiu, dar n-ar fi de mirare, in conditiile in care dosarele la comanda, prafuite dupa ani de asteptare, au la baza, in multe cazuri, simple denunturi si interceptari trunchiate. Turnatorii iau nastere, uneori, in arestul preventiv – masura care nu justifica neaparat pericolul social, ci e o tactica veche si eficienta de a forta un denunt.
Greu de refuzat când „nimeresti” ca din greseala lânga colegi de celula violatori sau criminali. Intr-o tara corupta, denuntul ar putea fi o solutie, daca nu ar fi selectiv si tardiv. Si ma gândesc aici la un controversat om de afaceri din Bacau, partener cu afaceristi din Galati si nu numai, care si-a facut un obicei din a „scrie”.
Omul sincer, de apreciat, a recunoscut dintr-un exces de zel si propriile fapte de coruptie, anterioare flagrantului comandat. Vreo doua spagi primite, pentru care nu a avut interes atunci sa faca denunt. Intrebarea e: de ce procurorii i-au pastrat calitatea de martor si cu ce pret?
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.