22 decembrie 2024

Deneb – steaua strălucitoare din constelația Lebăda

În această perioadă a anului, una dintre primele stele care apare pe cerul nopții este Deneb, o stea deosebit de strălucitoare și remarcabilă. Deneb este cea mai strălucitoare stea din constelația Lebăda (Cygnus) și ocupă locul 19 în clasamentul celor mai strălucitoare stele vizibile de pe Pământ. Numele „Deneb” provine din cuvântul arab care înseamnă „coada lebedei”, indicând poziția sa în constelație.

Constelația Lebăda este ușor de identificat datorită formei sale caracteristice, asemănătoare unei cruci, motiv pentru care este adesea denumită și Crucea Nordului. Deneb, împreună cu Vega din constelația Lyra și Altair din constelația Vulturul, formează un asterism cunoscut sub numele de Triunghiul de Vară. Acest asterism este vizibil pe cerul emisferei nordice pe parcursul întregului an, fiind deosebit de ușor de observat în nopțile de vară când se află sus pe bolta cerească la începutul nopții.



Deneb este o stea supergigantă albastră și una dintre cele mai îndepărtate stele vizibile cu ochiul liber. Timp de câteva decenii, satelitul Hipparcos al Agenției Spațiale Europene (ESA), care a funcționat între anii 1989 și 1993, a furnizat cele mai importante măsurători ale distanței pentru steaua Deneb. Primele analize ale datelor Hipparcos au indicat o distanță de aproximativ 2.600 de ani-lumină. Ulterior, în 2009, un studiu mai detaliat a revizuit această distanță la aproximativ 1.500 de ani-lumină.

Deneb se numără printre cele mai strălucitoare stele din galaxia noastră, Calea Lactee. Luminozitatea sa este de 55.000 până la 200.000 de ori mai mare decât cea a Soarelui. De asemenea, diametrul stelei Deneb este de aproximativ 200 de ori mai mare decât cel al Soarelui. Dacă ar fi plasată în centrul Sistemului Solar, aceasta s-ar extinde până la orbita Pământului.

Un aspect fascinant legat de Deneb este faptul că, datorită precesiei axei de rotație a Pământului, va deveni steaua polară în jurul anului 9800. Această schimbare graduală a poziției stelelor polare este un proces natural și oferă o perspectivă interesantă asupra dinamismului cerului nostru nocturn.

Observatorul Astronomic „Victor Anestin” din Bacău invită publicul să descopere frumusețea și misterele cerului nopții, oferind sesiuni de observație și prezentări despre stelele și constelațiile care ne înconjoară. Vă așteptăm să explorați alături de noi minunile Universului!



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img