Conducerea CET s-a schimbat din nou. La doar cateva luni de la numirea in functie, directorul general al societatii si-a dat demisia. aAm facut o greseala de management pe care mi-am asumat-o”, ne-a declarat Ioan Olaru. La aceasta ora, societatea de termoficare este intr-o situatie financiara grea. Datoriile catre furnizorii sai cresc, in timp ce incasarile de la consumatori sunt in cadere libera.
Directorul general al CET Bacau, Ioan Olaru, a renuntat la functia pe care a ocupat-o mai putin de 9 luni. Acesta si-a dat demisia invocand motive personale. „Am facut o greseala de management pe care mi-am asumat-o. Este vorba despre organizarea interna a societatii. Desi m-am consultat, decizia nu a fost buna. Nu a afectat societatea, dar am preferat sa demisionez.” Ioan Olaru a refuzat sa ofere detalii despre aceasta situatie. Directorul demisionar mai asigura conducerea CET pana la aparitia in Registrul Comertului a hotararii AGA de numire a noului manager. Acesta este Sorin Adrian Capat si provine din randurile angajatilor CET, fiind sef al sectiei Exploatere Electrica.
Miliarde de primit
La inceput de an, societatea bacauana de termoficare se afla intr-o grava situatie financiara. Datoriile sale catre furnizori sunt presante, iar incasarile de la consumatori se situeaza sub necesar. „Datoriile asociatiilor de proprietari catre CET Bacau au depasit 200 de miliarde de lei vechi, a mai spus Ioan Olaru. In ultimele 3 zile ale anului trecut am avut incasari foarte bune, insa dupa 1 ianuarie situatia nu s-a mentinut”. In anul 2009, ritmul si valoarea incasarilor de la populatie s-au deteriorat puternic. Aceasta realitate si omiterea Bacaului de pe lista oraselor care au primit subventia guvernamentala pentru energia termica au adancit criza.
Inglodati in datorii
[ad#stire] Cea mai arzatoare este problema facturilor neplatite catre E.ON Gaz. CET are la aceasta ora o datorie de 100 de miliarde de lei vechi la furnizorul de gaze. In luna iunie 2009, bacauanii deserviti de CET au ramas fara apa calda dupa ce a fost sistata furnizarea gazelor pentru neplata facturilor. Debitul era in iunie de 15.866.703 lei. „Am negociat o esalonare, ne-a declarat Ioan Olaru. Ne-am bazat pe subventiile care ar fi trebuit sa vina. Daca reuseam sa respectam transele beneficiam de o scutire la penalitati de 50 de miliarde (5 milioane RON, n.r.). Nu am reusit. Acum renegociem penalitatile care ar fi trebuit sa se stearga.” CET are datorii si la transportatorul CFR, pentru carbunele achizitionat. Si aceasta datorie a fost esalonata, dar tot trebuie platita.
Doina Mincu