15 noiembrie 2024

Delta Dunarii… mereu surprinzatoare

Delta Dunarii nu e singura din lume sau din Europa. Dar este unica
si mereu surprinzatoare, iar farmecul ei creste pe masura ce-i patrunzi si intelegi tainele. Inegalabila prin frumusetea ei, ea apare inaintea calatorului ca o lume ciudata, tulburatoare, care atrage prin inedit.

Izvorand din muntii Padurea Neagra din Germania si traversand opt tari si trei capitale, parcurgand 2857 km, Dunarea, cel de-al doilea fluviu ca marime din Europa, isi incheie drumul formand inaintea contopirii sale cu Marea Neagra, una din cele mai frumoase delte din Europa si chiar din lume.
Istoria Deltei Dunarii incepe acum 10.000 de ani, prin depunerea mai multor straturi de aluviuni succesive, ce vor colmata golful maritim existent la varsarea Dunarii in Marea Neagra, aceasta fiind obligata sa se retraga in matca sa. Din nisipul marin si din aluviuni se fomeaza marile grinduri, insulele Deltei, Letea, Caraorman, Saraturile Sf. Gheorghe. Treptat se formeaza cele trei brate, incepand cu bratul Sfantul Gheorghe (69.7 km), apoi bratul Sulina (63.7km) si terminand cu cel mai tanar, bratul Chilia (120 km). Intre aceste brate s-au format o multime de legaturi naturale, canale si lacuri, prin care, la cotele favorabile ale fluviului, s-ar putea strabate intreaga Delta. Suprafata totala a Deltei este de 5800 km2, cuprinzand si complexul lagunar Razelm Sinoe.
Orasul Tulcea este poarta de acces catre Delta Dunarii. Ridicat pe sapte coline acest fost oras comercial a devenit in prezent un important port riveran si maritim, precum si cel mai important centru al industriei de pescuit din Romania. Interesul pentru Delta a atras dupa sine si dezvoltarea fara precedent a turismului. Ca puncte de interes turistic in municipiul Tulcea amintim Muzeul de Arheologie si Istorie, Muzeul de Etnografie si Folclor, si, mai ales, Muzeul Deltei Dunarii.



Pasarile reprezinta una dintre cele mai mari bogatii faunistice a Deltei Dunarii, unde an terenurile umede, lucii de apa, zone mlastinoase, marile antinderi ale campurilor de stuf si a padurilor de sleau, ofera arii extinse de hranire si cuibarit pentru populatiile de pasari din zona de varsare a Dunarii. Aceste zone, desi reduse an mod considerabil fata de antinderile lor de odinioara, sunt anca destul de vaste an comparatie cu marea majoritate a celorlalte terenuri umede din Europa.
In Delta Dunarii au fost observate peste 300 de specii de pasari. Din punct de vedere al dinamicii ornitofaunei Delta Dunarii si an special litoralul Marii Negre dintre Baia Musura si Gura Portita reprezinta unul din cele mai importante locuri (cai de migratie) pentru majoritatea pasarilor din jumatatea estica a Europei si chiar din nord-vestul Asiei, pe aici migrand sau venind ca oaspeti de iarna specii ca: lebada cantatoare, lebada siberiana, gasca cu gat rosu, ploierul nordic si multe specii din genul piciorongilo.Scris de Desteptarea




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014