15 noiembrie 2024

Delegație de peste Prut printre medici și pacienți, la Spitalul Municipal de Urgență Moinești

Spitalul Municipal de Urgență Moinești a fost, la finele săptămânii trecute, gazda unei delegații din Republica Moldova, condusă de somități ale lumii medicale din Chișinău, venite la invitația prof. dr. Adrian Cotîrleț, managerul spitalului moineștean, respectiv dr. Mihai Ciobanu – director al Instituției Medico-Sanitare Publice (IMSP) Spitalul Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail” Chișinău, Iurie Crasiuc – director IMSP Spitalul Clinic Municipal nr. 1 Chișinău, dr. Veaceslav Popa – șef secție Chirurgie Spitalul Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail” Chișinău, prof. dr. Evghenii Guțu – șef de catedră și prorector la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” Republica Moldova, dr. Iurie Țugui – șef secție Spitalul Clinic Municipal nr. 1 Chișinău și dr. Vasile Huzun – șef Bloc Operații IMPS Spitalul Clinic Municipal nr. 1 Chișinău.

O invitație care are la bază continuarea și extinderea schimbului de experiență în domeniul medical și administrativ, având în vedere acordul de colaborare pe care Spitalul Municipal de Urgență Moinești îl are deja încheiat cu Spitalul Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail” Chișinău, ce are ca principal scop îmbunătățirea cunoștințelor în domeniul medical spitalicesc. Un parteneriat pe doi ani, cu posibilitate de prelungire, printr-un act adițional, prin care echipele celor două spitale sunt antrenate în activități comune pe mai multe paliere, cum ar fi implementarea metodelor noi miniinvazive în domeniul chirurgiei laparoscopice și diversificarea intervențiilor chirurgicale în categoria chirurgie de o zi, organizarea și activitatea Unității de Primiri Urgențe, cu tot ce înseamnă triajul pacienților, evaluarea și tratamentul lor de urgență.



Totodată, se lucrează în comun pe partea de funcționare a Sistemului de management al calității serviciilor, pe implementarea de metode noi de endoscopie și chirurgie miniinvazivă endoscopică, dar și de asistență metodică în organizarea conferințelor clinico-patomorfologice. De la ambele spitale participă în acest proiect atât medici și asistenți medicali, cât și personalul de la serviciile economico-financiare, de la Secția de Monitorizare Statistică Evaluare a Calității Asistenței Medicale, statisticieni și economiști. O premieră medicală pentru spitalul din Moinești, pentru că vorbim de un parteneriat cu un spital clinic din Republica Moldova, în afara parteneriatelor cu alte unități spitalicești din Uniunea Europeană, din Israel și Ucraina.

Acum, delegația din Chișinău a lărgit sfera acestor activități, prin această vizită, în care invitați au fost și profesorii de la Universitatea de Stat, în dorința de a se extinde parteneriatul și cu această instituție.

„A fost o reîntâlnire de suflet cu colegii noștri din Republica Moldova de la Spitalul Clinic Municipal «Sf. Arhanghel Mihail» Chișinău, care, de data aceasta, au venit însoțiți de doctori și profesori inclusiv de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Chișinău. Cu această ocazie, am lărgit spectrul parteneriatului spitalului nostru, mai ales prin Departamentul de cercetare medicală, intrând în relație și cu universitatea amintită. Este o relație de suflet, bazată pe ajutor reciproc, pentru că și noi avem multe de învățat din activitatea dumnealor. Vom pune la punct și baza juridică a acestui parteneriat, cu ocazia următoarei ediții a Zilelor Medicale ale Spitalului Moinești, și sper ca de el să beneficieze, nu numai colegii mei, prin schimburile de experiență ce se vor efectua, ci mai ales bolnavii de pe ambele maluri ale Prutului”, ne-a declarat prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești.

Numai anul trecut, din cei 16.000 de bolnavi internați aici doar 15% au fost efectiv din Moinești, 78% au fost din tot județul Bacău și restul, de 7%, din 34 de județe ale țării. Tot aici, în prezent, la 414 de paturi, câte sunt în structura spitalului, sunt angajați 122 de medici, un raport de 1 medic la 4 paturi identic cu toate spitalele din Uniunea Europeană.

„Am ales Moineștiul pentru că este un spital de performanță, unde activează un colectiv foarte pregătit profesional, cu un management performant, cu multe inițiative și cu o mare implicare sufletească în tot ceea ce se face aici în plan medical. Moineștiul are un spital cu tradiție, cu o manifestare de elită, Zilele Medicale ale Spitalului, și l-am ales pentru că are o îndrăzneală profesionistă la superlativ privind atragerea fondurilor europene, cu implicarea specialiștilor de valoare privind implementarea noilor tehnologii medicale și a criteriilor de apreciere a calității în domeniu. Ne dorim să preluăm în instituția noastră acest tip de management profesional pe care l-am găsit aici. De asemenea, ne dorim să implementăm și noi noile tehnologii ale chirurgiei laparoscopice, care aici, la Spitalul Moinești, se practică la nivel înalt. Și, nu în ultimul rând, vrem să beneficiem de un schimb de experiență și de proiecte comune, transfrontaliere, care ar putea fi utilizate și în unitatea noastră.”
Iurie Crasiuc, directorul Instituției Medico-Sanitare Publice Spitalului Clinic Municipal nr. 1 Chișinău

„Eu sunt specialist în chirurgie, dar, în același timp, am găsit foarte multe lucruri comune între ceea ce facem noi și ce am văzut aici, la Spitalul din Moinești. Sigur că există diferențe în asigurare, în salarizare, în atitudinea față de meseria medicală între România și Republica Moldova, dar eu am văzut mai mult lucrurile care ne unesc, decât cele care ne diferențiază. Suntem deschiși în colaborarea cu toate unitățile medicale și din România, și din întreaga lume. Dar am ales să vizităm Spitalul Municipal de Urgență Moinești pentru că l-am găsit ca un spital absolut deosebit. Deși este situat într-o localitate cu o populație destul de mică, are o faimă aparte, este cunoscut în toată regiunea, în România, în Republica Moldova, prin chirurgia laparoscopică practicată cu performanță, prin managementul foarte reușit și prin rezultatele obținute foarte impresionante.”
prof. dr. Eugen (Evghenii) Guțu, prorector și șef de catedră Chirurgie Generală, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” Chișinău – Republica Moldova

Tot cu ocazia acestei vizite, dr. Mihai Ciobanu, directorul Instituției Medico-Sanitare Publice Spitalul Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail” Chișinău, i-a oferit prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț o „Plachetă de Gratitudine”, pentru „domnul doctor cu care Bacăul se mândrește și care a adus Europa la Moinești, liderului de anvergură din medicina românească, renumitul chirurg de performanță și manager al Spitalului Municipal de Urgență Moinești”, prin care își exprimă recunoștința pentru „ucenicia și practica medicală, managerială pe care ne-o împărtășiți, dar și pentru colaborarea bilaterală fructuoasă (…)”.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014