Proiectele majore de infrastructură ale Bacăului, transmise printr-un memoriu comisarului european Adina Vălean

O delegație formată din liderii social democrați din Bacău a efectuat în ultimele două zile o vizită la Bruxelles. Europarlamentarul Dragoș Benea, deputatul Ana Cătăuță și Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău au avut luni, 22 martie, o întrevedere cu Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO iar marți, 23 martie, o întrevedere aplicată cu Adina Vălean, comisarul care deține portofoliul Transporturilor din Comisia Europeană, căreia i-au fost prezentate proiectele importante ale județului Bacău, care pot fi finanțate prin Planul Național de Reziliență și Redresare.



Proiectele prioritare pentru dezvoltarea județului Bacău au fost înaintate, printr-un memoriu, comisarului european Adina Vălean, de la Transporturi din Comisia Europeană. La discuții a participat o delegație social democrată formată din europarlamentarul Dragoș Benea, deputatul Ana Cătăuță și președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea.  Liderii PSD Bacău doresc prioritizarea proiectului autostrăzii A13 Bacău – Braşov, în contextul în care, la Bucureşti, elaborarea Planului Național de Redresare şi Reziliență (PNRR) a intrat în fază finală.

Europarlamentarul Dragoș Benea a afirmat, cu acest prilej, că PNRR riscă să crească inechitățile și disparitățile regionale, contrar viziunii europene și a Mecanismului de Redresare și Reziliență.

„În cadrul discuției cu doamna comisar Vălean am subliniat că, în forma vehiculată de guvern, PNRR riscă să devină un instrument prin care disparitățile şi inegalitățile regionale se vor accentua şi mai mult, contrar obiectivelor prevăzute de Mecanismul de redresare şi reziliență prin Pilonul coeziunii teritoriale și sociale. În loc de coeziune teritorială, ne vom trezi cu o Românie cu două viteze, în care unele regiuni nu vor mai avea loc în trenul redresării şi rezilienței, ca şi cum n-ar fi fost afectate de pandemie. Convingerea noastră este că România nu se poate redresa solicitând finanțare europeană pentru capete, «secțiuni» sau cioturi de autostrăzi: capetele nu duc nicăieri, iar Comisia Europeană nu va accepta, mai mult ca sigur, să finanțeze astfel de inițiative, sortite irelevanței de la bun început. M-am bucurat să constat că doamna comisar este preocupată de modul în care guvernul elaborează PNRR-ul, constituind la nivelul Comisie un «task force» care va analiza, în profunzime, propunerile formulate, atât sub aspectul temeiniciei lor, cât mai ales a maturității şi fezabilității respectivelor proiecte.”
europarlamentarul Dragoș Benea

Consiliul Județean Bacău propune finanțarea unor proiecte ce totalizează peste 500 de milioane de euro

Consiliul Județean Bacău a întocmit și transmis Ministerului Fondurilor Europene lista cu cele 16 fișe de proiect, care totalizează investiții de aproximativ jumătate de miliard de euro. Finanțarea ar putea fi asigurată prin PNRR, dacă Guvernul Cîțu va accepta propunerile. Printre aceste proiecte se numără reziliența sistemului medical județean, dar și proiecte importante de infrastructură. Pentru Spitalul Județean de Urgență Bacău se dorește implementarea unui proiect de 17 milioane euro, prin care se va digitiza complet unitatea medicală şi serviciile acesteia, construind o infrastructură informatică bazată pe principiile tranziției digitale, centrată pe siguranța pacienților şi creşterea calității actului medical.

„Am prezentat doamnei comisar Adina Vălean principalele proiectele pentru care Consiliul Județean Bacău urmăreşte să obțină finanțare prin PNRR, precum şi viziunea noastră referitoare la redresare şi reziliență.  În cadrul discuțiilor, am explorat alternative pentru finanțarea europeană a investițiilor în infrastructură, cu accent pe promovarea unor soluții tehnice prietenoase cu mediul. Am subliniat, la rândul meu, nevoia imperativă a conectării Moldovei şi Transilvaniei printr-o autostradă, precum şi faptul că PNRR, dacă va fi adoptat în forma deja prezentată, va deveni o pârghie care va avea un efect invers decât obiectivele urmărite prin Mecanismul european de redresare şi reziliență.”
Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău

Delegația băcăuană s-a întâlnit cu Mircea Geoană, la sediul NATO din Bruxelles

Bacăul reprezintă un nod al capabilităților militare a României, prin baza aeriană care funcționează dar și prin companii precum Aerostar, care au un rol cheie în industria de apărare a României. În acest context, delegația băcăuană a fost primită la sediul NATO, de Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană.  „Am avut o discuție aplicată şi foarte consistentă cu domnul Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, la sediul central al instituției din Bruxelles. Experiența vastă a domnului Geoană, în domenii complexe precum diplomația şi securitatea colectivă, este garanția că România, un stat membru activ al NATO, e «pe mâini bune» din punctul de vedere al securității, prezente şi viitoare. Mă bucur că unul dintre puținii oameni de stat autentici ai României ocupă o poziție de asemenea alonjă şi responsabilitate, într-o instituție-simbol care, în cele peste şapte decenii de existență, a devenit expresia idealurilor politice şi valorilor democratice ale comunității euro-atlantice”, a menționat europarlamentarul Dragoș Benea.