Mariana N., administratorul Asociatiei de proprietari nr. 75 din Bacau, a fost trimisa in judecata pentru delapidare, abuz in serviciu si fals. Intr-un an, femeia a bagat in buzunar peste doua miliarde de lei vechi din banii locatarilor. Procurorii au pus sechestru pe imobilul aflat in constructie si pe un teren ce apartin administratorului adescurcaret”.
Plangerea impotriva administratorului Asociatiei de proprietari nr.75 a fost facuta de unul dintre membrii asociatiei. Acesta a sesizat politistii despre mai multe nereguli semnalate in activitatea Marianei N. aAvand in vedere faptul ca din plangerea formulata a rezultat ca invinuita Mariana N. nu inregistreaza intreaga suma de bani pe care locatarii o achita pentru plata intretinerii, i s-a solicitat acesteia fisele de intretinere, restul de chitantiere nepredate, facturile de achizitie a chitantierelor, facturile furnizorilor si toate documentele justificative evidentiate in registrul de casa, incepand cu perioada iulie 2006, inclusiv registrele de casa nepredate. Intrucat invinuita a refuzat in mod sistematic prezentarea inscrisurilor respective, a fost necesara ridicarea acestora in mod silit”, precizeaza procurorul de la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau care s-a ocupat de caz. Pentru a sti daca exista prejudiciu in cadrul asociatiei, anchetatorii au dispus o expertiza contabila. Concluzia expertului nu a mai lasat nici o umbra de indoiala asupra ilegalitatilor administratorei. aInvinuita Mariana N. a incasat in repetate randuri diferite sume de bani de la locatari cu titlul de plata a intretinerii, sume pe care nu le-a evidentiat in contabilitate. S-a stabilit ca suma totala a chitantelor emise de asociatie pentru care s-a incasat contravaloarea cheltuielilor de intretinere de la locatarii arondati Asociatiei de proprietari nr.75 este de 530.040,66 lei, a celor inregistrate in casa este de 347.867,86 lei, iar suma chitantelor neinregistrate in registrele de casa este de 182.171,80 lei. S-a stabilit, de asemenea, faptul ca chitantele neinregistrate in fisele locatarilor sunt in suma de 68.413,20 lei, iar penalitatile de intarziere catre furnizorii de utilitati sunt de 53.493,41 lei”, sustine procurorul care s-a ocupat de dosar.
Miliarde sustrase din buzunarul locatarilor
Prejudiciul total cauzat Asociatiei de proprietari nr.75, in perioada 1 iunie 2007 – 1 octombrie 2007, este de 235.666,21 lei, din care 182.170,80 lei reprezinta chitante neinregistrate in evidenta contabila, iar 53.493,41 penalitati pentru facturi neachitate la termenul scadent. aCa urmare a verificarii cotoarelor de la chitantier si concordanta inregistrarii chitantelor emise catre locatari pentru sumele incasate de la acestia, s-a constatat faptul ca incepand cu luna februarie 2007 chitantele de culoare verde ramase la cotorul chitantier nu aveau trecuta data, iar inregistrarea acestora in registrul de casa nu s-a facut in ziua cand au fost emise. Verificand chitantele originale de la locatari s-a constatat ca acestea aveau trecuta data cand au fost emise, ceea ce inseamna ca la emiterea chitantelor s-a trecut data numai pe chitanta originala, iar pe exemplarul care a ramas la cotor nu a fost trecuta”, constata procurorul.
Administratorul a mai avut probleme cu legea
In focul anchetei a intrat si contabilul Mariana C. Aceasta insa s-a justificat ca a incheiat un contract de prestari servicii pentru perioada 1 iunie 2006-30 mai 2007 si ca ea trebuia sa verifice trimestrial gestiunea asociatiei, iar lunar trebuia sa controleze incasarile si platile asociatiei. aLa controlul efectuat de cenzorul Mariana C., aceasta a verificat corespondenta chitantierelor predate de catre administrator cu registrul de casa in mod exhaustiv, insa verificarea incrucisata cu fisele de intretinere ale locatarilor s-a facut prin sondaj, limitandu-se a se verifica daca toate chitantele care i-au fost predate sunt trecute si in fisele de intretinere. Nu a verificat daca toate sumele trecute pe fisele de intretinere se regasesc si in registrul de casa si pe chitantiere”, spune magistratul de la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau. In fata anchetatorilor, admnistratorul a incercat sa-si indulceasca situatia. El a motivat ca a ramas in urma cu evidentierea chitantelor incasate in registrul de casa si din aceasta cauza a trecut data incasarii doar pe exemplarul 1, iar pe exemplarul 2 a trecut data in momentul inregistrarii in registrul de casa. In luna ianuarie 2007 a constatat ca ii lipsesc aproximativ 80.000 lei. aFapta invinuitei care si-a insusit suma chitantelor neinregistrate in registrele de casa, care cu stiinta nu a inregistrat intreaga suma de bani incasata de la locatari, falsificand chitantele emise, intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si fals in inscrisuri sub semnatura privata”, mai spune procurorul de caz. In februarie 2008, s-a instituit sechestrul aigurator asupra imobilului aflat in constructie si a terenului proprietatea administratorului. Mariana N., in varsta de 41 de ani, are studii liceale si a mai fost in atentia organelor de cercetare penala. Scris de Lili Adochitei
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.