Zeci de mii de români au ieșit în stradă, anul trecut, pentru a protesta contra unei ordonanțe de grațiere a unor categorii de deținuți. Guvernul afirmase atunci că încearcă să se supună cerințelor venite de la UE pentru reducerea aglomerației din închisori și pentru asigurarea unor condiții cât de cât decente pentru condamnați.
«Ba nu, a spus Opoziția laolaltă cu agenții de influență bine poziționați pe rețelele sociale, vreți să eliberați corupții!» În ciuda faptului că ordonanța prevedea în mod expres că nu se eliberează cei condamnați pentru fapte de corupție și asimilate corupției, lumea a ieșit în stradă.
Astăzi începem să plătim pentru asta. Peste 2,2 milioane de euro. La atât se ridică despăgubirile stabilite de CEDO numai anul trecut pentru deținuții care au dat în judecată statul român din cauza condițiilor din închisori. Unii se întreabă de ce se pune atâta acccent pe condițiile din pușcării.
E o întrebare bună, dar bună pentru anii ’80. Închisoarea nu trebuie să fie considerată doar o pedeapsă, ea trebuie să fie și un loc de reeducare. Rostul întemnițării nu este doar de a izola condamnatul de societate, ci și de a încerca să-i explice unde a greșit. Desigur, există recidiviști, există persoane pentru care reeducarea pare un concept inutil.
Dar nu toți deținuții sunt irecuperabili, însă, cu siguranță, devin astfel după experiența închisorilor românești. Și aici este problema, și de aceea insistă UE pe condițiile din închisori.
Revenind la discuție, țin minte niște persoane care promiteau solemn că nu vor exista penalități, România nu va fi pedepsită pentru condițiile din închisori, că totul este doar o minciună. Suma aceasta poate nu este foarte mare, poate nu este atât de spectaculoasă, dar este o sumă care putea fi folosită altfel de statul român. Nu mă aștept ca acele persoane care ne spuneau că totul este o făcătură, o falsă problemă, o minciună să vină în fața românilor și să-și ceară scuze.
Astfel de persoane nu au capacitatea de a recunoaște că au mințit, ele trec mai departe spre următoarea minciună. Fără nici o tresărire, fără nici o remușcare.